To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα του Δημοσίου

Με διαδικασίες - εξπρές η κυβέρνηση ολοκληρώνει το σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, βασικού άξονα του «πακέτου» αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ που αναμένουν οι αγορές από την Ελλάδα την προσεχή πενταετία.

Την προσεχή Τρίτη συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να «κλειδώσουν» τα βασικά σημεία του σχεδίου για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, με την έκταση του Ελληνικού να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι με βασική παράμετρο στα δύο την αποφυγή εκχώρησης της κυριότητας των ακινήτων σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της πρότασης του υπουργού Επικρατείας περί του «θεσμού της επιφάνειας».

Διαδικασία

Παράλληλα, εντός των ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων, κυρίως ελληνικών τραπεζών, που θα αναλάβουν να «τρέξουν» τη διαδικασία, δηλαδή να καταγράψουν την περιουσία, να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα και να διαμορφώσουν σε τεχνικό επίπεδο τις εταιρείες αξιοποίησης. Σε διαδοχικές συσκέψεις τα τελευταία 24ωρα και ενόψει της σύσκεψης της Τρίτης εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

1. Η σύσταση εταιρειών κυριότητας ακινήτων, ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων θα πωληθεί στη συνέχεια σε ιδιώτες, με το Δημόσιο ωστόσο να διατηρεί ίσως και το 25%, ενώ θα του επιτρέπει να διατηρεί και τον έλεγχο της εταιρείας.

2. Η δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου στις οποίες θα δίνεται το δικαίωμα αξιοποίησης των ακινήτων. Στη συνέχεια, οι εταιρείες αυτές είτε θα συνάψουν συνεργασίες με ιδιώτες υπό τη μορφή των συμβάσεων παραχώρησης ή θα εισαχθούν στο Χ.Α. ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά. Κεντρικός άξονας για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, που παραμένει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης, είναι το Δημόσιο να διατηρήσει σε κάθε περίπτωση την κυριότητα της γης και η συμμετοχή των ιδιωτών να περιοριστεί στην αξιοποίηση.

3. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η πρόταση του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, περί του θεσμού της επιφάνειας, που σύμφωνα με τα όσα ισχύουν και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα προβλέπει την αξιοποίηση δημόσιας γης για ορισμένο χρονικά διάστημα, ίσως τα 49 έτη. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται η έκταση του πρώην Αεροδρομίου, αφού εκτιμάται ότι από την εκμετάλλευσή του τα προσδοκώμενα έσοδα είναι πολύ υψηλά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις προσεγγίζουν ίσως και υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου. Το δεύτερο, μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ θα υπάρξουν άλλα δύο εντός του 2012.

Ερευνα ΙΣΤΑΜΕ
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ η ελεύθερη έκταση δημοσίων ακινήτων, που μπορεί δηλαδή να αξιοποιηθεί χωρίς προβλήματα ανέρχεται σε 687.793 στρέμματα, που εκτιμάται πως αντιστοιχεί περίπου στο 20% της συνολικής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί αισιοδοξία, καθώς εκτιμούν πως θα υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την ελληνική δημόσια περιουσία, η επιτυχής αξιοποίηση της οποίας και η εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία εκτιμάται πως θα δημιουργήσει θετικό momentum στην αγορά που περιμένει αποκρατικοποιήσεις - μαμούθ ώστε να μειωθεί το υπέρογκο χρέος της χώρας.

Εταιρείες κυριότητας
Δημιουργία εταιρειών κυριότητας ακινήτων. Πώληση ποσοστού του μετοχικού τους κεφαλαίου με διατήρηση και μέρους του δημοσίου του ελέγχου (25%;).

Εταιρείες χαρτοφυ­λακίου
Δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου. Τους δίνεται το δικαίωμα αξιοποίησης των ακινήτων - συνεργασία με ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης. Οι εταιρείες αυτές θα πωληθούν πλήρως ή μερικώς μέσω του χρηματιστηρίου, ανάλογα με την κατάσταση του Χ.Α. Η κυριότητα της γης μένει στο κράτος.

Η πρόταση του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη για συμβάσεις παρα­χώρησης χρονικής διάρκειας έως 49 έτη.

Πρόταση κτηματικής εταιρείας για 20 ακίνητα

Tα πρώτα 20 ακίνητα-εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα πρότεινε ο σύμβουλος ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων και ενέκρινε η Kτηματική Eταιρεία του Δημοσίου. Σύμβουλος της KEΔ είναι η κοινοπραξία «Eθνική Tράπεζα της Eλλάδας, PLANET, SAVILLS και CSF» και η λίστα με τα ακίνητα που προτάθηκαν είναι:

1. Λ. Kύμης, Nερατζιώτισσα, Kηφισία (πακέτο τριών ακινήτων σε ένα διαγωνισμό)
2. Mίκρα Θεσσαλονίκης
3. Aφάντου Δωδεκανήσου
4. Ξάνθη (Φωνή της Aμερικής)
5. Aντιρρίου Aιτωλοακαρνανίας
6. Λαυρίου Aττικής
7. Λινδίων Pόδου
8. Mέθανα Aττικής
9. Eρμιόνη Aργολίδας
10. Δεύτερο πακέτο 3 οικοπέδων
11. Aρχάγγελος Pόδου
12. Xαλκίδα
13. Θέρμη Θεσσαλονίκης
14. Mεγάλη Bρύση Φθιώτιδας
15. Eλευθερών Kαβάλας
16. Oρφανού Kαβάλας
17. Kυκλάδες
18. Aχαΐα
19. Bαθύ Σάμου
20. Kασσωπαίων Kέρκυρας

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: