To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων»: Ενίσχυση 40-50% για επενδύσεις μέχρι 250.000 €

Δρόμους στις αγορές του εξωτερικού ανοίγει για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων πρόγραμμα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Με κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και ποσοστά ενίσχυσης 40% έως 50% για επενδύσεις από 30.000 μέχρι 250.000 ευρώ επιχειρηματίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με στόχο να εξάγουν τα προϊόντά τους, και όχι μόνες τους αλλά κάνοντας και συνέργειες μεταξύ τους.

Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» αφορά, μεταξύ άλλων, σε αρτοποιητικές επιχειρήσεις που παράγουν νωπά είδη ζαχαροπλαστικής, σε επιχειρήσεις που παράγουν παξιμάδια, μπισκότα, μακαρόνια, λαζάνια, κουσκούς, κακάο, σοκολάτα, ζαχαρωτά, αλλά κι εκείνες που επεξεργάζονται τσάι, καφέ, υποκατάστατα του καφέ, εκχυλίσματα, αφεψήματα βοτάνων, πράσινο και μαύρο τσάι κ.λπ.

Δικαιούχοι είναι οι επιχειρηματίες με προσωπικό από 0 έως 250 άτομα και με κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για μηχανολογικό εξοπλισμό, για πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, πιστοποίηση των προϊόντών τους, προβολή στις ξένες αγορές κ.λπ.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι μέχρι τις 24 Μαΐου.

Πιο αναλυτικά οι κατηγορίες των μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων είναι:

1. Μεμονωμένες Υφιστάμενες και Νέες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων κι έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητά τους το αργότερο πριν από την 01-01-2010. Εχουν κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση, λειτουργούν αδιαλείπτως από τότε μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

2. Υφιστάμενες μεγάλες επιχειρήσεις: Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος, με τουλάχιστον δύο πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις της πρώτης περίπτωσης και που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων. Επίσης, πρέπει να έχουν ιδρυθεί και αρχίσει την επιλέξιμη δραστηριότητά τους το αργότερο πριν από την 01-01-2008 να λειτουργούν αδιαλείπτως από τότε μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

3. Ομάδες (τουλάχιστον τριών) υφιστάμενων ή και Νέων Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες πληρούν τις συνθήκες επιλεξιμότητας της πρώτης κατηγορίας και υποβάλλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από διακριτό επενδυτικό σχέδιο και σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.

ΣΤΗΡΙΞΗ
Για ποιες ενέργειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια

Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα, υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα και υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις κατωτέρω γενικές κατηγορίες δαπανών:

1. Μηχανολογικός εξοπλισμός: Δαπάνες, οι οποίες αφορούν μόνο τα τελικά στάδια της παραγωγής, όπως μηχανήματα:

• πακετοποίησης,
• συσκευασίας,
• ετικετοποίησης κ.τ.λ.

2. Ενέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών: Εξειδικευμένες και στοχευμένες ενέργειες πληροφορικής για την υποστήριξη ανταγω-νιστικών ηλεκτρονικών εφαρμογών. Μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και εξοπλισμός και λογισμικό και σχετιζόμενες με αυτά υπηρεσίες.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Ανάπτυξη και εφαρμογή CRM.
• Προμήθεια λογισμικού για εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν (ebusiness), περιλαμβανομένων των εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), ηλεκτρονικού καταστήματος - αγορών κ.τ.λ.
• Εξοπλισμός φιλοξενίας βασικών εφαρμογών.
• Πληροφοριακά συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence).
• Πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης πελατειακών σχέσεων.
• Δημιουργία πολυγλωσσικής ιστοσελίδας με τουλάχιστον τρεις γλώσσες.
• Αυτοματοποιημένα τηλεφωνικά κέντρα
• Τεχνολογίες ηλεκτρονικής μεταβίβασης δεδομένων E.D.Iς
• Συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης και διαχείρισης πληρωμών με ηλεκτρονικές κάρτες.
• Διάθεση προϊόντων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (e-shop) με υποχρεωτική χρήση ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (e-payment).

3. Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας:

Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Δοκιμές / επαληθεύσεις / πιστοποίηση προϊόντων / συσκευασίας προϊόντων από διαπιστευμένους φορείς και εργαστήρια.
• Σχεδιασμός προϊόντος / Δοκιμές υλικών από διαπιστευμένους φορείς.
• Σχεδιασμός ετικέτας / συσκευασίας.
• Δημιουργία βάσεων δεδομένων με σχεδιαστικά και κατασκευαστικά στοιχεία των παραγόμενων προϊόντων.
• Εργαστηριακός εξοπλισμός ελέγχου ποιότητας / δημιουργία εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου.
• Διαδικασίες εξειδικευμένων σημάτων συμμόρφωσης.

4. Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές-στόχους.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις ή επαγγελματικές εκθέσεις υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν την προβολή νέου προϊόντος ή υπάρχοντος προϊόντος σε νέα αγορά.
• Σχεδιασμός και παραγωγή ξενόγλωσσου έντυπου πληροφοριακού υλικού.
• Διαφημιστικές καταχωρίσεις υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι αφορούν ενέργειες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
• Πρόσβαση / προβολή σε ηλεκτρονικές αγορές.
• Ενέργειες In-Store Marketing υπό την αυστηρή προϋπόθεση αφορούν ενέργειες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
• Επιχειρηματικές αποστολές υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα ή με τη συνεργασία / εποπτεία θεσμικού ή θεσμοθετημένου φορέα και ότι αφορούν ενέργειες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Ενέργειες τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. Εξειδικευμένες μελέτες και υποστήριξη (τεχνική, νομική κ.τ.λ.), βάσει προδιαγραφών και με υποχρέωση υποβολής παραδοτέου για την υποστήριξη του εγχειρήματος σε θέματα όπως:

• Αναδιάρθρωση επιχειρηματικών διαδικασιών.
• Ανάπτυξη σχεδίων μάρκετινγκ.
• Ερευνα αγοράς σε νέες αγορές του εξωτερικού.
• Διοίκηση αλυσίδας αξίας.
• Συμμετοχή σε διαγωνισμούς.
• Τεχνική υποστήριξη στην ίδρυση συμβάσεων συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού ή κοινών επιχειρήσεων Joint-Ventures.

6. Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

7. Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων είναι:

Ισολογισμοί - αποτελέσματα χρήσης (μόνο για όσες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συντάσσουν) για τα ημερολογιακά έτη (χρήση), 2008, 2009, 2010 (οικονομικά έτη, 2009, 2010, 2011) για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τριετία. Για αυτές που έχουν κλείσει δύο έτη ή ένα έτος, η υποχρέωση υποβολής προσαρμόζεται αντίστοιχα.

Φορολογικές δηλώσεις και αναλυτικά στοιχεία φορολογίας Ε3, Ε5 (ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης), Φ01 (μόνο για τις ΑΕ) για τα ημερολογιακά έτη (χρήση) 2008, 2009, 2010 (οικονομικά έτη 2009, 2010, 2011). Για αυτές που έχουν κλείσει δύο ή μία πλήρη χρήση, η υποχρέωση υποβολής προσαρμόζεται αντίστοιχα.

Εγγραφα σύστασης και εκπροσώπησης σε αντίγραφα σφραγισμένα με τη σφραγίδα της επιχείρησης. Καταστατικό με τις τυχόν τροποποιήσεις (για τις ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος με τις τροποποιήσεις της), ή/και ΦΕΚ δημοσίευσης ή ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης νόμιμα δημοσιευμένο.

Εκκαθαριστικές ΦΠΑ για τα ημερολογιακά έτη (χρήση) 2008, 2009, 2010 (οικονομικά έτη 2009, 2010, 2011). Για αυτές που δεν έχουν κλείσει τριετία η υποχρέωση υποβολής προσαρμόζεται αντίστοιχα.

Αδεια λειτουργίας της επιχείρησης, όπου απαιτείται, ή νόμιμη απαλλαγή εξ αυτής. Στην περίπτωση που η άδεια λειτουργίας έχει λήξει χρονικά, θα προσκομίζεται βεβαίωση από την αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία ότι έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος για την ανανέωσή της.

Προσφορές - προτιμολόγια για όλες τις δαπάνες και prospectus για τον εξοπλισμό.

Υποβολή σύντομου και περιεκτικού εντύπου στρατηγικού σχεδιασμού (business plan), στο οποίο αντιστοιχεί το επενδυτικό σχέδιο.

Τα SOS
Πώς καθορίζεται το ποσοστό χρηματοδότησης

Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης δημόσιας χρηματοδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και διαμορφώνεται ως εξής:

1. Ανεξαρτήτως μεγέθους της (μικρομεσαίας) επιχείρησης και για μεμονωμένα επιχειρηματικά σχέδια 45% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την επικράτεια.

2. Για την περίπτωση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την επικράτεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και 50% του προϋπολογισμού για όλη την επικράτεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή του έργου. Η ιδιωτική συμμετοχή αποδεικνύεται από την εξόφληση των παραστατικών δαπανών. Η ιδιωτική συμμετοχή δύναται να αποτελείται από την ίδια συμμετοχή ή και τραπεζικό δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά το πρόγραμμα

• Βιομηχανία τροφίμων
• Παραγωγή παγωτών
• Αρτοποιία παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής
• Παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων, παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής
• Παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων
• Παραγωγή κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών
• Επεξεργασία τσαγιού και καφέ
• Επεξεργασία υποκατάστατων του καφέ, εκχυλισμάτων, αποσταγμάτων και συμπυκνωμάτων του καφέ ή των υποκατάστατων του καφέ, λοβού και φλοιού καφέ
• Επεξεργασία πράσινου τσαγιού (που δεν έχει υποστεί ζύμωση), μαύρου τσαγιού (που έχει υποστεί ζύμωση) και τσαγιού που έχει υποστεί εν μέρει ζύμωση, που διατίθενται σε άμεσες συσκευασίες περιεχομένου

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Για τα έντυπα υποβολής όπως και όλες τις πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

• του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (www.ypoian.gr)
της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr)
• της ΕΥ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr),
• του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr)
( www.espa.gr , www.ependyseis.gr/mis )
• των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ τραπεζικών ιδρυμάτων και φορέων (βλέπε παράρτημα VII).

(πηγή: Έθνος)

Οι ενδιαφερόμενοι για το Πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται και στα τηλέφωνα 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: