Το θέμα θα οριστικοποιηθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κ. Κατσέλη δεν κατάφερε να πείσει την Κομισιόν να στηρίξει στο σύνολο το σχέδιό της.
Έτσι, αναμένεται να τεθούν εκτός σχεδίου η διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε µη µέλη των οργανώσεων. Για το θέµα αυτό υπάρχει συγκρατηµένη αισιοδοξία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.
Αυτό που θεωρείται βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός μισθός ασφαλείας που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (740 ευρώ).
Επίσης θα υπερισχύουν οι συμφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο των κλαδικών χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό.
Πάντως αφαιρέθηκαν από το τελικό σχέδιο του υπουργείου οι αρχικές προβλέψεις για μειώσεις μισθών στο 12% καθώς και η ύπαρξη υποχρεωτικής συμφωνίας των 2/3 των εργαζομένων για μείωση μισθών σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις θα καλείται να υπογράψει τη συμφωνία η ομοσπονδία του κλάδου και να µην υπάρχει καμία εμπλοκή του κράτους, όπως της επικύρωσης της συμφωνίας από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γνωμοδοτεί χωρίς να μπορεί να απορρίψει επιχειρησιακές συμφωνίες.
Επίσης στο σχέδιο παραμένει η ρύθμιση ότι ως 2 χρόνια θα εκτείνεται χρονικά η ισχύς των συμβάσεων ειδικών συνθηκών, καθώς και η πρόβλεψη ειδικής ρήτρας για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων.
(Πηγή: Ισοτιμία)