To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Πώς θα πάρετε δεύτερη σύνταξη από τον ΟΑΕΕ

Τη δυνατότητα να πάρουν και δεύτερη σύνταξη από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (OAEE) έχουν όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα έχουν πάρει ήδη σύνταξη από άλλο φορέα.

Αυτές οι ρυθμίσεις ισχύουν για όσους παίρνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από άλλον ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο, εκτός από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τις πολύτεκνες μητέρες, τα θύματα και τους αναπήρους πολέμου.

Η καταβολή της σύνταξης από τον ΟΑΕΕ γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τους διπλοσυνταξιούχους (με βάση τον Ν. 2084/92). Σημειώνεται πως το καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με το οργανικό ποσό που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης του ελεύθερου επαγγελματία χωρίς αναγωγή στα κατώτατα όρια συντάξεων.

Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους απαιτούνται αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα στην περίπτωση δεύτερης σύνταξης γήρατος απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για... έξοδο στο 65ο έτος της ηλικίας (σε όσους παίρνουν μόνο μία σύνταξη αρκούν 15 χρόνια).Σε περίπτωση που έχουν συμπληρωθεί 16 χρόνια ασφάλισης δίνεται η δυνατότητα καταβολής σύνταξης στο 65ο έτος, αλλά το ποσό θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Εξαίρεση από το ηλικιακό όριο των 65 ετών και από τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος αποτελεί η περίπτωση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μόνον σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικού φορέα κύριας ασφάλισης ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την έναρξη συνταξιοδότησης από το πρώτο ταμείο. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για την καταβολή σύνταξης λόγω αναπηρίας στους διπλοσυνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η καταβολή δεύτερης σύνταξης αναπηρίας με την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρωθεί 12 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς απαιτείται η συμπλήρωση συγκεκριμένου χρόνου ασφάλισης -από δύο έως τρία χρόνια ανάλογα με το Ταμείο- την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης.

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας υπό προϋποθέσεις
Δεν μπορεί να γίνει χρήση πλασματικών χρόνων ασφάλισης για να συμπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για παροχή δεύτερης σύνταξης από τα Ταμεία. Κατά συνέπεια ούτε για τους ασφαλισμένους, με τον ΟΑΕΕ δεύτερο φορέα, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς.

Μόνο ο χρόνος του στρατού μπορεί να αναγνωριστεί εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για θεμελίωση ή προσαύξηση στον πρώτο φορέα.

Μπορεί, όμως, ένας ήδη συνταξιούχος (π.χ. του ΙΚΑ) να ασκεί δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για να εξασφαλίσει και δικαίωμα συνταξιοδότησης από τον φορέα στα 65. Σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος ασφάλισης θα προσμετρηθεί κανονικά. Προβλέπεται, όμως, αναστολή καταβολής της κύριας και επικουρικής σύνταξης που λαμβάνει από τον πρώτο φορέα μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας.

Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας μπορεί να λαμβάνει το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης που αντιστοιχεί σε εξήντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 1.982,4 ευρώ. Το ποσό που υπερβαίνει τα εξήντα ημερομίσθια καταβάλλεται μειω­μέ­νο κατά 70%. Οσον αφορά την επικουρική σύνταξη, καταβάλλεται χωρίς περικοπή. Πέραν της ανωτέρω περικοπής οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, οι οποίοι αυτοαπασχολούνται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές προσαυξημένες κατά 50% (επασφάλιστρο).

(πηγή: Εθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: