To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά τυχερών παιχνιδιών

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά τυχερών παιχνιδιών αναμένονται τους επόμενους μήνες, καθώς η ανάγκη του Δημοσίου για ανεύρεση εσόδων από νέες άδειες και φόρους, «ανοίγει» την αγορά. Σε πρώτο πλάνο τίθεται πλέον τόσο η χορήγηση νέων αδειών για Ξυστό και φρουτάκια όσο και η χρονική επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια το οποίο θα θέσει τις βάσεις τόσο για την εξασφάλιση νέων εσόδων όσο και για τον τρόπο που θα επιτελεστεί η απελευθέρωση της αγοράς. Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν πληροφορίες, εξετάζει άμεσα την αδειοδότηση των «τεχνικών παιχνιδιών περιορισμένου οφέλους εκτός καζίνο» δηλαδή τα «φρουτάκια» και ταυτόχρονα τη χορήγηση αδειών για το Ξυστό.

Η αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο αναμένεται σε δεύτερη φάση, καθώς είναι πιο πολύπλοκη νομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο ετοιμάζεται να χορηγήσει τρεις άδειες για φρουτάκια, μια εκ των οποίων θα πάρει ο ΟΠΑΠ, ενώ οι άλλες δύο προορίζονται για την αγορά.

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός για το Ξυστό, όπως και η χρονική επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ μετά το 2020.

Σε κλειστούς χώρους
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η αδειοδότηση των τεχνικών τυχερών παιχνιδιών θα αφορά αποκλειστικά κλειστούς χώρους, ενώ θα υπάρχει και περιορισμός στην ηλικία των παικτών και θα προκαταβάλλεται ετήσιο τέλος.

Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, αν και υπάρχει η πρόθεση της ρύθμισης και της απελευθέρωσης μέσω επίσημων αδειοδότησεων, όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς «είναι δύσκολο να αναπτυχθεί νομίμως αυτή η αγορά όσο λειτουργεί ανεμπόδιστα παρανόμως». Σήμερα ο «παράνομος» τζόγος στην Ελλάδα υπολογίζεται πως διαμορφώνεται στα 4-5 δισ. ευρώ, στερώντας σημαντικά φορολογικά έσοδα από το κράτος, όμως δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί στην πράξη η απαγόρευσή του.

Οσο για την προσπάθεια να απαγορευτεί στις τράπεζες η εκκαθάριση των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι παίκτες μέσω πιστωτικών καρτών από και προς διαδικτυακούς τόπους τυχερών παιχνιδιών, τελικά αναφέρουν πληροφορίες, δεν είναι εφικτό λόγω περιορισμών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ