To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους υψηλόμισθους των ΔΕΚΟ

Ηρθε η λυπητερή και για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, με δραστικές περικοπές που θα σταθμιστούν τουλάχιστον στο 25% λόγω του νέου μισθολογίου, και μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή από 1ης Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου θα έρθουν σε ορισμένες υπηρεσίες τα πρώτα «μπιλιετάκια» της συμφοράς, δηλαδή τα εκκαθαριστικά με τους μειωμένους μισθούς βάσει του νέου μισθολογίου. Ο μισθός αυτός αφορά τις αποδοχές του μήνα Δεκεμβρίου, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι προπληρώνονται στο τέλος κάθε μήνα τις αποδοχές του επόμενου.

Οι εκπλήξεις θα είναι δυσάρεστες, ιδιαίτερα για τους μέχρι τώρα υψηλόμισθους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτά τα εκκαθαριστικά δεν θα περιλαμβάνονται οι μειώσεις που πρώτου μήνα εφαρμογής του νέου μισθολογίου, δηλαδή του Νοεμβρίου, που θα κρατηθούν εν ευθέτω χρόνω και ίσως κατανεμημένα σε δύο ή και τρεις δόσεις.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ Γ. Κυριακού, οι αποδοχές των εργαζομένων για κάθε κατηγορία εκπαίδευσης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια που διαμόρφωσε αντίστοιχα το νέο μισθολόγιο στο στενό δημόσιο τομέα, προσαυξανόμενα με τα ποσά των 4 επιδομάτων, τα οποία διατηρούνται (οικογενειακό, ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθόριων περιοχών, θέσης ευθύνης). Εφόσον προκύπτει μείωση μεγαλύτερη του 25%, η περικοπή θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις.

1.900 ― μέσο μηνιαίο κόστος

Σε κάθε περίπτωση, το μέσο κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ μηνιαίως, στα οποία συνυπολογίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές (επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ.), καθώς και οι αποδοχές του συνόλου του προσωπικού του φορέα (αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου κ.λπ.). Τα παραπάνω δεν ισχύουν για αποδοχές συμβάσεων έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, καθώς και για αποδοχές μελών του Δ.Σ.

Με το νέο μισθολογικό καθεστώς, για υπάλληλο κατηγορίες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) το ανώτατο όριο αποδοχών είναι τα 1.331 ευρώ, ενώ για υπάλληλο κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) μπορεί να διαμορφωθεί στα 2.409 ευρώ.

Τα ανώτατα όρια μπορούν να προσαυξάνονται με το συνυπολογισμό των επιδομάτων, για τα οποία ισχύουν επίσης τα ανώτατα όρια του Δημοσίου. Ειδικά δε για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις χορήγησης. Μέχρι τότε δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως.

Στα διευθυντικά στελέχη, το ανώτατο όριο αποδοχών διαμορφώνεται αφού προστεθεί στις μηνιαίες απολαβές και το επίδομα θέσης ευθύνης. Ετσι, για παράδειγμα, υπάλληλος ΠΕ, ο οποίος έχει θέση γενικού διευθυντή μπορεί να λαμβάνει μηνιαίες τακτικές αποδοχές κατ' ανώτατο όριο μέχρι του ποσού των (2.409 + 900 =) 3.309 ευρώ.

Διατηρείται όμως το ανώτατο όριο αποδοχών για τον πρόεδρο, το διευθύνοντα σύμβουλο και το διοικητή των φορέων, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 5.856,05 ευρώ το μήνα.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται: Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και το καλλιτεχνικό προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής.

(Πηγή: Ελευθεροτυπία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: