To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

9 σημεία-κλειδιά για φοροελαφρύνσεις

«Το μεν πνεύμα πρόθυμον» αλλά -στα πέτρινα χρόνια της κρίσης -οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να γίνουν πράξη οι φοροελαφρύνσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν επεξεργασμένο σχέδιο και σενάρια για να πείσουν τους ξένους ελεγκτές για τα οφέλη από τη λήψη «διορθωτικών κινήσεων», όπως τις αποκαλούν, στην οικονομική πολιτική, που θα δώσουν ανάσα στην αγορά και στην κοινωνία που ασφυκτιά από τα μέτρα και την ύφεση.

Ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές προσώπων στο οικονομικό επιτελείο σηματοδοτούν ίσως πολλά, εντός και εκτός Ελλάδας, αποτελούν όμως μέρος μόνο του σχεδίου για «αλλαγή πολιτικής», που θα σημάνει το τέλος της εποχής της σκληρής λιτότητας στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, επιθυμεί να δώσει νέα ώθηση και ισχύ στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης εν όψει της έλευσης των επικεφαλής της τρόικας σε έναν μήνα στην Αθήνα.

Στην τρόικα δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για μειώσεις φόρων. Τα μηνύματα από τους μόνιμους «τοποτηρητές» τους στην Αθήνα έχουν φτάσει ήδη σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, γι’ αυτό και έσπευσαν ήδη ΔΝΤ και Κομισιόν να αφιερώσουν ολόκληρα κεφάλαια στις εκθέσεις τους, ζητώντας «αποδοτικά φοροεισπρακτικά μέτρα διαρκείας».




Τα «κλειδιά» της επιτυχίας

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μιλούν για μάχη αλλά για πόλεμο που θα κρατήσει μήνες με την τρόικα. Η στενωπός θα διαρκέσει μήνες αφού, όπως εκτιμούν, η μείωση των φόρων θα κριθεί στα εξής 9 σημεία-κλειδιά:

1 Η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων: Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να φανεί ότι καλύπτεται η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ που άνοιξε στα έσοδα του Προϋπολογισμού στο α’ τετράμηνο. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι τα μισά τουλάχιστον εξ αυτών οφείλονται σε αναποτελεσματικούς φόρους του μνημονίου που πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως. Για παράδειγμα, από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα μειώθηκε η κατανάλωση, και οι εισπράξεις έμμεσων φόρων είναι 0,5 δισ. ευρώ χαμηλότερες από ό,τι υπολόγιζε η τρόικα. Ενδεχόμενη μείωση των φόρων θα μπορούσε να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατανάλωση και έσοδα.

2 Η είσπραξη των φόρων: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν ήδη στα 66 δισ. και οι ρυθμίσεις χρεών δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Παρά τις αυστηρές κυρώσεις, οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε παλαιά και νέα βάρη. Η αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις χρεών προϋποθέτει όμως και αλλαγή στον στόχο είσπραξης που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο αφού όσο αυτές αυξάνονται μειώνεται και το προς είσπραξη ετήσιο ποσό.

3 Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: «Βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθούν επιπλέον έσοδα από εκεί που δεν τα περίμενε η τρόικα, ίσως αποδειχτούν οι στοχευμένοι έλεγχοι-εξπρές, με κατασχέσεις μετρητών από καταθέσεις σε έχοντες και κατέχοντες, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στις διάφορες λίστες που ελέγχει το ΚΕΦΟΜΕΠ. Ηδη ολοκληρώνονται σχεδόν 400 έλεγχοι (έναντι μόλις 2 στο α’ τρίμηνο) και μέχρι τον Ιούλιο μπορούν να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια. Παρότι οι έλεγχοι αυτοί χαρακτηρίζονται συχνά από νομικές ακρότητες, θα αποτελέσουν πρώτης τάξεως επιχείρημα στα χέρια της κυβέρνησης για να πείσει ότι πρέπει να αρθούν άδικα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν μόνο και μόνο γιατί ποτέ πριν δεν είχε βρεθεί τρόπος να πληρώσουν περισσότερα όσοι έχουν και μπορούν.

4 Να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες: Ο λογαριασμός για ικανοποιητική είσπραξη εσόδων δεν βγαίνει αν δεν πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων οι ιδιοκτήτες. Οι λυπητερές θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και κάθε τέλος του μηνός (από Ιούνιο έως Δεκέμβριο) οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ακόμα και για τα αγροτεμάχια. Η τρόικα αναμένει να δει αν η αποσύνδεση της είσπραξης του φόρου από τον λογαριασμό ρεύματος της ΔΕΗ θα οδηγήσει τα έσοδα σε ναυάγιο.

5 Να πληρωθούν κανονικά οι φόροι εισοδήματος: Το στοίχημα είναι μεγάλο για την κυβέρνηση εν μέσω κρίσης, αφού από 31 Ιουλίου και κάθε δύο μήνες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες καλούνται να πληρώνουν φόρο 26% και από το πρώτο ευρώ για το εισόδημα του 2013.

6 Να πάει καλά η οικονομία: Η άσκηση είναι δύσκολη και δεν λύνεται αν δεν συνεχιστούν τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, που θα ελαφρύνει το έλλειμμα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και θα απελευθερώσει πόρους και δυνάμεις της οικονομίας. Για άλλη μια χρονιά φέτος στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στην καλή πορεία του τουρισμού.

7 Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις: Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ξεκολλήσουν μια σειρά από εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα του νέου ελέγχου του Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές έφεραν πίσω το νομοθετικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις που ενδιαφέρουν τους δανειστές, όπως το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων» και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να σπάσουν αυγά εδώ και τώρα, όχι μόνο για να δείξει η κυβέρνηση στους δανειστές ότι γίνεται δουλειά αλλά και επειδή ο ίδιος θεωρεί πως θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

8 Το μέλλον της λιτότητας στην Ευρώπη: Στην κυβέρνηση αναζητούν συμμαχίες στο πολιτικό σκηνικό που διαμόρφωσαν οι ευρωεκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι νέες ισορροπίες τρόμου στην Ευρωβουλή, με τους ευρωσκεπτικιστές να έχουν σηκώσει κεφάλι, και μέχρι να αναδειχθεί νέος πρόεδρος και νέα Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ανοίγουν τη συζήτηση για το τέλος (ή μη) της λιτότητας πανευρωπαϊκά. Ο στασιμοπληθωρισμός στις χώρες του Νότου που έχουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα, αλλά και η πίεση να ρίξει χρήμα στην αγορά, στις τράπεζες και στα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα διεξάγεται παράλληλα με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως το φθινόπωρο.

+1

Να φοβηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ οι δανειστές: Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιστρατεύσει και το φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας, στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν να αντιδρούν -όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- στη μερική αναδιάταξη της οικονομικής πολιτικής, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση. Προβάλλοντας ως δύναμη σταθερότητας για τη χώρα και την ευρωζώνη, η κυβέρνηση θέλει να δείξει πως στις παρούσες συνθήκες φαντάζει αδύνατη και η σκέψη μόλις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Αντιθέτως, με ρεαλιστική και πειστική επιχειρηματολογία, θέλει να αναγκάσει τους δανειστές να αποδεχτούν «ως έχει» την κυβερνητική πρόταση (take it or leave it).

Καθώς από τώρα και μέχρι τον Φεβρουάριο η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται προεκλογική, το διακύβευμα για τους δανειστές μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από μια τεχνική αξιολόγηση προόδου, στην οποία επέμεναν ως τώρα. Δεδομένης της προόδου που και οι ξένοι ελεγκτές αναγνωρίζουν πως συντελέστηκε στην τελευταία διετία, δεν θα ήταν τόσο παράλογοι να επιμένουν πια σε απόψεις και αντιλήψεις που είχαν μέχρι το 2012 για τη χώρα μας.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: