To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Νέα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα

Επιπλέον εισπρακτικά μέτρα, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και λύση για τις αποκρατικοποιήσεις ζητά η τρόικα.

Ένα γιγάντιο πακέτο νέων δημοσιονομικών μέτρων που προς το παρόν υπολογίζεται στα 13-14 δισ. ευρώ βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Θα αποτελέσει το αντάλλαγμα για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, σε αυτό του υπολογισμού τους ύψους της δημοσιονομικής «τρύπας» που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Οι δανειστές ήρθαν στην Ελλάδα με τις εκτιμήσεις τους, οι οποίες πρέπει να συγκλίνουν με αυτές της κυβέρνησης σε δύο πολύ βασικά σημεία: στο ύψος της ύφεσης, η οποία επηρεάζει και το έλλειμμα, αλλά και στην «τρύπα» του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοτικά στελέχη υπολογίζουν πλέον την ύφεση του 2012 κοντά στο 3,8% αντί για 2,9% που εκτιμά η κυβέρνηση. Όσο για το 2011, δεν θεωρούν απίθανο αντί για μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5% το πλήγμα να φτάσει κοντά στο 6% του ΑΕΠ.

Αν τα νέα δεδομένα γίνουν αποδεκτά, αυτό συνεπάγεται περισσότερα μέτρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα πακέτο 13-14 δισ. ευρώ.

Από τα λεφτά αυτά:

- Τα 6 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται ότι αποτελούν τις παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό για να κλείσει η τρύπα του 2011 με το έλλειμμα να εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα διαμορφωθεί στο 9,6% του ΑΕΠ. Αν η έρευνα των κλιμακίων αποκαλύψει επιπλέον τρύπες, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα να μεγαλώσει.

- Επιπλέον 7-8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος την 2ετία 2013-2014. Τα μέτρα αυτά πρέπει να καταγραφούν αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο.

-Η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει να… ψιθυρίζει τα νέα μέτρα κάνοντας λόγο για δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στις συζητήσεις που έχει με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς της αποστολής.

Η κάθοδος της τριανδρίας στην Αθήνα δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, καθώς θα πρέπει πρώτα τα τεχνικά κλιμάκια να ολοκληρώσουν το έργο τους. Τα στελέχη των επιτηρητών μεταφέρουν καλό κλίμα στις συνομιλίες και προσπάθεια να βρεθούν λύσεις. Επιχειρείται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τριανδρία έστω και εντός του σαββατοκύριακου, ώστε μία πρώτη κουβέντα να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Το πρώτο μέλημα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, πέρα από τις διαπραγματεύσεις για το PSI, είναι η σύνταξη του προσωρινού μνημονίου το οποίο θα επικεντρώνεται στα δημοσιονομικά μέτρα και πρέπει να είναι έτοιμο έως την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα τα κλιμάκια της τρόικας δίνουν έμφαση στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τρεις βασικούς άξονες: την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά, επαναλαμβάνοντας διαρκώς το αίτημα για μείωση του μισθολογικού κόστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα κλιμάκια θα έχουν επαφές τόσο με τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου με στόχο να «ξεπαγώσουν» τις αποκρατικοποιήσεις, όσο και με το υπουργείο εργασίας. Στο επίκεντρο θα είναι η συζητήσεις για το κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία θεωρούνται ο βασικότερος κίνδυνος για το έλλειμμα.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: