To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Στάση πληρωμών φόρων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Το ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εξαντλήσει προ πολλού τη φοροδοτική τους ικανότητα δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι απανωτές φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων στην ακίνητη περιουσία έχουν οδηγήσει τους περισσότερους ιδιοκτήτες σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να επιλέγουν πλέον τη λύση της στάσης πληρωμών.




Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά. Το τετράμηνο 1η Νοεμβρίου 2013 έως 28 Φεβρουαρίου 2014 βεβαιώθηκαν συνολικοί φόροι ακινήτων («στην περιουσία» όπως αναφέρονται στον προϋπολογισμό) ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται για τέσσερις δόσεις του αναδρομικού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και για δυο δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, του γνωστού χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από αυτά πληρώθηκαν έως το τέλος Απριλίου τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ έμειναν απλήρωτα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το συνολικό ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε στο περίπου 75%. Μπορεί το ποσοστό αυτό να φαίνεται σχετικά υψηλό, ωστόσο, τα επιμέρους στοιχεία μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν αναφορικά με την φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών.

Αν εξαιρεθεί από τη στατιστική η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Κατοίκων Εξωτερικού (ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού) το ποσοστό εισπραξιμότητας των φόρων ακινήτων περιορίζεται δραματικά στο περίπου 50%. Από το 1,5 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν συνολικά στο τετράμηνο που αναφέρθηκε περίπου τα 780 εκατομμύρια αφορούν κατοίκους εξωτερικού οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πλήρωσαν στο ελληνικό δημόσιο ταμείο το 99,5% των φόρων, δηλαδή πλήρωσαν το συγκεκριμένο 4μηνο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 775 εκατομμυρίων ευρώ.

Ας δούμε τώρα και τι πληρώνουν οι Έλληνες. Σε όλες τις υπόλοιπες ΔΟΥ το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε στο 4μηνο που αναφέρθηκε ανέρχεται σε περίπου 720 εκατομμύρια. Από αυτά έως το τέλος Απριλίου είχαν εισπραχθεί τα περίπου 350 εκατομμύρια με αποτέλεσμα το ποσοστό εισπραξιμότητας των φόρων ακινήτων να ανέρχεται περίπου στο 49%

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε μήνα τους τελευταίους τρείς μήνες προστίθεται στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών ποσό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με απανωτά χαράτσια ενώ η μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο είναι η εισπραξιμότητα του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η συνολική βεβαίωση του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ. Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί πρόβλεψη για είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ το οποίο μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί.

Το ότι οι υπαγόμενοι στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού Πληρώνουν τους φόρους ακινήτων που τους επιβάλλονται έχει διάφορες εξηγήσεις. Η κυριότερη είναι ότι διαθέτουν πολύ υψηλή φοροδοτική ικανότητα καθώς σε αυτήν την εφορία υπάγονται πολλοί εύποροι φορολογούμενοι που κατέχουν σημαντικής αξίας ακίνητα στην Ελλάδα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κατά κανόνα στους ξένους φορολογούμενους υπάρχει αυξημένη φορολογική συμμόρφωση καθώς στο εξωτερικό η μη πληρωμή φόρων θεωρείται αντικοινωνική συμπεριφορά.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: