To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Τι προβλέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2013

Στο τέλος Μαρτίου θα συνταχθεί το «προσωρινό» στρατηγικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας ύψους 15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013. Το τελικό σχέδιο θα υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλιμακώσει σημαντικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Έτσι, θα καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περίοδο 2011-2013, το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως σημείο εκκίνησης και για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των δημόσιων επιχειρήσεων. Το σχέδιο θα στοχεύει σε έσοδα περίπου 15 δισ. ευρώ και θα παρέχει τριμηνιαίο και εξαμηνιαίο χρονοδιάγραμμα για συναλλαγές που προγραμματίζονται.

Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την καταγραφή των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτίμησης της εμπορικής αξίας ανά περίπτωση. Μέχρι το τέλος του έτους θα επεκτείνει την καταγραφή και σε άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης.

Με βάση την καταγραφή αυτή, στο τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο σημαντικών ακινήτων. Ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο θα δημιουργηθεί μετά την καταγραφή στο τέλος του 2011. Τα χαρτοφυλάκια αυτά θα καταστούν διαθέσιμα για επενδύσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος του σχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα προσλάβει μέχρι το τέλος Μαρτίου εξωτερικούς οικονομικούς συμβούλους για τον σχηματισμό αυτών των χαρτοφυλακίων και για το σχεδιασμό των σχετικών συναλλαγών.

Επίσης, η κυβέρνηση θα συστήσει Γενική Γραμματεία Ακίνητης Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και κατάλληλα ειδικά επενδυτικά σχήματα για να βελτιώσει το συντονισμό και να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Για κάθε νέα νομοθετική πρωτοβουλία σχετική με το περιεχόμενο του στρατηγικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας θα πραγματοποιείται διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Στις αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2011-2013 περιλαμβάνονται:

-Η επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

-Η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

-Η μετοχοποίηση της εταιρείας διαχείρισης των κρατικών λαχείων.

-Η αξιοποίηση συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως οι ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ και τα καζίνο.

-Η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

-Η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών σε περιφερειακά αεροδρόμια.

-Η αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ και της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

-Η επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό.

-Η είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ.

-Η αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος.

-Η προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες.

(πηγή: in.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: