To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Στο τραπέζι το θέμα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

Το θέμα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της Ελλάδος φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι και η κυβέρνηση φέρεται να συζητά ακόμη και αυτό το ακραίο για την ώρα ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Την ύπαρξη συζητήσεων γύρω από το συγκεκριμένο σενάριο παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και σημείωσε ότι στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία». Όπως διευκρίνισε, μπορεί να τρομάζει ο όρος «selective default», που στα ελληνικά αποδίδεται ως «επιλεκτική χρεοκοπία», στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για πραγματικό γεγονός, αλλά για βαθμολογία των οίκων στα ομόλογα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον συζητά όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με βασικές προϋποθέσεις να καταστήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος, να μειώνει το κόστος δανεισμού και να δίνει παράταση στις λήξεις των ομολόγων.

Πρόσθεσε ότι εξετάζονται 36 διαφορετικά σενάρια για λύση στο ελληνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ. Η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει σύμφωνα με τον Ευάγγ. Βενιζέλο να έχει οριστικοποιηθεί πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην «κάλυψη από τους φορείς της Ε.Ε. για το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: «Πρόβλημα ρευστότητας προφανώς δεν θέλουμε να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», αν και αναγνώρισε πως υπάρχει δυσκολία όχι μόνο για τις ελληνικές αλλά και για τράπεζες άλλων χωρών με ανάλογα προβλήματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι πλέον στο κάδρο και το πρόβλημα είναι πρόβλημα της Ευρωζώνης, και ως τέτοιο γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί».

Εγγυήσεις
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει την παροχή εγγυήσεων ως αντάλλαγμα για μεγάλη επιμήκυνση, μεγάλη μείωση επιτοκίων και μεγάλη ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη.

Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, όπως είπε, και το αίτημα για collateral αποτελεί σκέψη των Φινλανδών, οι οποίοι και το έθεσαν στο Eurogroup.

Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή εμπράγματων εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έλεγαν ότι θα μπορούσε να μπει ως εγγύηση κάποιο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, ακόμη και αυτών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε περίπτωση πώλησης, η εγγύηση θα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στη «μαύρη τρύπα» των 4,5 δισ. ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο, υποστήριξε πως πρέπει με κάθε τρόπο να επιτευχθεί ο στόχος. Για τις δαπάνες σημείωσε πως ο στόχος θα επιτευχθεί φέτος, «ακόμα και με διοικητική πράξη», φράση που ερμηνεύεται ως «παράθυρο» για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Για την «τρύπα» των εσόδων ο υπουργός ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά αρνητικές αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι».

Φορολογικό πιστοποιητικό
Σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες αναθέτει η κυβέρνηση και τον έλεγχο ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την επέκταση του «φορολογικού πιστοποιητικού» που εκδίδουν ιδιώτες ελεγκτές μετά το φορολογικό έλεγχο σε Α.Ε. και ΕΠΕ και σε προηγούμενες ανέλεγκτες χρήσεις.

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: