To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πλασματικά: Πώς γίνεται η εξαγορά του στρατού στον δημόσιο τομέα

Τι ισχύει για ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
Με ποιον τρόπο γίνεται η εξαγορά του στρατού στον δημόσιο τομέα; Συγκεκριμένα υπάρχουν κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων που μπορούν να προβούν σε δωρεάν εξαγορά του χρόνου, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να καταβάλλει εισφορές για την αναγνώριση.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι με κύριο φορέα ασφάλισης το Δημόσιο έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική τους θητεία όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να κάνουν χρήση του εν λόγω χρόνου ως συντάξιμου είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε απλά για προσαύξηση της σύνταξης.

Σε όσες περιπτώσεις η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή εισφορών συμφέρει ο δημόσιος υπάλληλος να προχωρήσει νωρίς στις σχετικές κινήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ο βασικός μισθός αυξάνεται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και έτσι όσο αργότερα γίνεται η εξαγορά τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό το οποίο απαιτείται.

Συγκεκριμένα, στον δημόσιο τομέα ισχύουν τα εξής:

1. Αναγνώριση χωρίς καταβολή εισφορών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι από τους εργαζομένους στο Δημόσιο συμπλήρωσαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1997 την απαιτούμενη 25ετία. Για τη συμπλήρωση των ετών αυτών συνυπολογίζεται και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Ειδικά για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζεται μόνο ο χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Για όσους όμως έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1983, για τη συμπλήρωση της 25ετίας συνυπολογίζονται ο χρόνος δημόσιας υπηρεσίας, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε ταμείο πριν από την ασφάλιση στο Δημόσιο. Πάντως, πλέον ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που παραμένουν σε αυτή την κατηγορία όσον αφορά την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.

2. Αναγνώριση με καταβολή εισφορών. Η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων στο Δημόσιο πρέπει πλέον να καταβάλλει εισφορές για να αναγνωρίσει τον χρόνο της υπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν 25 συντάξιμα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου 1998. Για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται καταβάλλεται εισφορά ίση με 6,67% επί του βασικού μισθού που έχει ο εργαζόμενος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για αναγνώριση. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί 5ετής υπηρεσία στο Δημόσιο.

Η πληρωμή του ποσού για την αναγνώριση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορούν να υπερβούν τους μήνες οι οποίοι αναγνωρίζονται. Χρειάζεται προσοχή, καθώς η μείωση του 30% από 1η Ιανουαρίου 2011 δεν ισχύει για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στο Δημόσιο (εφαρμόζεται μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία).

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 (νέοι ασφαλισμένοι). Η εισφορά 6,67% υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού.

Απόσβεση σε σύντομο διάστημα
Η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας για κύρια σύνταξη συμφέρει σε όλες σχεδόν τις περι­πτώ­σεις εργαζομέ­νων με ασφάλιση στο Δη­­μόσιο. Ακόμα και όταν απαιτείται η καταβολή εισφορών, η απόσβεση πραγματο­ποι­είται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η μόνη περίπτωση που δεν συμ­­φέρει η εξαγορά είναι όταν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 40 έτη δημόσιας υπηρεσίας. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει καμία προ­σαύξηση στη σύνταξη με τον πρόσθετο χρόνο, και επομένως δεν υφίσταται λόγος για να προβεί ο δημόσιος υπάλληλος στην αναγνώριση της στρατιω­τικής θητείας.

Σημειώνεται πως σε πολλές περιπτώσεις, με την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας ο εργαζόμενος μπορεί να πάρει σύνταξη σε μικρότερη ηλικία. Συνήθως ο χρόνος που κερδίζει κάποιος εργα­ζό­μενος είναι ίσος με τον χρόνο που αναγνωρίζει.

Παραδείγματα για δημοσίους υπαλλήλους

Ερώτηση: Υπάλληλος σε υπουργείο έχει συνολικά 33 έτη ασφάλισης, 13 έτη στο ΙΚΑ και 20 στο Δημόσιο. Eχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και είναι σήμερα 58 ετών. Τι μπορεί να κάνει για να συνταξιοδοτηθεί; Ο βασικός μισθός του είναι 1.450 ευρώ.

Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως με αυτόν τον τρόπο να υποβάλει αίτηση.

Το κόστος της εξαγοράς θα είναι 6,67 % επί των συντάξιμων αποδοχών του, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει 106 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς. Εάν καταβάλει το ποσόν εφάπαξ θα έχει έκπτωση 15% και θα χρειαστεί 2.520 ευρώ περίπου.

Ερώτηση: Δημοτικός υπάλληλος έχει συμπληρώσει 23 έτη ασφάλισης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα εντός του 2011 ώστε να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανηλίκου. Θέλει για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιήσει 26 μήνες στρατιωτικής θητείας. Πώς μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά;

Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος εάν χρησιμοποιήσει φέτος τον χρόνο της στρατιωτικής του θητείας ώστε να συμπληρώσει την 25ετία, θα θεωρηθεί ότι θεμελιώνει το σχετικό δικαίωμα πριν από την 31 Δεκεμβρίου 2010 και δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ως πατέρας ανήλικου τέκνου. Γι' αυτό θα πρέπει να βρει άλλους χρόνους να αξιοποιήσει για να συνταξιοδοτηθεί με το ειδικό καθεστώς.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει 28 έτη ασφάλισης και είναι σήμερα 60 ετών. Μπορεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη. Εχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και ο βασικός μισθός του σήμερα είναι 1.400 ευρώ.

Απάντηση: Ο εκπαιδευτικός του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί με τον νόμο 3075/2002 με συνολικά 30 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας του.

Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον από τους πλασματικούς χρόνους που θεσπίστηκαν με τον νέο νόμο, όμως μπορεί με εξαγορά της στρατιωτικής του θητείας να συμπληρώσει 30 έτη και να συνταξιοδοτηθεί. Το κόστος για την εξαγορά θα είναι 102 ευρώ για κάθε μήνα περίπου.

Τι ισχύει για ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Οι ασφαλισμένοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική θητεία τους για να θεμελιώσουν δικαίωμα με τα όρια ηλικίας που ίσχυαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010 εάν υποβάλλουν τη σχετική αίτηση πριν από το 2013.

Σημαντικό για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων είναι ότι παραμένει σε ισχύ και γι' αυτούς -όπως και για τους δημοσίους υπαλλήλους- η διάκριση σε εκείνους που έχουν προσληφθεί πριν από το 1983 και εκείνους που έχουν προσληφθεί μετά.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή έστω και με μία ημέρα ασφάλισης πριν από το 1983 εργαζόμενος σε ΔΕΚΟ ανήκει στους λεγόμενους «παλαιούς» ασφαλισμένους που δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές.

Ετσι μπορεί κάποιος ασφαλισμένος σε ΔΕΚΟ με την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας του ακόμη και σήμερα να συμπληρώσει τα απαραίτητα 35 έτη ασφάλισης για να αποχωρήσει χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας δεν ισχύει η έκπτωση του 30%. Οπως επίσης δεν ισχύει για όσους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ - τράπεζες έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2010.

Αντίθετα οι ασφαλισμένοι που θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα επωφεληθούν της έκπτωσης. Ομως γι' αυτούς, και μέχρι το 2015 (οπότε η έκπτωση στην αναγνώριση της θητείας φτάνει το 50%), υπάρχουν πλέον πιο ελκυστικοί χρόνοι (οικονομικότεροι), τους οποίους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Ενδεικτικά αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ερώτηση: Εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα έχει συμπληρώσει 33 έτη ασφάλισης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας. Εχει υπηρετήσει 28 μήνες στρατιωτική θητεία. Συμφέρει στην περίπτωση αυτή η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για προσαύξηση της σύνταξης;

Απάντηση. Αυτό εξαρτάται από το ύψος των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος. Στην περίπτωση που φτάνει το ανώτερο ποσό σύνταξης που χο­ρηγεί το Ταμείο του ασφαλώς δεν συμφέρει η αναγνώριση. Εάν οι συντάξιμες αποδοχές του είναι για παράδειγμα 1.500 ευρώ, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, θα πληρώσει για κάθε χρόνο στρατιωτικής θητείας που θα ανα­­­­­­­­γνωρίσει ένα ποσό 3.600 ευρώ περίπου.

Η μηνιαία προσαύξηση που θα έχει στο ποσό της σύνταξής του στην ίδια περίπτωση θα είναι 34 ευρώ περίπου. Μάλλον ασύμφορη ως επιλογή, η οποία εξαρτάται βέβαια και από την ηλικία του ασφαλισμένου.

Ερώτηση: Εργαζόμενος στον ΟΤΕ έχει συμπληρώσει μέχρι σήμερα 23 έτη ασφάλισης. Δεν έχει παιδιά ή σπουδές και ο χρόνος ασφάλισής του ξεκινά με την πρόσληψή του στον ΟΤΕ. Τι μπορεί να κάνει για να θεμελιώσει δικαίωμα με τους 28 μήνες στρατού που έχει; Πόσο θα πληρώσει; Σήμερα έχει μισθό 2.100 ευρώ.

Απάντηση: Ο εργαζόμενος του παραδείγματος πράγματι για να θεμελιώσει δικαίωμα μπορεί μόνο να χρησιμοποιήσει τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας του. Για την αναγνώριση θα έχει έκπτωση 30% στην καταβολή με δόσεις και 45% μετρητοίς. Ετσι, με δόσεις θα χρειαστεί να καταβάλλει 294 ευρώ τον μήνα, ενώ μετρητοίς 231 ευρώ το, μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο θα συμπληρώσει φέτος την 25ετία και θα θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί στα 60 με μειωμένη ή στα 65 με πλήρη. Εναλλακτικά μπορεί να πάρει σύνταξη με 36 έτη ασφάλισης στα 58.

Ποια άλλα πλασματικά έτη μπορούν να αναγνωρι­στούν
Μέχρι τέσσερα πλασματικά έτη μπορούν να αναγνωρίσουν φέτος οι ασφαλισμένοι στα ταμεία για να... επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους. Την επόμενη χρονιά θα μπορούν να αναγνωρίσουν πέντε πλασματικά έτη, το 2013 έξι χρόνια και από το 2014 και μετά επτά έτη.

Εκτός από τον στρατό οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν μεταξύ άλλων τον χρόνο για τα παιδιά, τα έτη σπουδών, τις εκπαιδευτικές άδειες άνευ αποδοχών (μέχρι δύο χρόνια), την ανεργία, τον χρόνο απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και τον χρόνο επιδότησης λόγω ασθένειας (μέχρι 300 μέρες).

Ποιους αφορούν
Οι νέες ρυθμίσεις -που προβλέπονται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο- αφορούν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Αντιθέτως όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με βάση τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών).

Τέλος, ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν φέτος να αναγνωρίσουν έως και εννιά πλασματικά έτη. Συγκεκριμένα μπορούν να αναγνωρίσουν τέσσερα πλασματικά από διάφορες κατηγορίες (π.χ. στρατός, εκπαίδευση) και έως πέντε επιπλέον χρόνια για τα παιδιά (στα ασφαλιστικά ταμεία ο χρόνος των παιδιών «εντάσσεται» μέσα στα υπόλοιπα πλασματικά έτη).

To 2012 οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν δέκα πλασματικά έτη, το 2013 έντεκα χρόνια και από το 2014 έως και δώδεκα χρόνια.

(πηγή: Έθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: