To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πώς να ασφαλίσετε τα κοσμήματά σας

Τα κοσμήματα αποτελούν αντικείμενα μεγάλης αξίας και μπορείτε να τα ασφαλίσετε, είτε τα φοράτε, είτε τα έχετε φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι σας, είτε σε θυρίδα.

O κ. Σταύρος Καχριμάνης, διευθυντής της εταιρείας ασφαλίσεων Γ. Καραβίας και Συνεργάτες, ανταποκριτές των Lloyd’s στην Ελλάδα, αναφέρει ότι σήμερα, που η τιμή του χρυσού ακολουθεί ανοδική πορεία, καλό θα είναι να καταγράψετε, εκτιμήσετε και ασφαλίσετε τα κοσμήματά σας.

Το κόστος ασφάλισης είναι προσιτό, αφού για παράδειγμα το ετήσιο ασφάλιστρο για κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 150 ευρώ.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στο κατάλληλο ασφαλιστικό γραφείο που θα πρέπει να έχει εξειδίκευση σε ασφαλίσεις συλλογών, έργων τέχνης, κοσμημάτων κλπ., ώστε πραγματογνώμονας να αναλάβει την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του κοσμήματος (καράτια χρυσού, πολύτιμες πέτρες, παλαιότητα, αν είναι γνωστού οίκου κοσμημάτων κλπ) καθώς και την πιστοποίηση της αξίας του.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι:

- Κοσμήματα που έχετε στο σπίτι στο συρτάρι σας δεν ασφαλίζονται.

- Κοσμήματα οποιαδήποτε αξίας -και από 3.000 ευρώ- ασφαλίζονται, αρκεί να είναι τοποθετημένα σε χρηματοκιβώτιο αν βρίσκονται στο σπίτι, ή σε τραπεζική θυρίδα.

- Επίσης τα κοσμήματα ασφαλίζονται και όταν τα φοράτε.

Πότε αποζημιώνεστε:

Για να υπάρξει αποζημίωση του ασφαλισμένου θα πρέπει πιστοποιημένα να υπάρχει κλοπή, διάρρηξη ή ληστεία, αφού μυστηριώδης εξαφάνιση πολύτιμου αντικειμένου δεν καλύπτεται πουθενά στον κόσμο.

Δηλαδή αν τα κοσμήματα είναι φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι υπήρξε διάρρηξη με σκοπό την κλοπή και ίχνη παραβίασης του χρηματοκιβωτίου. Στην περίπτωση αυτή η κάλυψη από την ασφάλεια είναι πλήρης.

Επίσης αν φοράτε τα κοσμήματα και δεχτήκατε επίθεση π.χ. στο δρόμο με σκοπό τη ληστεία, πάλι θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ασκήθηκε βία για την αφαίρεση των πολύτιμων αντικειμένων για να αποζημιωθεί ο ασφαλισμένος.

Κάλυψη υπάρχει και στην περίπτωση φυσικών γεγονότων, δηλαδή σεισμός, πυρκαγιά κλπ. Το ίδιο ισχύει και όταν τα κοσμήματα φυλάσσονται σε θυρίδα στην τράπεζα.

Αν λοιπόν έχετε κοσμήματα, οποιαδήποτε και αν είναι η αξία τους, καλό θα είναι τα καταγράψετε, ειδικά σήμερα που η τιμή του χρυσού αυξάνεται διαρκώς. Την τάση ακολουθούν και οι αξίες των κοσμημάτων που έχετε ήδη στην κατοχή σας.

Επίσης θα πρέπει να ενημερώνετε τον ασφαλιστή σας για κάθε νέο αντικείμενο που αποκτάτε. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να προχωράτε σε αποτίμηση της αξίας τους με βάση τις τρέχουσες τιμές λιανικής. Σε περίπτωση που έχετε κοσμήματα γνωστών οίκων να φυλάσσετε τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν.

(Πηγή: capital.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: