To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Και αύξηση του ΦΠΑ και αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης

Την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% προκρίνει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τα δημόσια έσοδα του 2011. Την ίδια στιγμή φαίνεται να αποφασίζει την εφαρμογή της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι για κάθε μονάδα αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ το Δημόσιο θα έχει έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Οπότε η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% θα αποφέρει έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ. Μάλιστα ο ίδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για σίγουρα έσοδα ΦΠΑ, δεδομένου ότι αυτά αποδίδονται από κερδοφόρες επιχειρήσεις όπως είναι τα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή από 1-1-2011 θα ισχύσει ο νέος αυξημένος ΦΠΑ για προϊόντα πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες και από τον Οκτώβριο του 2011 η ενιαία τιμή σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης με την επιδότηση των ασθενεστέρων.

Εν τω μεταξύ, ελάχιστο φόρο από 100 ευρώ έως 400 ευρώ θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούν εφόσον ενταχθούν στη νέα ρύθμιση για την περαίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων φορολογουμένων και επιχειρήσεων. Ηδη οι κοινωνικοί φορείς έχουν υποβάλει τις προτάσεις τις οποίες επεξεργάζονται τόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου όσο και ανώτατα στελέχη του Οικονομικών. Δεν αποκλείουν για παράδειγμα οι επιχειρήσεις με βιβλία πρώτης κατηγορίας να καταβάλλουν ελάχιστο φόρο, μόνο για το εισόδημα, της τάξεως των 100 ευρώ, όσοι τηρούν β΄ κατηγορίας 200 ευρώ και 400 ευρώ όσοι τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας. Βάση της περαίωσης ενδέχεται να είναι τα ανωτέρω ποσά και ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης σε συνδυασμό με τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους και τον συντελεστή λογιστικών διαφορών να αυξάνονται προοδευτικά τα τελικά ποσά φόρων που θα καταβάλλουν. Ο υπολογισμός των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους θα γίνεται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να πηγαίνουν μόνοι τους στην εφορία και να περαιώνουν τις ανέλεγκτες χρήσεις ανεξάρτητα αν θα λάβουν το σημείωμα από το υπουργείο Οικονομικών. Οσοι καταβάλλουν σε μία δόση τον φόρο που θα προκύψει θα έχουν έκπτωση της τάξεως του 5%.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν, όπως αναφέρει παράγων του υπουργείου, και οι λήπτες πλαστών τιμολογίων και όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Οι τελικές αποφάσεις, όπως αναφέρει ο ίδιος παράγων, θα ληφθούν την Παρασκευή και εν συνεχεία θα εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας περαίωσης.

Με τη ρύθμιση η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα για να γίνει ελκυστική η ρύθμιση θα παρέχεται το δικαίωμα όσων περαιώνουν τις χρήσεις να καταστρέφουν τα φορολογικά στοιχεία της περιόδου 2000 - 2009.

Οπως κάθε υπουργός στο παρελθόν έτσι και ο νυν προκειμένου να δικαιολογήσει την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της περιόδου 2000 - 2009 κάνει λόγο για ένα νέο ξεκίνημα, προκειμένου επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγλεματίες να εισέλθουν σε ένα νέο καθεστώς διαφάνειας και συνέπειας απένταντι στο κράτος και το κοινωνικό σύνολο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σήμερα υπάρχουν 1.300.000 ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες. Με τη νέα ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους του οφειλέτες να καταβάλουν τα χρέη τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει ξεκαθάρισμα των οφειλετών, δεδομένου ότι αρκετοί από αυτούς είναι πτωχοί ή πρόκειται για μαϊμού εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, και στοχεύοντας στην είσπραξη μέρους των 30 και πλέον δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα λόγω των 150.000 προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών λαμβάνει μέτρα για τη γρηγορότερη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα προσβάλουν τις αποφάσεις των διοικητικών πρωτοδικείων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας παραλείποντας τον δεύτερο βαθμό των διοικητικών εφετείων.

Επίσης εξετάζεται, ανάλογα με το ύψος της παράβασης, να αναλαμβάνει την εκδίκαση της υπόθεσης ο πρώτος ή δεύτερος βαθμός ή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο ίδιο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών πιθανόν να συμπεριληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης σε περιπτώσεις μη δικαιολογημένης απόκτησης μεγάλων περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα παρέχει τη δυνατότητα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να δεσμεύει προσωρινά περιουσιακά στοιχεία στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις διάπραξης οικονομικού εγκλήματος. Στις περιπτώσεις αυτές και με βάση τις θεμελιώδεις αρχές των δικαιωμάτων του ελεγχομένου θα προβλέπεται η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών.

Πηγή: Καθημερινή