To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις

Τον προβληματισμό και την ανησυχία στα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ και πιο συγκεκριμένα τα όσα αναφέρει το σχετικό κείμενο για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων ακόμα και έως 35%.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποδέχθηκαν με επιφύλαξη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Χωρίς ακόμα να θεωρείται κάτι δεδομένο, το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων συζητείται όλο και περισσότερο.

Στον προθάλαμο βρίσκεται το πρώτο κύμα περικοπής που αφορά τις συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Εντός των ημερών αναμένεται να γίνει δεκτή η εισήγηση για οριζόντια μείωση 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις και έπεται συνέχεια.

Ήδη, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεση του ΔΝΤ στο κάδρο των περικοπών μπήκε και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «φωτογράφισε» τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ως το ταμείο με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στην ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τις παροχές.
Οι συνταξιούχοι αυξάνονται

Τα στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης παρακολουθούν με έντονη ανησυχία το ρυθμό αύξησης των συνταξιούχων που θέτει μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι:

• Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα και αν αυτός ο ρυθμός της αύξησης μειωθεί κάπως.

• Τα ποσά των εισφορών δεν αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Μάλλον το αντίθετο είναι πιο πιθανό, με δεδομένη και την πίεση των δανειστών για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

• Οι δυνατότητες χρηματοδότησης των συνταξιοδοτικών ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι ολοένα και πιο περιορισμένες.

Τριγμοί στη βιωσιμότητα των ταμείων

Με αυτά τα δεδομένα τα ταμεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να παράγουν ελλείμματα και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αναγκαία η μείωση στις συντάξεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ήδη κάποια στελέχη οριοθετούν τις περικοπές στις κύριες συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περικοπές σε υψηλότερες συντάξεις. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονται από 16% έως και 55%.

Μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο έθιξε το ορατό ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων που χορηγεί ο ΟΑΕΕ στους πρώην συνταξιούχους του ΤΕΒΕ.

Συγκεκριμένα το έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημειώνει ότι οι εισφορές που καταβάλλονται δεν αντιστοιχούν στις παροχές που δίνονται και αυτό πρέπει να επανεξεταστεί ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα σενάρια

Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, καθώς και παλαιότερα είχε μελετηθεί και αποσυρθεί την τελευταία στιγμή το σχέδιο μείωσης των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών, που προέβλεπε μείωση έως και 35% των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους και της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης.

Τώρα στο προσκήνιο έρχεται ένα άλλο σχέδιο που έχει μελετηθεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς εξετάζεται η πιθανότητα μείωσης όλων των συντάξεων που καταβάλλει ο ΟΑΕΕ (όχι μόνο του ΤΕΒΕ αλλά και του ΤΑΕ και του ΤΣΑ) κατά 25 ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση αυτή βέβαια δεν ικανοποιεί την απαίτηση της τρόικας, που αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και θέλει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις παροχές.

(Πηγή: Real.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: