Αμέσως μόλις λήξει η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων και των άλλων παράνομα κλειστών χώρων σε κτίρια, οι δήμαρχοι θα συστήσουν ειδικές ομάδες, αποτελούμενες από μηχανικούς-υπαλλήλους των δήμων, οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους την ορθή καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στους δήμους.
Αρχικά θα «ξεψαχνίζουν» τους φακέλους που έχουν κατατεθεί στον δήμο, ώστε να δοθεί το ΤΑΠ που είναι απαραίτητο για την ηλεκτροδότηση ενός ακινήτου.
Στη συνέχεια θα πάρουν από τις πολεοδομίες τους φακέλους που έχουν κατατεθεί για τακτοποίηση παράνομων τετραγωνικών και θα κάνουν τις σχετικές συγκρίσεις. Ετσι, θα γνωρίζουν πόσα τετραγωνικά έχει ο καθένας στο σπίτι του τα οποία χρησιμοποιεί ως κύριο χώρο. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα υπολογίζονται και τα μηνιαία τέλη που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες υπέρ των δήμων.
Ωστόσο, οι δημοτικοί «ράμπο» θα μπορούν να κάνουν και αυτοψίες στα σπίτια, προκειμένου να ελέγχουν την ορθότητα των δηλώσεων των ιδιοκτητών.
Κάτω από το βάρος της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκονται πολλοί δήμοι, άλλη επιλογή δεν έχουν από την είσπραξη επιπλέον εσόδων από τους κατοίκους τους.
Ο πλέον πρόσφορος τρόπος είναι το ΤΑΠ και οι φόροι για ηλεκτροφωτισμό, καθαριότητα κ.λπ., χρήματα που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και ανάλογα με το πόσα τετραγωνικά μέτρα ακινήτου έχουν δηλώσει.
Αυτοψία:
Οι δημοτικοί υπάλληλοι με αυτοψίες θα εντοπίζουν κρυμμένα τ.μ.
Πολεοδομία:
Οι «ράμπο» θα παίρνουν από τις πολεοδομίες τους φακέλους για την τακτοποίηση και θα κάνουν τις σχετικές συγκρίσεις.
«Ανάσα»:
Κάτω από το βάρος των δεινών οικονομικών πολλοί δήμοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την είσπραξη επιπλέον εσόδων.
Για τα κρυμμένα τετραγωνικά:
Συνεργασία με τους ενεργειακούς επιθεωρητές
Οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι οποίοι σε κάθε μεταβίβαση ή μίσθωση ακινήτου θα καταγράφουν όλους τους χώρους, θα θέτουν τις εκθέσεις τους στη διάθεση της πολεοδομίας και των υπηρεσιών του δήμου.
(πηγή: Ημερησία)