To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ρευστότητα και «κόκκινα» δάνεια ψηλά στην ατζέντα των τραπεζών

Αμυντικές, αλλά και επιθετικές κινήσεις περιλαμβάνει η στρατηγική της επόμενης διετίας για τις 4 συστημικές τράπεζες.

Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στοχεύουν σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσαρμογή της λειτουργίας των τραπεζών, έτσι ώστε και να καλυφθούν οι δεσμεύσεις προς την Τρόικα, αλλά και να μπορέσουν πάλι να είναι κερδοφόρες για τους μετόχους τους, βοηθώντας παράλληλα την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χρηματοδότηση σε αναπτυξιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η διατήρηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε υψηλά επίπεδα, η σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας τους, η πλήρης ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές και η ιδιωτικοποίησή τους, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας στρατηγικής που έχει χαράξει κάθε τράπεζα. Η σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους είναι ένας στόχος που έχει επιβληθεί και από την τρόικα, η οποία έχει θέσει το τέλος του 2016 ως χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωσή του. Οι τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν καταστήματα και να απομακρύνουν προσωπικό που αντιστοιχεί στο περίπου 20%, πλέον του 12% των τραπεζοϋπαλλήλων που έφυγαν έως το τέλος του 2013 μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Μετά την υλοποίηση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου από την Εθνική, την Πειραιώς, την Εμπορική, τη Eurobank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Proton Bank, Αττικής και την Geniki, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων που εργάζονται στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε περίπου 49.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.




Κάθε τράπεζα καλείται να «μετρήσει» τον βαθμό των αναγκών της σε επίπεδο προσωπικού και καταστημάτων και να προχωρήσει στην εφαρμογή των ανάλογων αποφάσεων. Ολες βέβαια οι αποφάσεις για εθελούσιες εξόδους πρέπει να εγκριθούν ως προς το κόστος τους από το ΤΧΣ, υπό την ιδιότητά του ως βασικού μετόχου. Μέχρι σήμερα, όμως, όλα τα προγράμματα που εφαρμόσθηκαν, εγκρίθηκαν από το ΤΧΣ, αφού ο χρόνος απόσβεσης του κόστους τους ήταν πολύ σύντομος και σε κάθε περίπτωση λιγότερος του ενάμισι έτους.

Παρόμοια κίνητρα με αυτά που δόθηκαν στο προσωπικό των τραπεζών για τη λύση των συμβάσεών τους μπορεί να προσφέρει μόνο η Alpha Bank, που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Οι υπόλοιποι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τρόικα δεν θα εγκρίνει παραπλήσια κίνητρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες εξετάζουν άλλου τύπου κίνητρα για να προσφερθούν στους εργαζόμενους προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις.

Οι επίτευξη συνεργιών, σαν αποτέλεσμα εξαγορών ή συγχωνεύσεων, είναι ένας επίσης σημαντικός τρόπος για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Οι διοικήσεις των τραπεζών ήδη έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή των σχεδίων τους που αφορούν τις συνεργίες με τις τράπεζες που αγόρασαν. Οι συνεργίες κόστους αλλά και εσόδων συνήθως υπολογίζονται ότι θα υλοποιηθούν σε βάθος δύο ή τριών χρόνων. Ωστόσο, τα μεγέθη διαφέρουν κατά περίπτωση αφού κάθε ζεύγος πιστωτικών ιδρυμάτων έχει διαφορετικό μέγεθος και διαφορετικές ευκαιρίες για εξοικονόμηση κόστους ανάλογα με τη διάρθρωση (διοικητική ή λειτουργική) καθεμίας τράπεζας.

Βασικό ρόλο στη μείωση του λειτουργικού κόστους θα παίξει και η αυξημένη χρήση τεχνολογίας, όπως και η απλοποίηση των διαδικασιών. Επίσης, κάθε τράπεζα θα πρέπει να αξιολογήσει την κερδοφορία των προϊοντικών της ομάδων. Οσες δεν παράγουν κέρδη ανάλογα με τα εποπτικά κεφάλαια που απασχολούν και ανάλογα με το κόστος τους θα πρέπει να αναδομηθούν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να συνεισφέρουν στην κερδοφορία.

Επόμενη μέρα
Στους κυριότερους στόχους των τραπεζών για την... επόμενη μέρα περιλαμβάνονται η ενίσχυση της προ-προβλέψεων λειτουργικής κερδοφορίας τους που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν επιπλέον εποπτικά κεφάλαια ανάλογα με τις επιταγές της «Βασιλείας ΙΙΙ», η αποτελεσματικότερη διαχείριση για την επανείσπραξη όσων περισσότερων «κόκκινων» δανείων και η βελτίωση της ρευστότητας που διαθέτουν, για να μπορέσουν να αποπληρώσουν όλα τα είδη πακέτων στήριξης που έχουν λάβει στο παρελθόν (εποπτικών κεφαλαίων και ρευστότητας).

Οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν περιορισμένη ρευστότητα και επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν επεκτατική πολιτική νέων δανείων. Μέχρι στιγμής, παρά τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις, οι τράπεζες εξαρτώνται ακόμα από τη ρευστότητα που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕLΑ). Από τα μηνιαία στοιχεία της καταθετικής βάσης των τραπεζών αποδεικνύεται ότι η ρευστότητα, αν και έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ παράλληλα οι αυξημένες υποχρεώσεις οδηγούν σε μείωση των καταθέσεων. Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν επιστραφεί καταθέσεις ύψους 10 δισ. ευρώ από το τέλος Ιουνίου του 2012 έως το τέλος Μαρτίου 2014, ενώ από τα μέσα Ιουνίου του 2012, που παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες εκροές του συστήματος, έχουν επιστραφεί τα 15,6 δισ. ευρώ. Επομένως, οι καταθέσεις των ιδιωτών έχουν αυξηθεί κατά 10,7% έναντι της περιόδου των μεγάλων εκροών, αλλά υστερούν κατά 76 δισ. ευρώ από το υψηλότερό τους σημείο που ήταν μέσα στο έτος 2009.

Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι η επάνοδος των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα θα ενδυναμωθεί στους επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση και της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αύξησης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Επίσης, η ενίσχυση του ρυθμού ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος που εκτιμάται ότι θα σημειωθούν κατά το 2014, αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού επανόδου των καταθέσεων.

Επειδή ακόμα δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδηλώνει ότι ξεκινά κάποια σημαντική επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η απαιτούμενη αύξηση κερδοφορίας θα πρέπει να προέλθει κυρίως από περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους και από εισπράξεις μέσω της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» (ύψους σήμερα 70 δισ. ευρώ), αφού όλα τα έσοδα από αυτές τις εισπράξεις συμβάλλουν στα λειτουργικά κέρδη.

Τα επιτόκια
Σε μεγάλο βαθμό τα δυνητικά κέρδη από την αποτελεσματική διαχείριση «κόκκινων δανείων» είναι πολύ περισσότερα από τα κέρδη που θα αποκομίσει μία τράπεζα λόγω μείωσης κόστους. Η διαφορά είναι ότι η μείωση εξόδων είναι μόνιμη και έτσι θα συνεισφέρει στην κερδοφορία διαχρονικά, ενώ η είσπραξη κόκκινων δανείων δεν θα παραγάγει διαχρονικά κέρδη παρά μόνο μία φορά, τη στιγμή της είσπραξης. Στην προσπάθεια αύξησης των κερδών βέβαια θα βοηθήσει πολύ και η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους των καταθέσεων.

Επίσης, η μετά από προβλέψεις κερδοφορία θα ενισχυθεί περισσότερο από το γεγονός ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα μειωθούν σταδιακά τα ποσά που απαιτούνται για νέες προβλέψεις, όπως επίσης πολλές υπάρχουσες προβλέψεις δανείων θα απελευθερωθούν όταν τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» καταστούν «ενήμερα», με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αναδιάρθρωσή τους μέσω των εργαλείων που θα θεσμοθετηθούν. Για τον λόγο αυτόν κάθε τράπεζα έχει συστήσει ειδική διεύθυνση. Τέλος, οι τράπεζες κατέχουν σημαντικό αριθμό ακινήτων που αποτελούν εξασφαλίσεις επιχειρηματικών, στεγαστικών και σε πολύ μικρότερο βαθμό, καταναλωτικών δανείων. Οσον αφορά στα ακίνητα αυτά, παρότι η αξία τους έχει μειωθεί σημαντικά, η ρευστοποίησή τους αποτελεί μία εναλλακτική αφού αντιπροσωπεύουν σημαντική περιουσία.

Εξάλλου, αυτοί είναι και οι κύριοι στόχοι των σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι 4 συστημικές τράπεζες με την DG-Comp και το ΤΧΣ, βάσει των οποίων και θα απελευθερωθούν εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα από πωλήσεις θυγατρικών, ακινήτων και γενικότερα στοιχείων ενεργητικού, αλλά και θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος.

Κριτήρια
Στο στρατηγικό σχέδιο κάθε τράπεζας περιλαμβάνονται και οι χορηγήσεις νέων δανείων με πολύ αυστηρότερα πιστοδοτικά κριτήρια, σε βιώσιμες επιχειρήσεις που είναι μέρος των κλάδων της οικονομίας που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης. Δηλαδή, σε επιχειρήσεις που είναι εξωστρεφείς και σε εκείνες που τα προϊόντα τους παρουσιάζουν διεθνή ζήτηση. Σε αυτούς τους στόχους των τραπεζών, θα βοηθούσε πολύ η ΕΚΤ εφόσον, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, προχωρήσει σε παροχή πρόσθετης ρευστότητας προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Με την ολοκλήρωση μεγάλου μέρους των σχεδίων αυτών, οι τράπεζες θα έχουν επιτύχει και το μεγαλύτερο κομμάτι ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών και θα μπορούν να κάνουν το μεγάλο βήμα της επανόδου τους στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, να περάσει το τουλάχιστον 51% του μετοχικού τους κεφαλαίου σε ιδιωτικά «χέρια».

Εξαίρεση αποτελεί η Eurobank η οποία ήδη έχει περάσει το 65% του μετοχικού της κεφαλαίου σε ξένους -κυρίως- ιδιώτες επενδυτές. Οι υπόλοιπες τρεις τράπεζες, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική, έχουν στόχο να διενεργήσουν και τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο της ιδιωτικοποίησής τους.

Επιπλέον, εκκρεμεί και η δημόσια προσφορά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους κατόχους των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants).

Με την -μερική έστω- άσκηση των warrants, οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να επιτύχουν τον στόχο της ιδιωτικοποίησής τους κατά 51%. Ηδη εξετάζονται εναλλακτικές μεθοδολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν και οι οποίες περιλαμβάνουν την απόκτηση με δημόσια πρόταση των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών (warrants) από τις ίδιες τις τράπεζες, ώστε οι μετοχές που ενσωματώνονται στα δικαιώματα αυτά να παραμείνουν στην κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να πουληθούν σε ιδιώτες.

Ετσι, το ΤΧΣ θα μείνει με ένα σημαντικό ποσοστό στις τράπεζες το οποίο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, και εφόσον η χώρα συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή και υπάρχει και πολιτικοοικονομική σταθερότητα, τότε θα μπορέσει τις μετοχές που έχουν περισσέψει να τις πουλήσει σε ξένους επενδυτές σε αυξημένη τιμή. Εκτιμάται δε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να λάβει και περισσότερα κεφάλαια από αυτά που είχε προϋπολογίσει.

(Πηγή: Έθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: