To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Πώς να μειώσετε δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών

Σημαντικό όφελος μπορούν να επιτύχουν τα νοικοκυριά από την καλύτερη διαχείριση των πιστωτικών τους καρτών και των καταναλωτικών τους δανείων. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι πάντοτε περισσότερο «ευπρόσδεκτοι» από το τραπεζικό σύστημα λόγω της μονιμότητας στην εργασία τους, μπορούν με εύκολους τρόπους να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων αποδοχών τους από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού τους. Ανάλογες δυνατότητες αύξησης του πραγματικού τους εισοδήματος έχουν τόσο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλοπληρωτές, διαθέτουν επαρκή εισοδήματα, δεν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους και δεν είναι υπερδανεισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για όσους συναλλάσσονται με τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν έχουν καθυστερήσει στο παρελθόν την εξόφληση των υποχρεώσεών τους. Οι καταναλωτές μπορούν να κερδίσουν αρκετά ευρώ σε μηνιαία βάση, με τα οποία μπορούν να κλείσουν άλλες «τρύπες» ή να καλύψουν αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης, όπως π.χ. η άνοδος των τιμολογίων της ΔΕΗ που δεν μπορεί να αποφευχθεί.


1. Συγκέντρωση των χρεών
Ενα νοικοκυριό χρωστάει σε τρεις διαφορετικές τράπεζες 25.000 ευρώ και πληρώνει:

Στην πρώτη, μηνιαία δόση 99 ευρώ για προσωπικό δάνειο ύψους 3.000 ευρώ και συνολικής διάρκειας τριών ετών, το οποίο έλαβε πριν από ένα χρόνο με επιτόκιο 11,50%. Το ανεξόφλητο κεφάλαιο μετά τον πρώτο χρόνο ανέρχεται σε 2.112 ευρώ.

Στη δεύτερη, μηνιαία δόση 430 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο ύψους 20.000 ευρώ και συνολικής διάρκειας πέντε ετών, το οποίο έλαβε πριν από δύο χρόνια με επιτόκιο 10,50%. Το ανεξόφλητο κεφάλαιο ύστερα από τα πρώτα δύο χρόνια ανέρχεται σε 13.226 ευρώ.

Στην τρίτη πληρώνει ως ελάχιστη καταβολή 100 ευρώ για το υπόλοιπο της πιστωτικής του κάρτας, το οποίο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Συνολικά και στις τρεις τράπεζες πληρώνει μηνιαίως 630 ευρώ. Το νοικοκυριό αποφασίζει να μεταφέρει τις οφειλές του, συνολικού ύψους 17.340 ευρώ, σε τοκοχρεολυτικό δάνειο με επιτόκιο 9% και εξόφληση σε έξι έτη. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα στην οποία θα γίνει η μεταφορά θα αναλάβει την εξόφληση όλων των προηγούμενων οφειλών. Η μηνιαία δόση που καλείται να πληρώσει ο πελάτης θα ανέρχεται μηνιαίως στο ποσόν των 310 ευρώ έναντι 630 ευρώ που πλήρωνε συνολικά προς τις τρεις τράπεζες.


2. Ατοκη εξόφληση καρτών
Μέσω των προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπου στις πιστωτικές κάρτες μπορεί κάποιος να εξοφλήσει όλα του τα χρέη σε κάρτες, ακόμη και άτοκα. Το κέρδος για κάποιον ο οποίος χρωστάει 5.000 ευρώ και θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους του ανέρχεται σε 900 ευρώ σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη μεταφορά του συγκεκριμένου υπολοίπου του από τράπεζα σε τράπεζα, π.χ. ανά εξάμηνο, απολαμβάνοντας μηδενικό επιτόκιο. Καταβάλλοντας το ποσό των 200 ευρώ τον μήνα ο οφειλέτης θα έχει εξοφλήσει τις 5.000 ευρώ μέσα σε περίπου δύο χρόνια (25 μήνες) χωρίς να έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε τόκους.

Αυτό βέβαια ισχύει με την προϋπόθεση ότι θα απαλλαγεί σε όλες τις περιπτώσεις από την ετήσια συνδρομή. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν πολύ χαμηλό σταθερό επιτόκιο, στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από το 5%.

3. Προγράμματα επιβράβευσης
Μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης που προσφέρουν οι περισσότερες τράπεζες, το κάθε νοικοκυριό μπορεί εκτός από την εξασφάλιση μιας άτοκης περιόδου χάριτος που μπορεί να φτάσει ως και τις 40 ημέρες να επωφεληθεί σημαντικών εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, όσο παραπάνω χρησιμοποιεί την κάρτα του τόσο περισσότερους βαθμούς ή πόντους συγκεντρώνει. Αυτοί μπορεί να εξαργυρωθούν για την απόκτηση με χαμηλότερη τιμή ή ακόμη και δωρεάν προϊόντων ή υπηρεσιών.

Οι προσφορές παρέχονται για αγορές που ούτως ή άλλως θα έκανε το νοικοκυριό κάθε μήνα και μπορούν να τα αποκτήσουν σε χαμηλότερες τιμές. Τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών ποικίλλουν. Αλλα προσφέρουν επιστροφή μετρητών σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως πχ. τα βενζινάδικα, άλλες είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένο δίκτυο επιχειρήσεων και άλλες δίνουν τη δυνατότητα αγοράς επιλεγμένων αγαθών με πολλές άτοκες δόσεις. Πριν γίνει η τελική επιλογή της κάρτας θα πρέπει να προηγηθεί μια έρευνα αγοράς ώστε να αποκτηθεί αυτή που συμφέρει και ταιριάζει περισσότερο στον χρήστη της.

(στοιχεία από Το Βήμα)

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).