Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την μείωση των εισφορών μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και προωθείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ειδικότερα προβλέπεται η κατάργηση από 1.7.2014:
α. της εργοδοτικής εισφοράς 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ),
β. της εργατικής εισφοράς 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ και
γ. της ειδικής εισφοράς 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.
Σημειώνεται ότι, με την κατάργηση των ανωτέρω εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών καταργούνται και οι αντίστοιχες παροχές που καλύπτονταν από τους ανωτέρω πόρους. Ειδικά για το έτος 2014 καταβάλλεται το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ
Επίσης προβλέπεται η μείωση από 1.7.2014 της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%.
Η ανωτέρω μείωση αναλύεται ως ακολούθως:
α. η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,24%,
β. η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,12%, και
γ. η εργατική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,10%.
Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, αποτελούν, πόρους του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), ο οποίος με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88, Α') ενοποιήθηκε με το Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής και δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
Παράλληλα προβλέπεται η μείωση από 1.7.2014 της ασφαλιστικής εισφοράς εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα όπως ισχύει, από 0,80% σε 0,25%.
Σύμφωνα με τα παραπάνω καταργούνται ουσιαστικά τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ, ενώ αναμένεται να μειωθούν στο μισό τα κονδύλια για τα παραπάνω προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Όσον αφορά στο επίδομα μητρότητας αναμένεται να μειωθεί και όχι να καταργηθεί.
(Πηγή: dikaiologitika.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: