To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Αλλαγή στη φορολόγηση των μεταχειρισμένων ΙΧ

Θέμα θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της φορολόγησης των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι το εφαρμοζόμενο σύστημα ταξινόμησης αυτοκινήτων στη χώρα μας διαιωνίζει την επιβάρυνση της τιμής των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που έχουν αγοραστεί σε άλλα κράτη-μέλη, και μάλιστα παρά τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει εκ νέου τη νομοθεσία της και συγκεκριμένα τους κανόνες απομείωσης της αξίας που χρησιμοποιούνται στον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Σε παλαιότερη απόφασή του το 2006, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε κρίνει ότι η Ελλάδα είχε παραβεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την επιβολή βαρύτερης φορολογίας στα μεταχειρισμένα οχήματα που προέρχονται από άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε., από τη φορολόγηση σε όμοια αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μετά την απόφαση αυτή, η Ελλάδα άλλαξε τη νομοθεσία της εισάγοντας κλίμακες ταχύτερης απόσβεσης καθώς και ακόμη ένα κριτήριο απομείωσης της αξίας ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, βασιζόμενη στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτων που διεξήγαγε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει και σήμερα να επιμένει ότι οι ελληνικοί συντελεστές απόσβεσης εξακολουθούν να είναι ευνοϊκοί για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που διατίθενται στην εγχώρια αγορά.

ΠΗΓΗ: hbnews.gr