To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Δέκα συμβουλές για να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας

Όσο και αν ακουστεί οξύμωρο εν μέσω κρίσης να δημιουργηθεί από το πουθενά μια νέα επιχείρηση, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η «τύχη ευνοεί τους τολμηρούς» και η «ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία». Θέλετε να ανοίξετε τα επιχειρηματικά σας φτερά; Ακολουθούν δέκα συμβουλές για να το πράξετε επιτυχώς – ακόμα και σε δύσκολους καιρούς.

1. Κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην άκρη πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όσοι ξεκινάνε μια καινούργια επιχείρηση με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα, χρησιμοποιούν δάνεια, θεωρώντας σίγουρο ότι θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν από τα κέρδη της επιχείρησης. Αυτό που αγνοούν όμως, είναι ότι –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- τα πρώτα κέρδη θα εμφανιστούν αρκετούς μήνες μετά, ακόμα και χρόνια. Ο δανεισμός επομένως, στα πρώτα σας αυτά βήματα ίσως να είναι κάτι το ριψοκίνδυνο.

2. Μην κάνετε μεγάλα ανοίγματα. Μην ενοικιάσετε χώρο αν μπορείτε να δουλέψετε κάπου αλλού και μην προσλάβετε υπαλλήλους αν δεν μπορείτε να τους κρατήσετε απασχολημένους. Ξεκινώντας μια επιχείρηση με τα λιγότερα δυνατά έξοδα και σε δικούς σας χώρους, έχετε την πολυτέλεια να κάνετε μικρά λαθάκια, τα οποία μπορεί να μην σας κοστίσουν ιδιαίτερα.

3. Η ουσία της επιτυχίας για μια επιχείρηση είναι καθαρά θέμα σχεδιασμού. Σχεδιάζετε τι πρόκειται να κάνετε, προσπαθείτε να προβλέψετε τι μπορεί να μην πάει καλά και δοκιμάζετε τις ιδέες σας για να δείτε ποιες είναι πρακτικές και ποιες όχι. Η όλη διαδικασία θυμίζει σε αρκετά σημεία έναν αγώνα σκάκι. Αν εφαρμόσετε την λογική που διέπει το σκάκι στην ζωή σας και στα χρήματά σας, τότε οι πιθανότητες θα είναι με το μέρος σας.

4. Προσπαθήστε να κατανοήσετε πλήρως πώς- και αν- θα έχετε κέρδη. Θα πρέπει να είστε σε θέση να διατυπώσετε σε μερικές φράσεις πώς σκοπεύει η επιχείρησή σας να αυξήσει τα κέρδη της. Για αρχή, θα πρέπει να γνωρίζετε τα έξοδά σας: νοίκι, έκδοση άδειας, πρόσληψη προσωπικού κτλ. Στην συνέχεια θα μπορέσετε να υπολογίσετε με ακρίβεια ποια θα πρέπει να είναι τα μηνιαία έσοδά σας, για να καλύψετε τα παραπάνω έξοδα, έχοντας και κέρδη.

5. Η αποφασιστικότητα είναι το παν. Θα πρέπει να πιστέψετε στην επιχείρησή σας και να συνεχίσετε να παλεύετε για αυτήν, ακόμα και αν η σκληρή σας δουλειά δεν αμειφθεί άμεσα. Ο χρόνος θα σας ανταμείψει.

6. Γίνετε και μείνετε ανταγωνιστικοί. Η ανταγωνιστικότητα είναι βασικός παράγοντας για την μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησής σας. Αυτό θα το πετύχετε γνωρίζοντας περισσότερα για τους ανταγωνιστές σας, δημιουργώντας ένα προϊόν που δύσκολα θα μπορέσει να αντιγραφεί από άλλους και βρίσκοντας τρόπους και μεθόδους να διανέμετε αυτό το προϊόν αποτελεσματικά –να φτάνει, δηλαδή, εύκολα στα χέρια του αγοραστικού κοινού.

7. Θέστε όλες τις συμφωνίες γραπτώς. Όλα τα συμβόλαια της επιχείρησης, οι συνεργασίες, οι συμφωνίες ιδιοκτησίας και συνεργασίας πρέπει να είναι σε επίσημα έγγραφα, ώστε να μη μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. Για όλα αυτά θα χρειαστείτε την βοήθεια συμβολαιογράφου. Φροντίστε, μάλιστα, να τα φυλάξετε σε ασφαλές μέρος, σε περίπτωση που χρειαστεί να ανατρέξετε σε αυτά στο μέλλον.

8. Προσλάβετε και κρατήστε άξιο προσωπικό. Σκοπός σας, ως εργοδότης, πρέπει να είναι να προσλάβετε και να διατηρήσετε στην εργασία σας ανθρώπους που θα είναι πραγματικά ικανοί και άξιοι. Άτομα που αγαπούν την δουλειά τους και την κάνουν με κέφι είναι πολύτιμοι σε κάθε επιχείρηση. Αλλά για να διατηρήσουν αυτόν τον ενθουσιασμό θα πρέπει να τους φέρεστε και να τους αμείβετε σωστά και αξιοκρατικά.

9. Προσέξτε τα νομικά-εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων σας. Όταν προσλαμβάνετε προσωπικό θα πρέπει να προσέξετε τον τρόπο με τον οποίον θα τους αμείβετε και την εργασιακή σας σχέση. Όλα αυτά θα σας τα εξηγήσει καλύτερα ένας λογιστής-φοροτεχνικός.

10. Πληρώνετε τους λογαριασμούς σας νωρίς και τους φόρους σας εγκαίρως. Ο λόγος, ανάμεσα στους εμπόρους, αποτελεί όπλο φερεγγυότητας. Δεν είναι, όμως, αρκετός αν δεν συμβαδίζει με καλούς λογαριασμούς. Η καλύτερη στρατηγική, λοιπόν, για να σας εμπιστεύονται τόσο οι συνεργάτες όσο και οι τράπεζες, είναι να είστε «καλοπληρωτής». Ακολουθώντας αυτήν την μέθοδο, άλλωστε, θα έχετε καλύτερη αντιμετώπιση και από την εφορία.

ΠΗΓΗ: in2life.gr