To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Καταθέσεις στο εξωτερικό: Διαδικασίες και επιτόκια

Η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν τα πιο ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων στην Ευρώπη. Μήπως, όμως, η πτώση του ευρώ και τα προβλήματα στην Ευρωζώνη αποτελούν ευκαιρίες για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα και σε άλλη χώρα;

Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα εξής:

Πρώτον, η κατάθεση σε ξένο νόμισμα ενέχει συναλλαγματικό κίνδυνο. Με απλά λόγια, αν υποτιμηθεί το ξένο νόμισμα σε σχέση με το δικό μας, τότε χάνουμε κατά το ποσοστό της υποτίμησης. Αντίθετα, αν ανατιμηθεί κερδίζουμε το ποσοστό της ανατίμησης συν το επιτόκιο.

Δεύτερον, η κατάθεση σε ξένο νόμισμα μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αν γίνει η κατάθεση σε λογαριασμό που τηρείται στην Ελλάδα, τότε υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος (πχ σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας) με εκείνον των καταθέσεων σε ευρώ. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν η κατάθεση σε συνάλλαγμα έχει γίνει σε ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Η διαφορά υπάρχει στην περίπτωση που πτωχεύσει η τράπεζα. Αν είναι ξένη, τότε αποζημιωνόμαστε από τη χώρα όπου είναι η έδρα της. Αν είναι ελληνική, θα αποζημιωθούμε με βάση την ελληνική νομοθεσία (μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό και ανά τράπεζα).

Σε περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε εντελώς τους κινδύνους που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, τότε θα πρέπει να ανοίξουμε λογαριασμό στο εξωτερικό. Αν, πάλι, φοβόμαστε και την Ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να ανοίξουμε λογαριασμό σε χώρα εκτός Ευρωζώνης (πχ Βρετανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Αυστραλία κλπ).

Καταθέσεις στο εξωτερικό

Το άνοιγμα καταθετικού ή επενδυτικού λογαριασμού στο εξωτερικό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις ως προς το ελάχιστο ποσό και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το ταξίδι στο εξωτερικό και το άνοιγμα λογαριασμού με δική μας παρουσία στο κατάστημα, επίσης, δεν είναι εύκολο.

Για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό στο εξωτερικό από την Ελλάδα υπάρχουν τρεις τρόποι:

α) Μέσω ελληνική τράπεζας που έχει θυγατρική στο εξωτερικό (πχ στη Βρετανία μέσω της Εθνικής ή της Alpha Bank).

β) Μέσω ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (πχ Citi, HSBC, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Bank κλπ). Πιο εύκολα ανοίγεται λογαριασμός σε χώρες όπου είναι η έδρα τους (πχ στη Βρετανία για την HSBC, στην Κύπρο για την Τράπεζα Κύπρου κλπ).

γ) Με ταξίδι στο εξωτερικό και επίσκεψη στο κατάστημα.

Τα δικαιολογητικά

Σε κάθε περίπτωση, στην τράπεζα θα πρέπει να προσκομίσουμε τα εξής δικαιολογητικά:

α) Αστυνομική Ταυτότητα

β) Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας

γ) Λογαριασμός ΔΕΚΟ ή κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο της μόνιμης κατοικίας

δ) Πρόσφατη βεβαίωση μισθοδοσίας (αν είμαστε μισθωτοί) ή βεβαίωση του ΟΑΕΔ (αν είμαστε άνεργοι) ή τους τελευταίους ισολογισμούς αν είμαστε επιχειρηματίες ή Ε3 αν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες.

ε) Διαβατήριο

Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που απαιτούν περισσότερα δικαιολογητικά για να σας κάνουν δεκτό ως πελάτη οι τράπεζές τους. Για παράδειγμα στη Γαλλία θα πρέπει να δηλώσετε διεύθυνση κατοικίας στη Γαλλία.

Ελάχιστα ποσά

Κάθε τράπεζα θέτει τα δικά της όρια για άνοιγμα λογαριασμού στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Citi απαιτεί η καθαρή θέση του πελάτη στην Ελλάδα να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Η HSBC απαιτεί επενδύσεις σε ξένα αμοιβαία κεφάλαια ή σε ξένα ομόλογα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ η UBS εξυπηρετεί μόνο μέσω του private banking (για Ελβετία) για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Περιορισμοί χωρών

Ολες οι τράπεζες δεν ανοίγουν λογαριασμούς σε όλες τις χώρες, ακόμα κι αν είναι ξένες ή «παγκόσμιες». Για παράδειγμα, η Citibank στην Ελλάδα μπορεί να ανοίξει λογαριασμό μόνο στη Βρετανία. Αντίθετα, η HSBC ανοίγει λογαριασμό όπου έχει παρουσία. Σε όλες, όμως, τις περιπτώσεις μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε οποιαδήποτε χώρα αν ο πελάτης δραστηριοποιείται μέσω του private bankig.

Ταξίδι

Υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει κάποιος τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό μόνος του με λιγότερα χρήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να ανοίξει καταθετικό λογαριασμό στην Ελβετία, στη UBS, με ελάχιστο ποσό τα 100.000 ευρώ (και όχι το 1 εκατ. ευρώ μέσω private banking από την Ελλάδα).

Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να σας δεχθεί μία τράπεζα από τη στιγμή που δεν σας ξέρει. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η γλώσσα, καθώς τα βασικότερα δικαιολογητικά όπως ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας κλπ είναι γραμμένα στην ελληνική, την οποία δεν γνωρίζουν τα στελέχη των ξένων τραπεζών. Επίσης, δύσκολα δέχονται πελάτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας του ή που δεν σπουδάζει ή που δεν εργάζεται εκεί. Ολα αυτά διότι έχουν τεθεί αυστηροί κανόνες από τους διεθνείς οργανισμούς και τις εποπτικές αρχές για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν αν πάτε «συστημένος» από το κατάστημα της ξένης τράπεζας στην Ελλάδα. Δηλαδή, πριν επισκεφθείτε την ξένη τράπεζα στο εξωτερικό, επισκέπτεσθε το κατάστημα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εκεί εξηγείτε τι θέλετε να κάνετε και προσκομίζετε τα δικαιολογητικά (ταυτότητα, εκκαθαριστικά, μισθοδοσία κλπ). Αφού πεισθούν, τότε γράφουν μία συστατική επιστολή στη γλώσσα της χώρας όπου λειτουργεί το κατάστημα, το οποίο θα επισκεφθείτε. Επίσης, σας δίνουν οδηγίες για ποια δικαιολογητικά ενδεχομένως να σας ζητήσουν επιπλέον στη γλώσσα τους, αλλά και με ποιον θα μιλήσετε. Ταυτόχρονα, το κατάστημα στην Ελλάδα ενημερώνει τον υπάλληλο του καταστήματος στο εξωτερικό, ο οποίος θα σας περιμένει.

Κόστος

Ανοίγοντας λογαριασμό από την Ελλάδα, συνήθως δεν επιβαρύνεται ο πελάτης με επιπλέον κόστος. Αν ταξιδέψει, τότε θα επιβαρυνθεί με τα εισιτήρια και τη διαμονή.

Φορολογία

Οι τόκοι όλων των καταθέσεων στην Ελλάδα -ακόμα και σε συνάλλαγμα- φορολογούνται με συντελεστή 10%. Σε περίπτωση που ανοίξετε λογαριασμό στο εξωτερικό, οι τόκοι θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που προβλέπει το κάθε κράτος. Εκτός και αν το κράτος αυτός εντάσσεται στη συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα περί αποφυγής διπλής φορολόγησης (πχ με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη). Αυτό σημαίνει ότι, αν για παράδειγμα, ανοίξετε λογαριασμό στη Βρετανία θα φορολογηθείτε είτε με τον συντελεστή της Βρετανίας είτε με τον συντελεστή της Ελλάδας. Αυτό γίνεται ως εξής: Διευκρινίζετε στην ξένη τράπεζα που βρίσκεται η μόνη σας κατοικία και σε ποια χώρα υποβάλλετε τη φορολογική δήλωση. Αν λοιπόν δηλώσετε ότι υποβάλλετε φορολογική δήλωση στην Ελλάδα (μόνιμος κάτοικος Ελλάδος), τότε θα σας δώσει βεβαίωση για τους τόκους, τους οποίους πρέπει να προσκομίσετε μαζί με τη φορολογική δήλωση. Τότε η εφορία (στην Ελλάδα) θα υπολογίσει το φόρο και θα σας τον εισπράξει μαζί με τον φόρο εισοδήματος.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Το θέμα που έχει προκύψει με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για δήλωση των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό αφορά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν δηλώνονται οι τόκοι ή δεν καταβάλλεται φόρος σε κανένα κράτος. Διότι, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η ξένη τράπεζα θα δώσει τη βεβαίωση, αλλά ο φορολογούμενος μπορεί να μην την υποβάλει ποτέ στην Ελλάδα με τη φορολογική δήλωση.

Αν ο φορολογούμενος δηλώνει τις καταθέσεις του και πληρώνει τους φόρους είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εφορία, ούτε χρειάζεται να τον απασχολεί η ρύθμιση για τον επαναπτρισμό.

Μεταφορά κεφαλαίων

Η μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό και αντίστροφα γίνεται μέσω εμβασμάτων. Συνήθως χρειάζεται μία έως τρεις εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί, ανάλογα με τη χώρα (πιο γρήγορες και φθηνότερες είναι οι μεταφορές μεταξύ χωρών της Ευρωζώνης).





(Πηγή: eranistis.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: