Oπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη Tύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, το υπουργείο προσανατολίζεται στην παροχή δύο δυνατοτήτων στους κατόχους αυθαίρετων κτισμάτων: είτε της τακτοποίησης για περιορισμένο χρόνο, όπως έγινε στην περίπτωση των ημιυπαίθριων με παράλληλη καταβολή προστίμου, είτε της οριστικής νομιμοποίησής τους μέσω της αγοράς συντελεστή δόμησης.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Σηφουνάκης, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιλέξει τη λύση της οριστικής νομιμοποίησης και εφόσον πρόκειται για κτίσμα σε μη άρτιο γήπεδο εκτός σχεδίου, θα παρέχονται δύο δυνατότητες:
• Πρώτον: Αγορά της έκτασης που απαιτείται προκειμένου να καταστεί άρτιο το γήπεδο στο οποίο έχει κτισθεί το αυθαίρετο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αγοράσει σε άλλο σημείο εντός του καλλικρατικού δήμου, π.χ. 500 τ.μ., από κάποιον άλλο ιδιοκτήτη που κατέχει γήπεδο μεγαλύτερο των τεσσάρων στρεμμάτων.
• Δεύτερον: Αγορά του δικαιώματος νομιμοποίησης, βάσει τιμής ζώνης, με εισφορά σε χρήμα προς τον οικείο δήμο.
Για την περίπτωση της εντός σχεδίου αυθαίρετης δόμησης και πάλι υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης με την καταβολή προστίμου, αλλά εφόσον ο ενδιαφερόμενος επιλέξει την οριστική νομιμοποίηση παρέχεται η δυνατότητα αγοράς συντελεστή δόμησης ως άυλου τίτλου είτε από ιδιώτη είτε από τον δήμο εφόσον υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή. Προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει αποκτήσει πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής έγκρισης. Oπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, με τον τρόπο αυτό αντικαθίσταται η δομημένη έκταση που καταλαμβάνει το αυθαίρετο με άλλη, εντός του ιδίου δήμου, ώστε να διατηρηθεί η περιβαλλοντική ισορροπία.
Oσοι χρησιμοποιούν το αυθαίρετό τους ως πρώτη κατοικία και δεν έχουν εισοδήματα τότε μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση χωρίς να πληρώσουν χρήματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε τα περί ενίσχυσης της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων με ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
(Πηγή: express.gr)