Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από το β' εξάμηνο του 2011 και όχι από τις αρχές του 2012. Η επίσπευση της εφαρμογής του όμως φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με δύο καυτά προβλήματα:
1. Η ένταξη του 100% των δημοσίων υπαλλήλων στην ΕΑΠ (Ενιαία Αρχή Πληρωμής) δεν αναμένεται να έχει γίνει νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, δηλαδή δύο μήνες μετά την προγραμματιζόμενη έναρξη εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου (1η Ιουλίου 2011).
Το χρονικό χάσμα μεταξύ της ένταξης όλων των δημοσίων υπαλλήλων στην ΕΑΠ και της επίσημης εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου, πιθανόν να καλυφθεί με αναδρομική μείωση των αποδοχών στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Με άλλα λόγια, τα χρήματα που μέλλουν να εξοικονομηθούν από το ενιαίο μισθολόγιο, θα εμφανιστούν σε ταμειακό επίπεδο με δύο, τρεις μήνες καθυστέρηση, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, μια ανάσα πριν από τη λήξη του 2011.
Ο φόβος αυτού του ενδεχομένου έχει επαναφέρει ατύπως τη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας πάνω στο ζήτημα της πλήρους περικοπής των επιδομάτων Πάσχα - καλοκαιριού - Χριστουγέννων, τα οποία εκτιμώνται σε 500 εκατ. ευρώ.
2. Από το γιγάντιο πλήθος των επιδομάτων που έχουν καταγραφεί σε όλο το Δημόσιο, και τα οποία ξεπερνούν τα 200, θα διατηρηθούν μέσω ενσωμάτωσης στον βασικό μισθό μόνο τέσσερα: οικογενειακής παροχής, εξομάλυνσης, θέσης ευθύνης και επικίνδυνης-ανθυγιεινής εργασίας. Τα επιδόματα αυτά κοστίζουν στο κράτος 387,5 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή αποτελούν μόλις το 1,3% των συνολικών δαπανών για αποδοχές του Δημοσίου.
Ανάλογο ποσοστό κατέχει και το κίνητρο απόδοσης, το οποίο θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα δίδεται μόνο σε όσους εργαζομένους πετυχαίνουν τους εκάστοτε υπηρεσιακούς στόχους. Κύκλοι της ΑΔΕΔΥ εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους πως το κίνητρο αυτό βαίνει ουσιαστικά προς κατάργηση, σε συνθήκες καθίζησης της παραγωγικότητας στο Δημόσιο.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών υπό τον φόβο μιας καθυστερημένης εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, έχουν προχωρήσει σε δύο "διορθωτικές" κινήσεις για τη μείωση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου:
- Στην απόφαση αναστολής των προσλήψεων για το 2011, από την οποία προσδοκάται εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο του Eurogroup και της διαβούλευσης για το ευρωπαϊκό "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας", να συζητεί το ενδεχόμενο νέας αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Μια τέτοια αλλαγή αναμένεται ότι θα γιγαντώσει το κύμα συνταξιοδότησης (53.335 το περασμένο έτος), οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών για αποδοχές στο Δημόσιο, καθώς οι συντάξεις κοστίζουν λιγότερο από τους μισθούς.
(από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 26/2/11)