To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο: Οι κλάδοι που θα φέρουν την ανάπτυξη

Βγαίνοντας από τα μνημόνια, υιοθετούμε για πρώτη φορά εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σημειώνει ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας από το μουσείο Μπενάκη το σχέδιο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις κοσμογονικές αλλαγές που, όπως είπε, έγιναν τα τελευταία χρόνια. "Νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλειμμάτων και η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό", τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφέρθηκε στη μείωση των τόκων που πληρώνει το Δημόσιο στο μισό σε σχέση με αυτά που δίναμε πριν από την κρίση. Τόνισε δε ότι θα μειωθούν κι άλλο οι τόκοι το δημόσιο το φθινόπωρο, όταν επικυρωθεί από τους δανειστές ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Αφού νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, την ανάπτυξη. Χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, της εξωστρέφειας και όχι της φοροδιαφυγής, των επενδύσεων και όχι της στασιμότητας, σημείωσε.




«Να κάνουμε τα αυτονόητα»

Το όραμά μου για την ανάπτυξη δεν είναι να προσπαθήσουμε να μοιάσουμε σε κάποιους άλλους αλλά να κάνουμε τα αυτονόητα. Να βγούμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, κάνουν λάθος όσοι λένε ότι θα κάνουμε χρόνια να ξεπεράσουμε την κρίση. Διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η χώρα μέχρι το 2020 θα έχει ανακτήσει την ευημερία που έχασε λόγω της κρίσης.

Η κατάσταση, υπογράμμισε, συνέχεια θα βελτιώνεται. «Όλο και περισσότεροι άνεργοι θα βρίσκουν δουλειά. Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις θα βρίσκουν δάνεια. Δεν θα κάνουμε νέο μνημόνιο ή πρόσθετα νέα μέτρα λιτότητας και τα φορολογικά βάρη σταδιακά θα μειώνονται», ανέφερε.

Αφήνουμε πίσω μας την ύφεση από φέτος, θα κινηθούμε με ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016, τόνισε.

Οι κλάδοι που θα φέρουν την ανάπτυξη

Για να επιστρέψει η ευημερία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να ανακτηθούν 50 δισ. ευρώ που χάθηκαν μέσα στην κρίση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μελέτες από McKinsey, ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι απομόνωσαν τους κλάδους από τους οποίους μπορεί να έλθει η ανάπτυξη:

Τουρισμός: Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο κλάδος μπορεί να δώσει πρόσθετα 16,5 δισ. ευρώ ετησίως και 225.000 νέες θέσεις εργασίας. Για κάθε 1 εκατ. τουρίστες επιπλέον, θα αυξάνεται 1% το ΑΕΠ, είπε.

Πρωτογενής τομέας αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης: Μπορεί να δώσει πρόσθετα 13,5 δισ. και 315.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας

Περιβάλλον και ενέργεια: Μπορεί να δώσει πρόσθετα 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Έρευνα και Ανάπτυξη: Εκτίμηση για πρόσθετα 2 δισ. ευρώ και 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Logistics: Ο κλάδος μπορεί να αποφέρει πρόσθετα 2,5 δισ. ετησίως και 45.000 θέσεις

Φαρμακευτική βιομηχανία: Μπορεί να αποφέρει ετησίως 2 δισ. και 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ναυτιλία: Πρόσθετα 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 νέες θέσεις εργασίας.

Συνολικά, οι κλάδοι αυτοί μπορούν να προσθέσουν στο ΑΕΠ 54,5 δισ. ευρώ και 770.000 νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη σε τρεις ακόμη κλάδους, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις διεθνείς μελέτες, τη βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων, τη βιομηχανία συμβουλευτικών υπηρεσιών και του πολιτισμού.

Σημείωσε ότι οι μελέτες δεν υπολογίζουν ακόμη τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. «Τώρα ξεκίνησαν οι έρευνες. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, τα ενεργειακά αποθέματα μπορούν να δώσουν στο κράτος τα επόμενα χρόνια πάνω από 300 δισ. ευρώ», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η υψηλή τεχνολογία, αλλά και κλάδοι με δυναμισμό όπως τα ναυπηγεία και οι εταιρίες κατασκευή και επισκευή σκαφών.

Αν μείνουμε στο σωστό δρόμο και δεν επιστρέψουμε στα παλιά τα λάθη, η ευημερία θα είναι διάχυτη και η κρίση μετά από κάποια χρόνια θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω υπάρχουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργού τέσσερις προτεραιότητες

1) Μείωση ανεργίας
2) Μείωση φορολογίας
3) Μείωση κόστους
4) Εξασφάλιση ρευστότητας
5) Συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων (γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, επιτάχυνση δικαιοσύνης συνταγματική μεταρρύθμιση).

(Πηγή: euro2day.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: