To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ποιες είναι οι πιο ισχυρές επενδυτικές επιλογές του 2012

Την περασμένη Δευτέρα η Γερμανία βγήκε στις αγορές για να δανειστεί. Η τελευταία φορά που το είχε επιχειρήσει, πριν από περίπου έναν μήνα, είχε αποδειχθεί «τραυματική», καθώς οι αγορές της γύρισαν την πλάτη και η ίδια κατόρθωσε να συγκεντρώσει λίγο πάνω από το ήμισυ των κεφαλαίων που είχε θέσει ως στόχο.

Στη δημοπρασία της Δευτέρας, όμως, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό: Η Γερμανία δανείστηκε 3,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο… -0,0122%. Οπερ σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγόρασαν τα ομόλογά της όχι μόνο δεν θα λάβουν επιτόκιο από τη Γερμανία για τα κεφάλαια που της δανείζουν, αλλά θα την πληρώσουν και από πάνω με επιτόκιο 0,0122%!

Επενδυτές
Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, η στάση των επενδυτών έναντι της Γερμανίας είχε αλλάξει διαμετρικά. Η εξέλιξη προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως, ωστόσο, οι οικονομικοί αναλυτές δεν έπεσαν και από τα σύννεφα. Σίγουρα, όχι, ο Γιοχάνες Γιούστε της Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος δύο ημέρες μετά την τη γερμανική δημοπρασία βρέθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις προβλέψεις του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού για το 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούστε, η απομόχλευση (deleveraging) των αγορών που ξεκίνησε το 2011 -και συνδέεται άμεσα με την κρίση χρέους, που όπως τονίζει είναι παράλληλα τραπεζική- θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και το 2012, πλήττοντας τις αποδόσεις στους περισσότερους τομείς επενδύσεων και στενεύοντας σημαντικά τα περιθώρια για αποκόμιση κερδών.

«Είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσεις επενδυτές με δέλεαρ τόσο μικρές ή ακόμα και αρνητικές αποδόσεις», παραδέχθηκε ο κ. Γιούστε, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ. Με την κατρακύλα που έχουν υποστεί οι αποδόσεις του, τόνισε, αν αγοράσει κανείς αμερικανούς τίτλους δεκαετούς διάρκειας, τότε στη λήξη του ομολόγου η πραγματική απόδοση για τον επενδυτή (αφαιρουμένης δηλαδή της επίπτωσης του πληθωρισμού) θα είναι 0! Οποιαδήποτε στιγμή νωρίτερα από τη δεκαετία, ο επενδυτής στην πραγματικότητα θα χάνει λεφτά.

Ζήτηση
Κι όμως, τα αμερικανικά ομόλογα είναι οι τίτλοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση στις διεθνείς αγορές, εξ ου και η χαμηλότατη απόδοσή τους. Σε ανάλογα επίπεδα κινείται και η ζήτηση για γερμανικά ομόλογα, τα οποία όπως είδαμε αυτήν την εβδομάδα έφτασαν να πωλούνται με αρνητική απόδοση.

Από πού προκύπτει όλη αυτή η ανασφάλεια των επενδυτών ώστε να «παρκάρουν» τα χρήματά τους με ελάχιστο κέρδος ή ακόμα και με ζημία για τους ίδιους; Η απάντηση, λέει ο κ. Γιούστε, είναι σύνθετη. Η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα επιβραδυνθεί μέσα στο 2012, με μεγάλο βαρίδι την Ευρωζώνη και αστάθμητο παράγοντα την Κίνα. Στην Ευρώπη, τονίζει, η κρίση χρέους πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί μέσω μεγαλύτερων παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η τελευταία, σημειώνει ο κ. Γιούστε, έχει σημαντικό περιθώριο παρέμβασης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων Ευρωζώνης από πλευράς της είναι κατά 1 τρισ. ευρώ λιγότερες από τις αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ που έκανε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). Η πρακτική αυτή ονομάζεται ποσοτική χαλάρωση και στην ουσία συνιστά εκτύπωση νέου χρήματος, η οποία αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Γερμανία.

Η ΕΚΤ
Ωστόσο, ο κ. Γιούστε εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Σημειώνει, πάντως, ότι η ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση αν προηγουμένως δεν γίνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης. Γι' αυτό και η Merrill Lynch συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν μετοχές και κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Αβεβαιότητα, ωστόσο, υπάρχει και αναφορικά με τις προοπτικές της Κίνας. Η τελευταία πραγματική μια θεαματική μεταστροφή της οικονομίας από εξαγωγική σε καταναλωτική. Για να γίνει αυτή η μεταστροφή η Κίνα προχώρησε σε ένα γιγάντιο πρόγραμμα επενδύσεων στη χώρα, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλες φούσκες αξιών.

Οι «φούσκες»
Ο μεγάλος φόβος των επενδυτών είναι το «σκάσιμο» αυτών των φουσκών, το οποίο οι Κασσάνδρες προβλέπουν κάθε χρόνο χωρίς μέχρι στιγμής να έχει πραγματοποιηθεί. Ο κ. Γιούστε δεν ανήκει στις Κασσάνδρες. Εκτιμά ότι η Κίνα θα βιώσει το 2012 απλώς μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας της, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 8,6%. Ακόμα κι αυτή η εξέλιξη, όμως, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες που στηρίζονται στις εξαγωγές τους προς την Κίνα, όπως π.χ. η Βραζιλία, αλλά και η Γερμανία, αλλά και τις τιμές των εμπορευμάτων. Δύο από τις πιο ισχυρές επιλογές του 2011, ο χρυσός και το πετρέλαιο, θεωρείται απίθανο να δώσουν παρόμοιες αποδόσεις και το 2012, σύμφωνα με τη Merrill Lynch. Επομένως, τι απομένει στους επενδυτές να κάνουν; Ο κ. Γιούστε δίνει τη δική του απάντηση: Να δώσουν έμφαση σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (κατά προτίμηση όχι στην Ευρώπη), που δίνουν γενναιόδωρα μερίσματα, και -κυρίως- να προτιμήσουν εταιρικά ομόλογα αντί των κρατικών.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: