To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΟΑΕΕ: Απαντήσεις στις πιο σημαντικές απορίες των ασφαλισμένων

Ερωταπαντήσεις που επιδιώκουν να προσφέρουν λύσεις σε μια σειρά από απορίες που έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του ΟΑΕΕ. Οι ερωτήσεις αφορούν σε απλά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα, τι είναι ο κωδικός ΔΙΑΣ ή από πού μπορεί ένας ασφαλισμένος να προμηθευτεί βεβαίωση ΑΜΚΑ, αλλά επεκτείνονται και σε πιο σύνθετα θέματα.

Αυτά αφορούν σε θέματα εσόδων, όπως είναι ενδεικτικά ο τρόπος καταβολής εισφορών με την ανάλογη έκπτωση και πώς μπορεί να γίνει. Επίσης, αναφέρονται και σε ζητήματα αμιγώς συνταξιοδοτικά απαντώντας σε απορίες σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση και τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μάλιστα, υπάρχουν και συγκεκριμένα παραδείγματα (πχ περιπτώσεις μητέρων με ανήλικο τέκνων) που μπορούν να ταυτιστούν με αντίστοιχες περιπτώσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού. Πιο αναλυτικά:




Παροχές Συντάξεων

1. Έχω δύο ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ). Πότε θεωρείται ότι ο χρόνος ασφάλισης ανάμεσα σε δύο φορείς (όπως με το ΙΚΑ) είναι παράλληλος και πότε υπάρχει χρόνος διαδοχικής ασφάλισης;
Όταν υπάρχει χρόνος διαδοχικής ασφάλισης ο ασφαλισμένος έχει διανύσει ένα χρονικό διάστημα στην ασφάλιση ενός φορέα απασχόλησης πριν διακόψει από αυτόν προκειμένου να περιέλθει στην ασφάλιση του επόμενου φορέα απασχόλησης. Υπάρχει δηλαδή διαδοχικά έναρξη-διακοπή-έναρξη-διακοπή. Ένας ασφαλισμένος έχοντας τηρήσει το παραπάνω σχήμα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο ασφάλισης στο σύνολο του προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης ενώ όταν κάποιος υπήρξε ασφαλισμένος για χρονικό διάστημα σε δύο φορείς ταυτόχρονα, αυτός ο χρόνος θεωρείται παράλληλος και κατά τη συνταξιοδότηση του από τον τελευταίο φορέα αφαιρείται από τον έναν ασφαλιστικό φορέα κατ' επιλογή του ασφαλισμένου. Αυτό συμβαίνει διότι ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης μετράει μόνο μια φορά κατά τη σύνταξη.

2. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνο παράλληλης ασφάλισης σε δύο Ταμεία;
Όχι, μόνο χρόνο διαδοχικής ασφάλισης.

3. Ο παράλληλος χρόνος χάνεται;
Όχι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος δεύτερη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων με τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που ισχύουν ( - 65 ετών και 16 έτη ασφάλισης για τη μισή σύνταξη 65 ετών και 20 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη).

4. Επιστρέφονται οι εισφορές που κατέβαλα για την ασφάλιση μου στον ΟΑΕΕ όταν ο αντίστοιχος χρόνος είναι παράλληλος με άλλον φορέα ή γενικά δεν επαρκεί για συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ;
Όχι και τούτο διότι οι εισφορές που καταβάλλονται για την άσκηση επαγγέλματος υποχρεωτικά υπαγόμενου στην ασφάλιση του Οργανισμού είναι απαιτητές και επιπλέον δεν προβλέπεται επιστροφή εισφορών λόγω μη εκπληρώσεως της προσδοκίας συνταξιοδοτήσεως.

5. Είμαι μητέρα με ανήλικο τέκνο, 58 ετών, Παλαιά ασφαλισμένη με χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Από τον ΟΑΕΕ που είναι τελευταίος φορέας πότε θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νέο ασφαλιστικό νόμο 3863/2010;
Σε κάθε περίπτωση για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ισχύουν κοινές προϋποθέσεις σύνταξης ( - 60 ετών και 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31-12-2010 ενώ με το Ν.3863/2010 ο χρόνος των 35 ετών ανακαθορίζεται για το έτος 2011 σε τριάντα έξι (36) έτη ασφάλισης και αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης 65 ετών και 15 έτη ασφάλισης). Επισημαίνουμε ότι η διάταξη του άρθρου 10 του Ν.3863/2010 στην οποία γίνεται αναφορά για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο τέκνο και 5500 ημέρες εργασίας δεν έχει εφαρμογή στον ΟΑΕΕ.

6. Εφόσον δεν συγκεντρώνω τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από τον τελευταίο φορέα που είναι ο ΟΑΕΕ είναι δυνατόν να απορρίψει και να λάβω σύνταξη από τον επόμενο κατά φθίνουσα σειρά ημερών εργασίας φορέα ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ);
Ναι, εάν σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης δεν έχετε πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού στην περίπτωση σας του ΟΑΕΕ 1500 ημέρες εκ των οποίων 500 την τελευταία πενταετία που απαιτούνται ή αν τις έχετε πραγματοποιήσει αλλά δεν πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του (απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης). Βασική προϋπόθεση για να καταστεί αρμόδιος ο επόμενος φορέας κρίσης – όπως το ΙΚΑ – είναι να έχετε συμπληρώσει το όριο ηλικίας που απαιτείται για την συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τη νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού (ή να έχει κριθεί ανάπηρος με το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας αν πρόκειται για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας). Δηλαδή ο ΟΑΕΕ αφού απορρίψει προκειμένου να διαβιβάσει το αίτημα στον επόμενο φορέα κρίσης (ΙΚΑ) θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο το 60ο έτος ηλικίας που απαιτείται από την νομοθεσία του Οργανισμού.

7. Θα καταθέσω για συνταξιοδότηση στον τελευταίο μου ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ. Ενδιαμέσως υπήρξα ασφαλισμένος στο πρώην ΤΕΒΕ. Σήμερα εκκρεμεί οφειλή στον ΟΑΕΕ. Αν δεν πληρώσω τι θα συμβεί κατά την αποστολή του χρόνου στο ΙΚΑ;
Στην περίπτωση αυτή ο Οργανισμός μας οφείλει να γνωστοποιήσει ολόκληρο το χρόνο αποδεδειγμένης επαγγελματικής απασχόλησης, έστω και αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν έχουν καταβληθεί εισφορές. Η γνωστοποίηση αυτή του χρόνου ασφάλισης έχει σαν σκοπό μόνο τον καθορισμό του αρμόδιου για την κρίση και την απονομή της σύνταξης φορέα. Εν συνεχεία και εφόσον από την ανάλυση των χρόνων προκύπτει ότι υπάρχει αρμοδιότητα για την κρίση και την απονομή της σύνταξης από το ΙΚΑ στην προκειμένη περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε με υπεύθυνη δήλωση σας να μεταφερθεί ο πληρωμένος χρόνος μόνο (εφόσον επαρκεί για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού σας δικαιώματος) ή και μέρος του απλήρωτου χρόνου (όσου απαιτείται για τη θεμελίωση). Βάσει αυτού, του πληρωμένου χρόνου, θα προσδιοριστεί και το τμήμα σύνταξης του Οργανισμού μας.
8. Τελευταίος φορέας ασφάλισης μου είναι ο ΟΑΕΕ στον οποίο πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτοτελούς συνταξιοδότησης και είχα προηγουμένως επιπλέον 10 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ. Συμφέρει να συνυπολογίσω στο συνολικό χρόνο και τα ένσημα του ΙΚΑ? Θα βελτιωθεί το ποσό σύνταξης;
Ναι, σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει βελτίωση καθώς το ποσό της σύνταξης του ΟΑΕΕ θα προστεθεί και το τμηματικό ποσό του ΙΚΑ. Ειδικότερα όμως και από 01/01/2011 βάσει του αρθ.5 παρ.3 του Ν.3863/2010 επαναπροσδιορίζονται οι συντάξιμες αποδοχές των ταμείων κύριας ασφάλισης μισθωτών (όπως το ΙΚΑ) ή το Δημόσιο, βάσει ων οποίων υπολογίζεται το ποσό σύνταξης ώστε εκτός από την επικαιροποίηση αυτών με βάση τον μέσο ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή να υπολογίζεται πλέον και η εξέλιξη των εισοδημάτων και η αναβάθμιση της ασφαλιστικής κλάσεως των ασφαλισμένων. Αυτό θα γίνεται με τον πολλαπλασιασμό των συντάξιμων αποδοχών του ΙΚΑ, για κάθε έτος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε από την διακοπή της ασφάλισης σε αυτό μέχρι το προηγούμενο έτος του χρόνου υποβολής της αίτησης, με ορισμένους συντελεστές σύμφωνα με την εξέλιξη των συντελεστών ωρίμανσης των μισθών και ημερομισθίων.
9. Έχω ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ για 34 έτη και προηγουμένως είχα και 3 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με τα 37 έτη ασφάλισης άνευ ορίου ηλικίας;
Όχι, διότι συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης άνευ ορίου ηλικίας από τον ΟΑΕΕ προβλέπονται για ασφαλισμένους που μέχρι 31-12-2010 είχαν χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης που διανύθηκε ολόκληρος σε φορείς κύριας ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολουμένων όπως στον ΟΑΕΕ και επομένως δεν έχει εφαρμογή στη διαδοχική ασφάλιση αν ο συνολικός χρόνος ασφάλισης προέρχεται από διαφορετικούς φορείς δηλαδή ασφάλιση σε φορέα μισθωτής εργασίας διακοπή ασφάλιση σε φορέα ελευθέρων επαγγελματιών.
10. Πώς υπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης στο ΝΑΤ ή ο χρόνος στρατιωτικής θητείας κατά το συνυπολογισμό στη σύνταξη του ΟΑΕΕ;
Ο Οργανισμός μας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αλλά και για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης υπολογίζει το χρόνο υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης του ιδίου όσο και των άλλων Οργανισμών που συμμετέχουν στη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, σε έτη και μήνες, που αναλύονται σε 300 ημέρες για κάθε έτος και 25 ημέρες ασφάλισης για κάθε μήνα, πλην του ΝΑΤ που υπολογίζεται με 30 ημέρες το μήνα και 360 ημέρες το χρόνο. Όσον αφορά τον χρόνο στρατιωτικής θητείας ισχύει ότι ο ΟΑΕΕ, ως ασφαλιστικός Οργανισμός που υπολογίζει τον χρόνο ασφάλισης σε έτη και μήνες, θα υπολογίζει για ένα έτος στρατιωτικής θητείας 12 μήνες και 30 ημέρες για κάθε μήνα.
11. Έχω χρόνο ασφάλισης στον ΟΓΑ (1/1996-12/1998) και κατόπιν στον ΟΑΕΕ. Θα έχει εφαρμογή στην περίπτωση μου η διαδοχική ασφάλιση;
Ναι, εφόσον συνεχίσατε να ασφαλίζεστε στον ΟΓΑ από 1-1-1998 και μετά οπότε και συστάθηκε στον ΟΓΑ Κλάδος Κύριας Ασφάλισης και δύναται από αυτή την ημερομηνία να υπάρξει εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ του ΟΓΑ και άλλων ασφαλιστικών Οργανισμών Κύριας Ασφάλισης όπως ο ΟΑΕΕ.

Θέματα Εσόδων

1. Θέλω να κάνω εγγραφή στον ΟΑΕΕ, πόση θα είναι η εισφορά μου;
Πληροφορίες σχετικά με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών νέων (εγγραφή μετά την 1/1/1993) ή παλαιών ασφαλισμένων (εγγραφή πριν την 1/1/1993) θα βρείτε στην αρχική σελίδα του site στο πεδίο Εισφορές -> Πίνακες Εισφορών -> Τρέχουσες Ασφαλιστικές Εισφορές.
2. Μπορώ να καταβάλλω τις εισφορές μου με έκπτωση;
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3943/2011 άρθρο 48, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ ο οποίος επιθυμεί να προκαταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές δικαιούται έκπτωση που ανέρχεται σε 1% επί των εισφορών για το πρώτο μήνα προπληρωμής προσαυξανόμενο κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής και μέχρι δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες.
3. Δεν έχω λάβει το ειδοποιητήριο πληρωμής (ταχυπληρωμή) του διμήνου, τι πρέπει να κάνω;
Όπως ήδη αναφέρεται στο έντυπο της ταχυπληρωμής, στις χρήσιμες πληροφορίες, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν λάβει την απόδειξη ταχυπληρωμής θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνεται στο Περιφερειακό Τμήμα ΟΑΕΕ που ανήκει για την επανέκδοσή της και πάντως πριν το τέλος του μήνα εξόφλησης ώστε να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετα τέλη.
4. Θέλω να αλλάξω τα στοιχεία διεύθυνσης που αποστέλλονται οι ταχυπληρωμές, τι πρέπει να κάνω;
Για οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων σας υποχρεούστε να ενημερώνετε το Περιφερειακό Τμήμα ΟΑΕΕ που ανήκετε.
5. Κατά τη διάρκεια της λοχείας αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ή συνεχίζεται κανονικά; Προβλέπονται διευκολύνσεις λόγω μητρότητας;
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3655/2008 από την ημερομηνία του τοκετού και για 12 μήνες μετά τον τοκετό οι ασφαλισμένες μητέρες καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους μειωμένες κατά 50% στον κλάδο σύνταξης. Οι διατάξεις αυτές καταλαμβάνουν τόσο τις γυναίκες που θα αποκτήσουν παιδί μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του εν λόγω νόμου όσο και τις περιπτώσεις των εργαζομένων γυναικών που έχουν γεννήσει πριν της 3/4/2008. Στην τελευταία περίπτωση η καταβολή των μειωμένων εισφορών γίνεται από 3/4/2008 και για όσο διάστημα υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του δωδεκαμήνου μετά το μήνα που έλαβε χώρα ο τοκετός. Για την καταβολή των μειωμένων εισφορών θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στο Περιφερειακό Τμήμα ΟΑΕΕ που ανήκει η ασφαλισμένη, καταθέτοντας ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
6. Γίνεται να αλλάξω κατηγορία λόγω χαμηλού εισοδήματος; Να πληρώνω δηλαδή σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία;
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4075/2012 δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και είναι ενήμεροι, να επιλέξουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από την κατηγορία στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 258/2005. Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου, άπαξ και ισχύει έως την 31/12/2014. Η κατάταξη στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία και η καταβολή των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από το επόμενο προς έκδοση δίμηνο μετά την ημερομηνία αίτησης. (Δείτε την εγκύκλιο 42/2012)
7. Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιό λόγο οι εισφορές του ΟΑΕΕ είναι αυξημένες κατά 30 Ευρώ;
Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 του Ν.3863/2010 προβλέπεται μηνιαία εισφορά 5 ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματιών (E.Λ.Ε.) του ΟΑΕΔ και για τον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας (Ε.Λ.Ε.Ε.) του Οργανισμού Εργατικής Εστίας με σκοπό τη κάλυψη δαπανών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ελευθέρων επαγγελματιών, μετά τη διακοπή του επαγγέλματος τους, όπως επίσης η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, δαπανών και εκδρομών. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 θεσπίστηκε Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας (Ε.Λ.Α) του ΟΑΕΔ, ποσού ύψους 10 ευρώ μηνιαία. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες σε περίπτωση αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος.

Θέματα Internet
1. Τι είναι ο κωδικός ΔΙΑΣ και που θα τον βρώ;
Ο κωδικός Δίας είναι ένας 15-ψήφιος αριθμός που αποτυπώνεται στο τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα στην αριστερή πλευρά πάνω από τις αποδοχές ή στο συνταξιοδοτικό σας βιβλιάριο.
2. Από που θα πάρω βεβαίωση ΑΜΚΑ;
Μπορείτε να τυπώσετε από το www.amka.gr ή με την κάρτα ΑΜΚΑ ή βεβαίωση ΑΜΚΑ από τα ΚΕΠ.
3. Ποιος μπορεί να παραλάβει τον ηλεκτρονικό κλειδάριθμο από οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΟΑΕΕ;
Απαιτείται η φυσική παρουσία ή με εξουσιοδότηση.
4. Μπορεί να μου αποσταλεί με email, Fax, ταχυδρομικώς κ.τ.λ ο ηλεκτρονικός Κλειδάριθμος;
Σύμφωνα με εντολή της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων απαγορεύεται η αποστολή κωδικών με οποιοδήποτε τρόπο (email,fax κ.λ.π) εκτός από την φυσική παρουσία ή με εξουσιοδότηση τρίτου.
5. Πώς ενεργοποιούμε τον ηλεκτρονικό κλειδάριθμο που έχουμε λάβει από το Υποκατάστημα του ΟΑΕΕ;
Για να ενεργοποιήσουμε τον ηλεκτρονικό κλειδάριθμο ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Α) Μπαίνουμε στις Ηλεκτρονικές υπηρεσίες- Είσοδος του ΟΑΕΕ από την κεντρική σελίδα του οργανισμού www.oaee.gr
Β) Στην σελίδα που εμφανίζεται Εγγραφή Χρήστη κάνουμε κλικ στην τελευταία παράγραφο: Πατήστε εδώ για είσοδο ή εγγραφή ή για ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού Κλειδάριθμου στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ.
Γ) Στην επόμενη σελίδα κάνουμε κλικ στο: Εάν είστε ήδη καταχωρημένος ή για ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού Κλειδάριθμου πατήστε ΕΔΩ.
Στην σελίδα που εμφανίζεται πληκτρολογούμε το:
Όνομα Χρήστη (που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας)
Κωδικός (που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας)
Αν είναι σωστά τα στοιχεία (Όνομα Χρήστη και Κωδικός ) που δώσατε τότε και μόνο θα εμφανιστεί η επιλογή : Ειδικός Κωδικός (Κλειδάριθμος):
Σε διαφορετική περίπτωση έχετε κάνει λάθος ή στην καταχώρηση του ονόματος Χρήστη ή του κωδικού.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ή να ξαναπροσπαθήσετε να εισάγετε τα σωστά στοιχεία (Όνομα Χρήστη και Κωδικός ) ή να περιμένετε να διαγραφείτε από το σύστημα μετά του πέρασμα 1 Μηνός από την καταχώρηση της ηλεκτρονικής σας αίτησης για να μπορέσετε να ξανακάνετε ηλεκτρονική αίτηση και να λάβετε εκ νέου ηλεκτρονικό κλειδάριθμο από οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΟΑΕΕ.
Τον Ειδικό κωδικό τον δίνετε μόνο μια φορά κατά την πρώτη είσοδό σας στις ηλεκτρονικές μας Υπηρεσίες.

6. Από που θα λάβω τον ηλεκτρονικό Κλειδάριθμο προκειμένου να ενεργοποιήσω τον ηλεκτρονικό μου λογαριασμό στον ΟΑΕΕ;
Από οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΟΑΕΕ.

7. Γιατί δεν μπορώ να εγγραφώ στις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ;
Πιθανόν πληκτρολογείτε λάθος τα υποχρεωτικά πεδία στην φόρμα Εγγραφής Χρήστη. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να είναι ελλιπή ή λάθος καταχωρημένα τα στοιχεία σας στον Οργανισμό μας με αποτέλεσμα να μην ταυτίζονται με τα στοιχεία που πληκτρολογείτε. Επισκεφτείτε οποιοδήποτε υποκατάστημα του ΟΑΕΕ και ζητήστε να σας εκτυπώσουν τα στοιχεία σας όπως είναι καταχωρημένα στα αρχεία μας και αν χρειάζεται ζητήστε να σας διορθώσουν τυχόν λάθη στο μητρώο σας.

8. Κάθε πότε ανανεώνονται τα αρχεία τα οποία έχετε αναρτήσει στο Internet;
Στις αρχές κάθε μήνα.

9. Γιατί δεν μπορώ να μπω στον λογαριασμό μου για να ενεργοποιήσω τον Ηλεκτρονικό μου κλειδάριθμο;
Είτε γιατί πληκτρολογείται λάθος Όνομα Χρήστη ή Κωδικό ή ό λογαριασμός σας έχει διαγραφεί από το σύστημα μιας και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα του ενός μηνός για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία από την αρχή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: