To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Οι 25 κοινωνικοί πόροι που καταργούνται από το 2015

Χωρίς τα «εξασφαλισμένα» από τρίτους έσοδα κοινωνικών πόρων ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ καλούνται να επιβιώσουν και να στηρίζουν, από την 1/1/2015, τις συντάξεις και τα εφάπαξ που καταβάλλουν κλάδοι ασφάλισης και επικουρικά ταμεία δεκάδων κατηγοριών ασφαλισμένων. Σε εφαρμογή του ν. 4254/2014, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξέδωσε απόφαση με τη λίστα των 25 κοινωνικών πόρων που καταργούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για τη σταδιακή «εξαφάνιση» των «ενοχλητικών» φόρων υπέρ τρίτων. Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται το σημείο 5.1.1 του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεννόησης (Ιούλιος 2013, σελίδα 48) που προβλέπει την υποχρέωση της χώρας «να προβεί σε βαθμιαίο εξορθολογισμό - κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή την «εξαφάνιση» και άλλων κοινωνικών πόρων. Το συγκεκριμένο θέμα παραμένει «ανοικτό» στη διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αποφάσεις θα ληφθούν έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

«Με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων θα μειωθούν οι στρεβλώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και οι διοικητικές επιβαρύνσεις, ενώ θα εξαλειφθούν επιβαρύνσεις σε τιμές προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών», υπογραμμίζεται στην απόφαση. Τα Ταμεία, ωστόσο, χάνουν έσοδα και ειδικά τα επικουρικά και όσα χορηγούν εφάπαξ υποχρεωτικά, πλέον, με βάση τον «συντελεστή βιωσιμότητας» και τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος», θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις των παροχών τους, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης. Μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα βιωσιμότητας στα Ταμεία όπου οι κοινωνικοί πόροι υποκαθιστούσαν εργοδοτικές εισφορές (όπως στον κλάδο των ασφαλιστών).

ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Οι εισφορές 1% στο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, 2% στα τσιμέντα, 2% στα έσοδα από τις ιατρικές εξετάσεις των οδηγών, η κράτηση... 3 ευρώ σε άδειες γάμου, βαπτίσεις, μνημόσυνα, διαζύγια, η εισφορά υπέρ του ΝΑΤ στα εισιτήρια πλοίων, 1% - 5% στα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιλαμβάνονται στους κοινωνικούς πόρους που καταργούνται και, ανά ταμείο, είναι οι παρακάτω:

1. Το Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης χάνει πρώτο, από την 1η Ιουλίου, έσοδο - ποσοστό 2% επί της αξίας των έργων και προμηθειών του Οργανισμού.

2. Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Εθνικού Τυπογραφείου χάνει την εισφορά 5% επί των τελών δημοσίευσης στο Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών.

3. Το ΕΤΕΑ και το ΤΑΠΙΤ - Τομέας Πρόνοιας προσωπικού εταιρειών τσιμέντου χάνει την εισφορά 2% στην τιμή πώλησης τσιμέντου.

4. Το ΕΤΕΑ - Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων χάνει τις κρατήσεις 2% στα ενοίκια δήμων και δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα).

5. Ο Τομέας Πρόνοιας των κληρικών χάνει τα έσοδα από κρατήσεις 2 - 3 ευρώ για άδειες γάμου, πιστοποιητικά , εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά.

6. Ο Τομέας Πρόνοιας των υπαλλήλων Επιμελητηρίων χάνει την εισφορά 0,8% στις συνδρομές των επιμελητηρίων.

7. Το τ. ΕΤΕΑΜ - ΕΤΕΑ που ασφαλίζει τους εργαζομένους στα Ταμεία χάνει το 0,5% από τα ετήσια έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

8. Το τ. ΕΤΕΑ Μ - ΕΤΕΑ δεν θα εισπράττει το 10% των εσόδων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

9. Ο κλάδος πρόνοιας προσωπικού ιπποδρομιών του ΟΑΕΕ δεν θα εισπράττει το 10% από τα ανεξαργύρωτα δελτία στοιχημάτων και το 0,5% των ακαθάριστων εισπράξεων από στοιχήματα.

10. Ο Τομέας Πρόνοιας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ χάνει το 1% από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ.

11. Το επικουρικό των Χημικών - ΕΤΕΑ χάνει τις εισφορές 0,01 ευρώ επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης αρτοποιίας.

12. Το τ. ΤΕΑΔΥ - ΕΤΕΑ χάνει το 2% από τα ετήσια έσοδα από τις ιατρικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών.

13. Το τ. ΤΕΑΔΥ - ΕΤΕΑ χάνει το 0,30% και το 0,25% από προμήθειες του υπουργείου Εμπορίου.

14. Το τ. ΤΕΑΠΟΚΑ - ΕΤΕΑ χάνει το 0,4% επί των ετήσιων εσόδων των Ταμείων.

15. Το ΤΑΕΠΕΡΤ - ΕΤΕΑ δεν θα εισπράττει παράβολα για χορήγηση σήματος από τον ΕΟΤ.

16. Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων χάνει τα έσοδα από τις κρατήσεις 1,5% - 3% επί των δημοσίων πληρωμών λειτουργικών δαπανών, ενοικίων, προμηθειών, εκτελούμενων έργων.

17. Το ΜΤΠΥ χάνει, ακόμη, κράτηση 6,4% υπέρ των ταμείων των αστυνομικών από δαπάνες επισκευών κ.ά.

18. Ο ΟΑΕΕ χάνει τα έσοδα επί προστίμων, χρηματικών ποινών, δικαστικών εξόδων και μετατροπών σε χρήμα.

19. Το ΤΣΜΕΔΕ - ΕΤΑΑ χάνει έσοδα από τα «μηχανόσημα», την εισφορά 1 τοις χιλίοις επί του προϋπολογισμού οικοδομών και τεχνικών έργων και επί της αξίας εισαγόμενων μηχανημάτων για την εκτέλεση έργων.

20. Ο Αυτόνομος Οικοδομικών Οργανισμός Αξιωματικών χάνει το 0,5% επί της αξίας των στρατιωτικών έργων.

21. Το ΤΣΑΥ - ΕΤΑΑ χάνει τις εισφορές 0,29 ευρώ - 0,44 ευρώ για κάθε κλίνη ιδιωτικής κλινικής σε όλη τη χώρα.

22. Το ΝΑΤ χάνει 5 εισφορές (8% από τα λιμενικά ταμεία, 2,22% επί των δικαιωμάτων ρυμουλκών, 5% στα τέλη για τους φάρους, 2% στα μισθώματα άγονων γραμμών και 30% από τα έσοδα του πάγιου τέλους 5% στα εισιτήρια πλοίων).

23. Το επικουρικό ταμείο των αρτοποιών χάνει την εισφορά 0,40 ευρώ για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων και το 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.

24. Το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στις εταιρείες πετρελαιοειδών χάνει την εισφορά 1 τις χιλίοις επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

25. Το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες χάνει το 1% - 5% που εισπράττει από όλα τα συμβόλαια ασφάλισης.

Υποχρέωση
Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται το σημείο 5.1.1 του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεννόησης (Ιούλιος 2013, σελίδα 48) που προβλέπει την υποχρέωση της χώρας «να προβεί σε βαθμιαίο εξορθολογισμό - κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή την «εξαφάνιση» και άλλων κοινωνικών πόρων. Το συγκεκριμένο θέμα παραμένει «ανοικτό» στη διαπραγμάτευση και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αποφάσεις θα ληφθούν έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

(Πηγή: Ημερησία)ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: