To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πώς και πότε θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά

Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 θα έχει ξεκαθαριστεί αν οι φορολογούμενοι θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με την έκτακτη εισφορά. Μέχρι στιγμής οι πιθανότητες είναι εναντίον των φορολογούμενων καθώς το πιθανότερο είναι η εισφορά να συνεχίσει να επιβάλλεται και μετά το 2014 όταν εκπνέει και τυπικά η ισχύς της.

Στο κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν για την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος σημειώνεται ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια θα βασίζεται και στην επέκταση της ισχύος έκτακτων μέτρων, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης.

Η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε το 2011 και υπολογίζεται με συντελεστή 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Πιο συγκεκριμένα 1% για εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% από 20.000 έως 50.000, 3% για εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και 4% για υψηλότερο εισόδημα. Υπολογίζεται μάλιστα με τον ίδιο συντελεστή επί του συνόλου του εισοδήματος και όχι κλιμακωτά, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την επιβάρυνση των φορολογούμενων. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 500 ευρώ.

Αν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έχει κινηθεί ικανοποιητικά έως και τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να θέσει στην τρόικα αίτημα μη επέκτασης της εισφοράς αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό, όπως εξηγούν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει η οικονομία να έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη προκειμένου τα φορολογικά έσοδα να έχουν αρχίσει να αυξάνονται χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα. Θετικά στην κατάργηση ή το ψαλίδισμα της εισφοράς θα λειτουργήσει και μια συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους η οποία εκ των πραγμάτων μπορεί να επηρεάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά από την τρόικα τα ελληνικά επιχειρήματα για κατάργηση της εισφοράς, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προτείνει στους εκπροσώπους των δανειστών την περικοπή των συντελεστών της έως και 50% καθώς και αύξηση του ορίου εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για την εισφορά θα μπορούσε να αυξηθεί στα 15.000 ή και 18.000 ευρώ και οι συντελεστές από 1% έως 4% σε 1% έως 2%. Η μείωση του συντελεστή θα γίνει παράλληλα με τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της εισφοράς μέσω της προείσπραξής της από όσους αμείβονται με μπλοκάκι ή λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: