Με τη νέα λίστα βγαίνουν από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περίπου 120.000 εργαζόμενοι και ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 400.000 έως 420.000.
Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισμένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.
Η νέα λίστα έχει βασιστεί στο πόρισμα της επιτροπής Κωνσταντινίδη, που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας τον περασμένο Ιούλιο. Η επιτροπή, είχε βασίσει την αξιολόγησή της όχι σε επαγγελματικούς κλάδους, αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αφορούν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένες εργασίες.
Έτσι, στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές του Δημοσίου, ενώ βγαίνουν: καθαρίστριες που εργάζονται σε ένα μόνο εργοδότη και εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας και τον επισιτισμό που δεν απασχολούνται με νυκτερινό ωράριο.
Θα εξαιρεθούν επίσης διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται μέχρι σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά, πλανόδιοι πωλητές, κομμωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές.
Σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους που θα βγούν από τα βαρέα, αφού κατ' αρχήν μισθολογικά θα δούν μείωση, αλλά και συνταξιοδοτικά αφού αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Δεν θίγονται: Όσοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα (4.500, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Η αξιολόγηση της λίστας, θα επαναλαμβάνεται με τα ίδια κριτήρια κάθε τρία χρόνια.