To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Χρονιά ρύθμισης τραπεζικών οφειλών το 2012

Σε μαζικές ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων θα προχωρήσουν οι τράπεζες και φέτος.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα πάνε σε ρύθμιση στεγαστικά δάνεια ύψους 8 με 9 δισ. ευρώ, ποσοστό σχεδόν 12% επί των υπολοίπων που στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 78,5 δισ. ευρώ.

Στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες οι συγκεντρώσεις οφειλών και οι αναχρηματοδοτήσεις με εγγύηση ακινήτου θα διαμορφωθούν στα 6 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα της κατηγορίας στα 33,2 δισ. ευρώ.

Ενώ στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια -που είναι στην πλειοψηφία τους ανοικτά- το 1 στα 3 έχει πάει ή οδεύει προς αναχρηματοδότηση. Τα υπόλοιπα της κατηγορίας υπολογίζονται στα 25 με 30 δισ. ευρώ και ήδη έχουν ρυθμιστεί περί τα 5 δισ. ευρώ, ενώ θα πάνε σε ρύθμιση άλλα τόσα. Παράλληλα θα αναχρηματοδοτηθεί σχεδόν το 10% των επιχειρηματικών δανείων (συνολικά υπόλοιπα 121 δισ. ευρώ).

Συνολικά εκτιμάται ότι θα ρυθμιστούν φέτος δάνεια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ. Παράλληλα το 2010 και μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια (όλων των κατηγοριών) ύψους 25 δισ. ευρώ.

Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι το τελευταίο διάστημα δέχονται μόνο αιτήματα για ρύθμιση ή αναχρηματοδότηση οφειλών.

Η κατάσταση, συμπληρώνουν, είναι αδιέξοδη. Οι τράπεζες ρυθμίζουν τις οφειλές σε καθυστέρηση, όμως αυτά τα ρυθμισμένα δάνεια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βγουν και πάλι σε καθυστέρηση. Και αυτό ακριβώς θα καταγραφεί και στη διαγνωστική μελέτη της BlackRock. Διότι αν «σκάσει» το 30% των ρυθμισμένων δανείων τότε ουσιαστικά χάνονται 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το διάστημα Ιανουαρίου 2010-Ιουνίου 2011 είχαν ρυθμιστεί 126.000 στεγαστικά, 495.000 καταναλωτικά και 70.000 επιχειρηματικά δάνεια. Τα νούμερα αυτά στο τέλος του 2012 θα έχουν υπερδιπλασιαστεί.

«Όλα εξαρτώνται από την πραγματική οικονομία και την πολιτική βούληση» λένε. «Οι δανειολήπτες στην συντριπτική πλειονότητα θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, θέλουν να είναι ενήμεροι, θέλουν να έχουν δικαίωμα στον τραπεζικό δανεισμό και να μην αποκλειστούν από τις τράπεζες, όπως η χώρα έχει αποκλειστεί από τις αγορές»...

Και όλα αυτά την ώρα που οι «κόκκινες οφειλές» εξακολουθούν να διογκώνονται. Στα στεγαστικά το ποσοστό είναι 10%, δηλαδή δάνεια ύψους 7,85 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση, όμως στην πραγματικότητα αν υπολογιστούν και τα ρυθμισμένα το ποσοστό είναι υψηλότερο. Στα καταναλωτικά δάνεια το ποσοστό των καθυστερήσεων είναι κατά πολύ υψηλότερο του 18% (στο 25% με 30% στις πιστωτικές κάρτες) με πάνω από 7 δισ. ευρώ καθυστερήσεις, ενώ στα επιχειρηματικά διαμορφώνεται επίσης στο 17% με 18%, με «κόκκινες» οφειλές 22 δισ. ευρώ.

(Πηγή: capital.gr)

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις ρυθμίσεις οφειλών για επιχειρήσεις, ιδιώτες, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλπ. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: