To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πώς θα λειτουργούν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις

«Γενναία» φορολογικά, οικονομικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τη δημιουργία «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων» δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη -και στην Ελλάδα- της κοινωνικής οικονομίας. Το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και θέτει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Μαρτίου προβλέπει:

1. Τη δυνατότητα σύστασης φορέων κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας με πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας (το οποίο δημιουργείται) και δυνατότητα ένταξης στο ν. 3908/2011 για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι φορείς αυτοί θα μπορούν να αναπτύσσουν δράσεις συλλογικού σκοπού (για τοπικό συμφέρον, προώθηση της απασχόλησης κ.ά.) ένταξης στην αγορά ευπαθών ομάδων, κοινωνικής φροντίδας (παροχή προϊόντων και υπηρεσιών σε ηλικιωμένους, γυναίκες με βρέφη, χρόνια ασθενείς).

2. Τη δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ως νομικό πρόσωπο με εμπορική ιδιότητα που θα λειτουργεί με βάση την αρχή «ένα μέλος - μια ψήφος».

Ρήτρα
Με το ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 3) καθιερώνεται «κοινωνική ρήτρα» για όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Κριτήρια για την ανάθεση έργων θα είναι οι ευκαιρίες απασχόλησης, η ένταξη ευάλωτων ομάδων, η εταιρική κοινωνική ευθύνη κ.ά. που θα προβλέπει η «κοινωνικά υπεύθυνη δημόσια σύμβαση».

Σύσταση
Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (όπως και οι φορείς κοινωνικής οικονομίας) «γεννιούνται» με την εγγραφή τους στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, εφόσον υπάρχει καταστατικό που υπογράφουν τουλάχιστον 7 πρόσωπα.

Στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μπορεί να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα (όχι πάνω από το 1/3 των μελών), οι ΟΤΑ (οι τελευταίοι χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στη διαχείριση ή τη διοίκηση). Η εισφορά των μελών αποτελείται από μετρητά ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο έχει αποτιμηθεί σε χρήματα και μπορεί να συναποτελείται και από παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της επιχείρησης. Μέλη μπορούν να είναι και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

1. Εφόσον μέλος της επιχείρησης εισφέρει δικαιώματα επί ακινήτων, κινητών ή άυλων αγαθών, οι κατά περίπτωση αναγκαίες πράξεις μεταβίβασης απαλλάσσονται από κάθε φόρο και τέλος και κάθε εγγραφή σύστασης ή μεταβίβασης ή άρση ή διαγραφή εμπραγμάτων δικαιωμάτων ή σημειώσεων σε οποιοδήποτε δημόσιο βιβλίο, μητρώο ή κτηματολόγιο και για την καταχώριση των σχετικών δικαιοπραξιών καταβάλλονται μόνο πάγια δικαιώματα εμμίσθων ή αμίσθων υποθηκοφυλάκων μέχρι πεντακόσια ευρώ (500 ευρώ).

2. Τα απασχολούμενα μέλη που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας ή επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές, αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αμοιβή τους από την επιχείρηση.

3. Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της, το οποίο διατίθεται για το σχηματισμό αποθεματικού και τις δραστηριότητές της.

Το ποσοστό των κερδών που διανέμεται στα μέλη-φυσικά πρόσωπα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

4. Με κοινές υπουργικές αποφάσεις μπορούν να θεσπίζονται περαιτέρω οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για τις Κοιν.Σ.Επ..

5. Τα μέλη - φυσικά πρόσωπα της επιχείρησης μπορούν να ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ (άρθρο 5 του Π.1. 258/2005) καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης, μειωμένες κατά 50%.

6. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν άνεργους μέσω ΟΑΕΔ με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Τα κέρδη
Τα κέρδη διατίθενται τουλάχιστον κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού και τουλάχιστον κατά ποσοστό 40% για τις καταστατικές δραστηριότητες της Κοιν.Σ.Επ. και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το υπόλοιπο διανέμεται στα μέλη - φυσικά πρόσωπα της Κοιν.Σ.Επ., εκτός αν άλλως οριστεί με ομόφωνη απόφαση των μελών.

Η διανομή των παραπάνω κερδών γίνεται με βάση την εισφορά του κάθε μέλους στην Κοιν.Σ.Επ., εκτός αν οριστεί διαφορετικά με ομόφωνη απόφαση των μελών.

Αυστηρές κυρώσεις
Σε όσες επιχειρήσεις παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου θα επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να διατάξει και την προσωρινή διαγραφή της από το Μητρώο για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως έξι (6) μήνες και σε περίπτωση περαιτέρω υποτροπής την οριστική διαγραφή της.

Τουλάχιστον 7 πρόσωπα
Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (όπως και οι φορείς κοινωνικής οικονομίας) «γεννιούνται» με την εγγραφή τους στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, εφόσον υπάρχει καταστατικό που υπογράφουν τουλάχιστον 7 πρόσωπα.

Και νομικά πρόσωπα
Στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μπορεί να συμμετέχουν και νομικά πρόσωπα (όχι πάνω από το 1/3 των μελών), οι ΟΤΑ (οι τελευταίοι χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στη διαχείριση ή τη διοίκηση).

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: