Ο «λογαριασμός» της πενταετίας 2011- 2015 ξεπερνάει τα 25 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 14 δισ. ευρώ (στα 3 δισ. από 17 δισ. ευρώ που υπολογίζει το φετινό έλλειμμα ο προϋπολογισμός).
Μόνο για φέτος τα πρόσθετα μέτρα υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ, πέραν των 14 δισ. ευρώ που είναι ήδη προγραμματισμένα.
Για την τριετία 2012-2014 θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ (18,4 δισ. ευρώ), ενώ για το 2015 η προσαρμογή θα είναι τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα προέλθει κυρίως από το σκέλος των δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν σκληρές αποφάσεις για νέες περικοπές αμοιβών στις ΔΕΚΟ, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σ’ αυτές, αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, απλοποίηση του συστήματος αμοιβών στο δημόσιο με αύξηση του ωραρίου από το Φθινόπωρο όπως έχει ήδη αποφασισθεί, περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα, επανεξέταση των κοινωνικών παροχών, αυστηρό έλεγχο των προσλήψεων και αποχωρήσεων από το δημόσιο στη βάση τον κανόνα 1 προς 5, συγχώνευση ή κατάργηση φορέων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μείωση των αμυντικών δαπανών, κλπ.
Τα μέτρα αυτά θα εξειδικευθούν στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μέχρι το Μάιο, αφού προηγηθούν συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους υπόλοιπους υπουργούς (ήδη συναντήθηκε με Ραγκούση και Διαμαντοπούλου), καθώς και διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και οικονομολόγους.
Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα περιγράφονται σε τομεακά σχέδια δράσης που θα καλύπτουν: τις δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους οργανισμούς του δημοσίου, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, υγεία και δημόσιες επενδύσεις.
Παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο μνημόνιο ο υπουργός Οικονομικών:
• Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα όποια πρόσθετα μέτρα απαιτηθούν φέτος έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ ή στα 17 δισ. ευρώ.
Οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπιστούν στην πορεία ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου, εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 0,75% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα- σύμφωνα με τον υπουργό -θα κλείσει για το 2010 στο 9,4% με 9,5% του ΑΕΠ, αν και στο μνημόνιο υπάρχουν επιφυλάξεις για το στόχο, λόγω των «γκρίζων ζωνών» στα οικονομικά διαφόρων οργανισμών της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομείων κλπ).
• Επανέλαβε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, δεν είναι «μνημονιακός». Πρόκειται για κυβερνητικό στόχο για τον οποίο έχει ενημερωθεί η τρόικα. Το μνημόνιο προβλέπει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.
• Ανακοίνωσε ότι το στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα είναι έτοιμο έως το τέλος Μαρτίου. Έως τον Ιούνιο αναμένεται η δημιουργία ενός πρώτου χαρτοφυλακίου, ενώ ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο θα ετοιμασθεί έως το Δεκέμβριο, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου.
• Για τις τράπεζες ανέφερε ότι έχουν λάβει ήδη υψηλές εγγυήσεις από το δημόσιο (30 δισ. ευρώ είναι οι νέες εγγυήσεις που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο), στο πλαίσιο του συστήματος ρευστότητας επειδή δεν μπορούν να βγουν στις αγορές και δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εγγύηση ομόλογα του δημοσίου.
• Παρότρυνε για «γενναίες» κινήσεις στον τραπεζικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, μέσα από την καλύτερη κεφαλαιακή επάρκειά του. Στο μνημόνιο- είπε- δεν υπάρχει ρητή αναφορά για συγχωνεύσεις, αλλά γενικότερη αναφορά για μείωση λειτουργικού κόστους και κυρίως μειώσεις που αφορούν στα υψηλότερα κλιμάκια.
Για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναμένεται η τελική έγκριση, ενώ σε ότι αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχωράει η διαδικασία διαχωρισμού των παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση της συμμετοχής της στις κρατικές τράπεζες, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση.
• Χαρακτήρισε εξαιρετικό βήμα την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Μάρτιο. Η απόφαση για επιμήκυνση θα βοηθήσει σημαντικά τη χώρα τη διετία 2014- 2015, οπότε θα έπρεπα να αποπληρώνει δάνεια της τάξης των 60 με 70 δισ. ευρώ το χρόνο.
• Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης φόρων. «Ότι γίνει θα γίνει μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Επίσης, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. Οπως επισημαίνεται «με σκοπό τον περιορισμό των αυξήσεων των δαπανών για τις συντάξεις σε ποσοστό μικρότερο του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, διατηρούμε την ετοιμότητά μας, εάν χρειαστεί, να προσαρμόσουμε περαιτέρω τις παραμέτρους των κυριοτέρων συνταξιοδοτικών ταμείων».
Ταυτόχρονα, το Μνημόνιο προαναγγέλλει μείωση των επικουρικών συντάξεων και μείωση των επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ σημειώνεται ότι εάν ο νόμος για τις επιχειρηματικές συμβάσεις δεν εφαρμοστεί στην πράξη, τότε τον Ιούλιο θα υπάρξει τροποποίησή του.
(πηγή: euro2day.gr)