Λιγότερες επιδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας περιλαμβάνει ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.
Μεταξύ άλλων δίνεται δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες φαίνεται ότι θα διαδραματίζουν σημαντικό ως ρυθμιστικό ρόλο στον νέο επενδυτικό νόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλάζει ριζικά ο τρόπος προσέγγισης ενός επιχειρηματία στον νέο νόμο, αφού το αναπτυξιακό-επενδυτικό πρόγραμμά του θα εγκρίνεται πρώτα από τράπεζα και εν συνεχεία με το εγκριτικό πλαίσιο της τράπεζας θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στον επενδυτικό νόμο.
Επίσης η επιδότηση του επιτοκίου για μια επένδυση θα γίνεται ως εξής: για κάθε επένδυση η τράπεζα θα καταβάλλει τα δύο τρίτα του ποσού με κανονικό επιτόκιο χορήγησης, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο του ποσού θα καταβάλλεται από το Δημόσιο μέσω του ΕΣΠΑ με μηδενικό επιτόκιο. Συνεπώς το συνολικό ποσόν του δανείου που θα λαμβάνει ο εντασσόμενος στον επενδυτικό νόμο θα είναι κατά 33% καθαρά επιχορηγούμενο κατεβάζοντας και τον μέσο όρο του επιτοκίου συνολικά.
Οι εξαιρέσεις και ο «χάρτης»
Ακόμη, εξαιρούνται κλάδοι με δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία και άλλοι που αφορούν την παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων, με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους. Η καταβολή των ενισχύσεων θα πραγματοποιείται σε τέσσερις φάσεις, με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση.
Ο νέος νόμος αναμένεται να προβλέπει, πέρα από τη δημιουργία του μητρώου αξιολογητών, ενέργειες που διασφαλίζουν την προαγωγή της διαφάνειας: σύσταση Σώματος Εσωτερικών Ελεγκτών και Συμβουλίου Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της Εφαρμογής του Νόμου αλλά και ανάρτηση και παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων στο Διαδίκτυο.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αξιοποιεί τον χάρτη κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος προβλέπει τέσσερις ζώνες κινήτρων (Α, Β, Γ και Δ) με ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40% αντίστοιχα. Επίσης, προβλέπεται η κατανομή του 15% των ετήσιων διαθέσιμων πόρων στους λιγότερο ανεπτυγμένους νομούς της χώρας.
Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που προβλέπονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι:
α) Η επιχορήγηση κεφαλαίου.
β) Οι φορολογικές απαλλαγές.
γ) Η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας ως 10 έτη.
δ) Η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας ως επτά έτη.
Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκατ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις.
Ακόμη, προβλέπεται η προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά εξάμηνο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και με ανακοίνωση των συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις.
(Πηγή: axiaplus.gr)