Αγορά και πώληση χρυσών λιρών Αγγλίας πραγματοποιείται στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και στα πιστωτικά ιδρύματα βάσει του ν. 2771/1999. Συγκεκριμένα στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας μπορεί κανείς να αγοράσει και να πωλήσει χρυσές λίρες, ενώ στα Υποκαταστήματά της μπορεί μόνο να αγοράσει λίρες.
* Ποια είναι η αξία της μίας χρυσής λίρας Αγγλίας; Οι τιμές με τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει (τιμή αγοράς) ή πωλεί (τιμή πώλησης) χρυσές λίρες ανακοινώνονται στο σχετικό δελτίο τιμών. Διευκρινίζεται ότι οι λίρες έχουν διαφορετική αξία ανάλογα με το βάρος τους και την περιεκτικότητά τους σε χρυσό. Η εκτίμηση της αξίας τους γίνεται στην Τράπεζα.
* Θέλω να αγοράσω χρυσές λίρες Αγγλίας -τι απαιτείται; (δηλαδή πώληση λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος). Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.
Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ. Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου. Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας μετραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς). Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.
Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον: Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης), ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ) και τηλέφωνο επικοινωνίας
Για όσους επιθυμούν να πωλήσουν χρυσά νομίσματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτούνται ανάλογα έγγραφα. Προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Το ίδιο ισχύει και για όποιον καταθέτει τις ράβδους ή πλάκες χρυσού στην Τράπεζα της Ελλάδος προς έλεγχο της γνησιότητας, αφού προηγουμένως συμφωνηθεί η τιμή αγοράς. Μετά τον εργαστηριακό έλεγχο, και αφού διαπιστωθεί η καθαρή περιεκτικότητα σε χρυσό, καταβάλλεται στον πελάτη το αντίτιμο σε ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης επιβαρύνεται με προμήθεια 10‰ με ελάχιστο το ποσό των 44 ευρώ και με τα έξοδα ελέγχου ως εξής:
•Η πρώτη πλάκα βάρους έως 15 γρ. 20,00 ευρώ
•Η πρώτη πλάκα βάρους άνω των 15 γρ. 40,00 ευρώ
•Για κάθε πλάκα πέρα από την πρώτη, ανεξαρτήτως βάρους 20,00 ευρώ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: