To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Συνταξιούχοι πληρώνουν για λάθη του Δημοσίου

Αντιμέτωποι με μια αρνητική έκπληξη έρχονται τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη εντός του 2013. Το γεγονός ότι το περασμένο έτος εισέπραξαν και αναδρομικά λόγω καθυστέρησης από το ασφαλιστικό ταμείο της απονομής της σύνταξής τους οδηγεί στην πληρωμή πρόσθετου φόρου λόγω αποδείξεων. Ας δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό του λόγου το αληθές.

Ένας φορολογούμενος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης επειδή πληρούσε τα σχετικά κριτήρια το 2011. Το 2013 του απονεμήθηκε η σύνταξη μαζί με αναδρομικά για τα έτη 2011 και 2012. Το ποσό των αναδρομικών που εισέπραξε ο συνταξιούχος ανέρχεται στα 20.000 ευρώ. Στις βεβαιώσεις αποδοχών που απέστειλε το ασφαλιστικό ταμείο στο taxis και προσυμπληρώθηκαν στη φορολογική δήλωση του συνταξιούχου χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στους σχετικούς κωδικούς, περιλαμβάνονται μόνο τα ποσά από τη σύνταξη που αφορούν στο 2013. Το ποσό των αναδρομικών, αν και έχει αποσταλεί στο taxis, δεν προσυμπληρώθηκε καθώς με βάση τη φορολογική νομοθεσία πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις από το φορολογούμενο με τα αντίστοιχα ποσά.

Ας δούμε τι σημαίνει αυτό. Θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2011 και 2012 και στο κάθε έτος θα πρέπει να προσθέσει ποσό εισοδήματος 10.000 ευρώ. Επειδή όμως θα αυξηθεί το εισόδημα, θα γίνει επανεκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να βεβαιωθεί ο πρόσθετος φόρος που αναλογεί στο εισόδημα που προστέθηκε αναδρομικά. Θα βεβαιωθεί, όμως, και πρόσθετος φόρος 10% επί της αξίας των απαιτούμενων αποδείξεων που έπρεπε να προσκομίσει ο φορολογούμενος.

Η αναδρομική προσκόμιση αποδείξεων δεν επιτρέπεται από τη φορολογική νομοθεσία καθώς αποδείξεις αναγνωρίζονται μόνο με την εμπρόθεσμη δήλωση. Στο παράδειγμά μας ο φορολογούμενος θα έπρεπε να υποβάλει αποδείξεις αξίας 25% του εισοδήματος δηλαδή επιπλέον αποδείξεις 2.500 ευρώ. Επειδή δεν έχει δικαίωμα να προσκομίσει αποδείξεις θα του βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 10% επί της αξίας των αποδείξεων , δηλαδή 250 ευρώ. Ο φορολογούμενος του παραδείγματος θα πληρώσει πρόσθετο φόρο λόγω αποδείξεων ύψους 500 ευρώ (250 ευρώ για τις αποδείξεις κάθε έτους).

Έως πέρυσι οι φορολογούμενοι ακολουθούσαν την εξής πρακτική. Δήλωναν το ποσό των αναδρομικών εντός του οικονομικού έτους που το εισέπραξαν μειωμένο όμως κατά 20%. Έτσι, δήλωναν αποδείξεις για το σύνολο του ποσού. Από φέτος αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει και έτσι οι φορολογούμενοι θα τιμωρηθούν με πρόσθετο φόρο λόγω αποδείξεων.

(Πηγή: capital.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: