To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Επικουρική σύνταξη: Πόσο, πώς και πότε παίρνουν οι ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ

Από 15% μέχρι 25% των συντάξιμων αποδοχών κυμαίνεται η επικουρική σύνταξη που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι στις πρώην ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Οι συνταξιούχοι των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας μπορούν να αυξήσουν τις μηνιαίες αποδοχές της κύριας σύνταξης που λαμβάνουν από το ΙΚΑ με το βοήθημα από τα πρώην επικουρικά ταμεία τους, τα οποία έχουν συγχωνευθεί πια στο ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας).

Το μέσο ποσό των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΤΑΥΤΕΚΩ στους εργαζομένους των συγκεκριμένων οργανισμών κυμαίνεται από 200 μέχρι 400 ευρώ, ανάλογα με την επιχείρηση και τα χρόνια υπηρεσίας. Βασική και θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διεκδίκηση του επικουρικού βοηθήματος είναι η έκδοση της κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ.

Κατά συνέπεια οι χρονικές προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας για την απονομή του βοηθήματος γήρατος ή αναπηρίας στους ασφαλισμένους και θανάτου στους δικαιοδόχους είναι οι ίδιες με τις προϋποθέσεις για την απονομή της κύριας σύνταξης.

Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της επικουρικής ποικίλλει ανάλογα με τον τομέα, αλλά σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από την έκδοση της κύριας σύνταξης. Μετά την έκδοση της κύριας η επικουρική εκδίδεται σε 1-3 μήνες, ανάλογα με τον τομέα.

Οπως τονίζουν στελέχη του Ταμείου, ο χρόνος αναμονής έχει επιμηκυνθεί λόγω της έλλειψης προσωπικού και της αθρόας εξόδου των εργαζομένων.

Ενδεικτικό είναι πως στο ΤΕΑΠ-ΔΕΗ (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ) υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμότητες για εργαζομένους που αποχώρησαν τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ στον τομέα της ΕΥΔΑΠ συσσωρεύονται πάνω από 300 εκκρεμότητες, με αποτέλεσμα η πληρωμή της επικουρικής να καθυστερεί σήμερα 2-3 μήνες μετά την έκδοση της κύριας.

ΔΕΗ: Δεν ξεπερνά τον μήνα η αναμονή
Η επικουρική σύνταξη για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ εκδίδεται σε έναν μήνα μετά την έκδοση της κύριας από τον αντίστοιχο τομέα του ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι, δηλαδή, πληρώνονται το επικουρικό στο δεύτερο μηνιάτικο της σύνταξής τους (η κύρια σύνταξη βγαίνει σήμερα σε 2-4 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης). Με την προϋπόθεση πως ο χρόνος καταβολής εισφορών στο επικουρικό ταμείο είναι ίσος με τον ασφαλιστικό χρόνο στο κύριο ταμείο, το επικουρικό βοήθημα ανέρχεται στο 20% των συντάξιμων αποδοχών. Το ανώτατο όριο για την επικουρική είναι το 25% του 4πλάσιου του ΑΕΠ, ενώ ένα μέσο ποσό του επικουρικού βοηθήματος είναι 400 ευρώ. Πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας είναι η λύση της σύμβασης με την επιχείρηση. Οι ειδικοί καλούν τους εργαζομένους να καταθέτουν αίτηση παραίτησης 45 ημέρες πριν από την επιθυμητή ημερομηνία εξόδου, ώστε να μη χάνουν χρόνο περιμένοντας την απόφαση λύσης της σύμβασης. Η απόφαση αποστέλλεται από την ΔΕΗ στο επικουρικό ταμείο μαζί με τα απαραίτητα υπηρεσιακά και μισθολογικά στοιχεία. Αν και η απόφαση συνταξιοδότησης από το ΤΑΠ-ΔΕΗ είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, ο ασφαλισμένος μπορεί να καταθέτει ταυτόχρονα στα δυο Ταμεία τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για να κερδίζει χρόνο. Συγκεκριμένα για την επικουρική σύνταξη απαιτούνται:

• Αίτηση του ασφαλισμένου με υπεύθυνη δήλωση (χορηγείται από το ΤΕΑΠ-ΔΕΗ).
• Απόφαση συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ/ΤΑΠ-ΔΕΗ.
• Βεβαίωση υπηρεσιακών στοιχείων από τη Δ/νση Προσωπικού της ΔΕΗ (αποστέλλεται υπηρεσιακά).
• Λύση σύμβασης εργασίας από τη Δ/νση Προσωπικού της ΔΕΗ (αποστέλλεται υπηρεσιακά).
• Φύλλο τυχόν οφειλών από τη Διεύθυνση Οικονομικών Λειτουργιών (ΔΟΛ) της ΔΕΗ.
• Εντυπο αποδοχών (μέσω μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΗ, αφού γίνει η διακοπή μισθοδοσίας από τη ΔΟΛ).

Σε περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων απαιτείται επιπλέον και η γνωμάτευση από υγειονομική επιτροπή του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ.

Οταν πρόκειται για σύνταξη θανάτου εργαζομένου, απαιτούνται όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά όπως επίσης και:

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

β) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

γ) Πιστοποιητικό σπουδών των παιδιών εάν σπουδάζουν ή γνωμάτευση από υγειονομική επιτροπή του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ σε περίπτωση ανικανότητας του παιδιού.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου απαιτούνται:

α) Αίτηση δικαιοδόχου.

β) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

γ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

δ) Απόφαση συνταξιοδότησης

του φορέα κύριας ασφάλισης ΙΚΑ/ΤΑΠ-ΔΕΗ.

ε) Πιστοποιητικό σπουδών των παιδιών αν σπουδάζουν ή γνωμάτευση από υγειονομική επιτροπή του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ σε περίπτωση ανικανότητας του παιδιού.

ΟΤΕ: Εκδοση μαζί με την κύρια. Καταβολή ανά δίμηνο
Κάθε δίμηνο και όχι κάθε μήνα πληρώνεται το επικουρικό βοήθημα στους συνταξιούχους του ΟΤΕ, ενώ ο χρόνος έκδοσής του εξαρτάται από την έκδοση της απόφασης για την κύρια σύνταξη από τον αντίστοιχο τομέα του ΙΚΑ. Σήμερα η αναμονή για μια απλή σύνταξη γήρατος, χωρίς διαδοχική, έχει φθάσει στο 8μηνο από τον κλάδο σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ του ΙΚΑ. Οταν εκδοθεί η κύρια σύνταξη, η απόφαση για την επικουρική εκδίδεται άμεσα -λένε στελέχη του Ταμείου- και το βοήθημα αρχίζει να καταβάλλεται στην επόμενη πληρωμή (το Ταμείο πληρώνει στις 10 των μονών μηνών, δηλ. τον 1ο, τον 3ο κ.ο.κ.).

Η ανώτατη σε ποσοστό σύνταξη παρέχεται έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανέρχεται στο 20% των συντάξιμων αποδοχών. Για κάθε χρόνο που υπολείπεται το ποσό μειώνεται κατά 1/30. Μια μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 350 ευρώ.

Ο ασφαλισμένος καλό είναι να καταθέτει τις αιτήσεις για κύρια και επικουρική ταυτόχρονα σε ΙΚΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠ-ΟΤΕ (χωρίς δηλαδή να περιμένει την απόφαση του ΙΚΑ), ώστε να κερδίζει χρόνο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπου απαιτείται χρονοβόρα αλληλογραφία με άλλα Ταμεία. Πολύ περισσότερο επειδή ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης ξεκινά για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα με διαδοχική από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο υπολογισμός ξεκινά από την ημερομηνία της παραίτησης.

Οταν εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, ο δικαιούχος ενημερώνεται σχετικά. Καλό είναι να μεταβεί στο ΙΚΑ, να την πάρει και να προσκομίσει επικυρωμένο φωτοαντίγραφό της στο ΤΕΑΠ-ΟΤΕ, προκειμένου να κερδίσει χρόνο από την υπηρεσιακή αποστολή της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

• Αίτηση συνταξιοδότησης (χορηγείται από το ΤΕΑΠ-ΟΤΕ).
• Συνταξιοδοτική απόφαση κύριου φορέα.
• Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
• Φωτοτυπία βιβλιαρίου ΑΤΕ.
• Εξουσιοδότηση ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού (ΑΤΕ).

Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου και εφόσον αυτός έχει θεμελιώσει δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης, δικαιούνται σύνταξη ο/η χήρος/α και τα ανήλικα παιδιά ή όσα είναι κάτω των 24 ετών, αν σπουδάζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται επίσης όλα τα ανωτέρω κι επιπλέον:

α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ) Πιστοποιητικό σπουδών για τα παιδιά εφόσον σπουδάζουν.

Εφ' όρου ζωής καταβάλλεται η επικουρική σύνταξη σε παιδιά με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένοι του τομέα είναι 14.458, ενώ οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 25.011.

Δικαιολογητικά και χρόνοι στην ΕΥΔΑΠ
Το Ταμείο χορηγεί επικουρική σύνταξη σε 3.458 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ, ενώ οι ασφαλισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας ανέρχονται σε 2.986. Ο εργαζόμενος της ΕΥΔΑΠ καλό είναι να έχει υπόψη του, όταν ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση παραίτησης λόγω συνταξιοδότησης, πως η αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης θα βγει έπειτα από 15-20 μέρες. Η εταιρεία στέλνει τη λύση της σύμβασης μαζί με τα μισθολογικά και υπηρεσιακά στοιχεία του δικαιούχου στο Ταμείο. Εκεί ο ασφαλισμένος θα υποβάλει:

• Αίτηση συνταξιοδότησης (χορηγείται από το ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ).
• Φωτοτυπία ταυτότητας.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
• Φωτοτυπία τραπεζικού βιβλιαρίου, όπου θα κατατίθεται η σύνταξη.
• Συνταξιοδοτική απόφαση κύριου φορέα (αν έχει εκδοθεί).

Ο υπάλληλος μπορεί να καταθέσει ταυτόχρονα στο ΙΚΑ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ τις αιτήσεις για κύρια και επικουρική, χωρίς δηλαδή να περιμένει να βγει η απόφαση του ΙΚΑ, ώστε να κερδίσει χρόνο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, επειδή ο χρόνος απονομής επιμηκύνεται λόγω της αλληλογραφίας μεταξύ των εμπλεκόμενων Ταμείων. Στις απλές περιπτώσεις η επικουρική σύνταξη εκδίδεται 2-3 μήνες μετά την έκδοση της κύριας. Σε περιπτώσεις διαδοχικής ο χρόνος είναι πολύ περισσότερος.

Οταν εκδοθεί η απόφαση του κύριου φορέα, ο υπάλληλος ενημερώνεται και καλό είναι να μεταβεί στο ΙΚΑ, να πάρει την απόφαση και να προσκομίσει επικυρωμένο φωτοαντίγραφό της στο ΤΑΥΤΕΚΩ, ώστε να γλιτώσει χρόνο από την υπηρεσιακή αποστολή του εγγράφου.

Μόλις εκδοθεί η επικουρική ο συνταξιούχος λαμβάνει συστημένη επιστολή με ένα 12ψήφιο κωδικό, με τον οποίο εισπράττει από την τράπεζα την πρώτη δόση και τα αναδρομικά, αφού ο χρόνος συνταξιοδότησης υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Μια μέση επικουρική σύνταξη γήρατος από το ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ ανέρχεται στα 409 ευρώ με ανώτατο ποσό τα 870 και κατώτατο τα 140 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση είναι το 25% των συντάξιμων αποδοχών (βασικός μισθός + χρονοεπίδομα + ΑΤΑ).

Για σύνταξη αναπηρίας απαιτείται εκτός των ανωτέρω και βεβαίωση υγειονομικής επιτροπής από το ΙΚΑ, καθώς ο ασφαλισμένος πρέπει να πιστοποιηθεί με αναπηρία άνω του 67%. Οι συντάξεις ανικανότητας κυμαίνονται από 575 μέχρι 140 ευρώ με ένα μέσο ποσό στα 238 ευρώ.

Σύνταξη θανάτου δικαιούνται ο/η χήρος/α και τα ανήλικα παιδιά ή τα παιδιά μέχρι 24 ετών αν σπουδάζουν (ή εφ' όρου ζωής αν είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία). Για την έκδοσή της απαιτούνται:

α) Αίτηση συνταξιοδότησης.

β) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

γ) Πιστοποιητικό Δήμου περί πλησιεστέρων συγγενών.

δ) Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί λύσεως ή μη του γάμου με θανόντα σύζυγο.

ε) Πιστοποιητικό σπουδών, αν τα παιδιά σπουδάζουν.

Οι επικουρικές συντάξεις θανάτου κυμαίνονται από 140 μέχρι 618 ευρώ με ένα μέσο ποσό στα 176 ευρώ.

ΕΡΤ: Πλαφόν στα 870 ευρώ
Επικουρική σύνταξη από το ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με την ίδια διαδικασία, όπως και οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ. Μόνη διαφορά είναι πως η ΕΡΤ χορηγεί ως επικουρική σύνταξη το 33% των συντάξιμων αποδοχών, αν και υπάρχει πλαφόν ανώτατης σύνταξης στα 870 ευρώ. Οι συνταξιούχοι της κρατικής τηλεόρασης που παίρνουν το βοήθημα, προσεγγίζουν τους 4.000, ενώ οι εργαζόμενοι που πληρώνουν εισφορές είναι κοντά στους 5.000.

ΕΛΤΑ: Ανά τρεις μήνες το βοήθημα
Κάθε τρίμηνο πληρώνεται το επικουρικό βοήθημα στους συνταξιούχους των ΕΛΤΑ, ενώ ο χρόνος έκδοσής του εξαρτάται από την έκδοση της απόφασης για την κύρια σύνταξη από τον κλάδο ΤΑΠ-ΟΤΕ του ΙΚΑ (ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για μια μικρή μερίδα παλιών υπαλλήλων των ΕΛΤΑ).

Η ανώτατη σε ποσοστό σύνταξη παρέχεται ύστερα από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανέρχεται στο 15% των συντάξιμων αποδοχών. Για κάθε χρόνο που υπολείπεται, το ποσό μειώνεται κατά 1/30, ενώ κατά 1/30 αυξάνεται το καταβαλλόμενο βοήθημα για κάθε χρόνο ασφάλισης μετά το 30ο και μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου. Μια μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 211 ευρώ. Ο ασφαλισμένος καλό είναι να καταθέτει τις αιτήσεις για κύρια και επικουρική σε ΙΚΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠ-ΟΤΕ ταυτόχρονα, ώστε να κερδίζει χρόνο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπου απαιτείται χρονοβόρα αλληλογραφία με άλλα Ταμεία. Οταν εκδοθεί η κύρια σύνταξη, καλό είναι ο δικαιούχος να μεταβεί στο ΙΚΑ να την πάρει και να προσκομίσει επικυρωμένη φωτοτυπία της στο ΤΑΥΤΕΚΩ, προκειμένου να κερδίσει χρόνο από την υπηρεσιακή αποστολή της απόφασης.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

• Αίτηση συνταξιοδότησης (χορηγείται από το ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ).
• Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
• Συνταξιοδοτική απόφαση κύριου φορέα.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, στο οποίο αναγράφονται η ακριβής ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου και των μελών της οικογενείας του και η ημερομηνία γάμου.
• Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνεται αν ο εξερχόμενος λαμβάνει κύρια ή επικουρική σύνταξη ή όχι από το Δημόσιο ή άλλο φορέα.

Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου, εφόσον αυτός έχει θεμελιώσει δικαίωμα λήψης του βοηθήματος, καθώς και σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι είναι ο/η χήρος/α και τα άγαμα παιδιά μέχρι 18 ετών ή 24 αν σπουδάζουν. Εφ' όρου ζωής καταβάλλεται η επικουρική σύνταξη σε παιδιά με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Επίσης δικαιούνται οι γονείς αποθανόντος άγαμου ασφαλισμένου και τα ορφανά από γονείς, αδέλφια θανόντος άγαμου ασφαλισμένου.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

α) Αίτηση συνταξιοδότησης

β) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

γ) Απόφαση του ΙΚΑ (ή πράξη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) περί απονομής κύριας σύνταξης.

δ) Πιστοποιητικό Δήμου περί πλησιεστέρων συγγενών.

ε) Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί λύσεως ή μη του γάμου με θανόντα σύζυγο.

στ) Πιστοποιητικό σπουδών, αν τα παιδιά σπουδάζουν.

ζ) Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνεται αν οι δικαιοδόχοι εργάζονται ή λαμβάνουν κύρια ή επικουρική σύνταξη από το Δημόσιο ή άλλο φορέα και για τα παιδιά, αν είναι άγαμα, ότι δεν εργάζονται και δεν έχουν άλλους πόρους ζωής.

η) Βεβαίωση αρμόδιας ΔΟΥ για τα παιδιά άνω των 18 ετών, σχετικά με το αν υποβάλλουν φορολογική δήλωση και εφόσον υποβάλλουν, επίσημο αντίγραφο δήλωσης του τελευταίου οικονομικού έτους.

(πηγή: Εθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: