Το Βερολίνο τονίζει προς την Αθήνα ότι πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το παράθυρο της εξόδου από το ευρώ.
Σε δηλώσεις τους, τόσο η 'Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Β. Σόιμπλε επιμένουν στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, όποια κυβέρνηση και να υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ ο Φ. Ρέσλερ τόνισε ότι «οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή θα κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης ή δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και θα φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει».
Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή, θα αποσαφηνίσει πως ήδη έχει υπάρξει προεργασία για ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Επίσης, θα δεσμευθεί πως η χώρα θα καταθέσει προς ψήφιση εντός των συνταγματικών προθεσμιών τον προϋπολογισμό 2012 (πριν τις 20 Νοεμβρίου), το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και θα κυρώσει και την νέα δανειακή σύμβαση.
Το βράδυ της Κυριακής έγινε σύσκεψη στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ από την πλευρά της ΝΔ ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ελλάδα και Ιταλία θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αναμένεται να τους ασκηθούν πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν ήδη δοθεί ως γενικές κατευθύνσεις και θα αποκρυσταλλωθούν και στις δύο χώρες από τα κλιμάκια της τρόικας στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει σις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα ζητήσουν πρόσθετες διασφαλίσεις θεσμικού και μη χαρακτήρα για την συμμετοχή τους στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, όπως η αυξημένη πολιτική δέσμευση των ελληνικών κομμάτων.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι «υπάρχει μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι πρέπει να επισπεύσουμε την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών (σ.σ. για τον EFSF), καθώς η νευρικότητα στις αγορές έχει αυξηθεί μετά το τελευταίο ελληνικό συμβάν και δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί μετά».
«Μετά την παρουσίαση του κ. Βενιζέλου, θα υπάρξει μια συζήτηση για το τι θα συμβεί με την επόμενη δόση της βοήθειας. Όσο παραμένει η αβεβαιότητα για την δέσμευση των ελληνικών αρχών, τα χρήματα δεν μπορούν να καταβληθούν», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Καθώς η καταβολή της δόσης έχει ήδη εγκριθεί από το Eurogroup (στις 21 Οκτωβρίου), απομένει στο Ecofin (Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) που συνεδριάζει την Τρίτη, να ανάψει με τη σειρά του το πράσινο φως για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.
Από τα 8 δισ. ευρώ, τα 5,8 αναλογούν στην Ευρωζώνη και τα 2,2 στο ΔΝΤ.
Η εκταμίευση της 6ης δόσης εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, διότι θα πρέπει να αποφασίσει και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το πλαίσιο «επτά σημείων» της κυβέρνησης, η εκταμίευση της 6ης δόσης αποφασίζεται στο Ecofin της Τρίτης, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 21ης Οκτωβρίου και πρέπει να γίνει το αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου.
Πριν όμως την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που ενσωματώθηκαν στην απόφαση και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η υλοποίηση των ενεργειών αυτών πρέπει να επιβεβαιωθεί από την τρόικα.
Πηγή: Τα Νέα