Ολο το σχέδιο, το οποίο έχει τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, βασίζεται στην αύξηση της εισπραξιμότητας με παράλληλη μείωση των φόρων, ακόμα και κατάργηση ορισμένων εξ αυτών, που υιοθετήθηκαν για τη στήριξη των δημοσιονομικών μεγεθών. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι, με το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, θα μειωθούν σημαντικά οι επιβαρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα και σταδιακά θα μειωθούν οι φόροι, κυρίως οι έκτακτοι, όπως η εισφορά αλληλεγγύης.
Στόχος είναι, με την αύξηση της εισπραξιμότητας, να μειωθούν οι άμεσοι φόροι, σε πρώτη φάση για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους και «μπλοκάκια») και εν συνεχεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ποσοστό εισπραξιμότητας ανέρχεται στο 75%. Αυτό σημαίνει ότι για να εισπραχθούν φόροι ύψους 6,88 δισ. ευρώ, το 2014 έχουν επιβληθεί φόροι ύψους περίπου 9,17 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπολογίζεται ότι ποσό ύψους 2,29 δισ. ευρώ δεν θα καταβληθεί και θα προστεθεί στη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το νέο μοντέλο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την είσπραξη των φόρων των φυσικών προσώπων μέσα στο έτος, όπως γίνεται με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Δηλαδή μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή. Με τη νέα διαδικασία, αφενός το υπουργείο εισπράττει όλο το ποσό των άμεσων φόρων των φυσικών προσώπων εντός του έτους, αφετέρου δεν δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ως γνωστόν, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ακόμα και για τους μισθωτούς, με εισοδήματα από μία πηγή, που ισχύει η μηνιαία παρακράτηση, προκύπτει ένας μικρός φόρος. Αν δεν καταβληθεί, αυτό το ποσό προστίθεται στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων. Εφόσον εισπράττονται σε μηνιαία βάση όλοι οι φόροι των φυσικών προσώπων, δεν θα υπάρχουν απλήρωτοι για να καταλήξουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή τουλάχιστον θα περιορισθούν σημαντικά. Με το σχέδιο αυτό και εφόσον η εισπραξιμότητα προσεγγίσει το 100%, το οικονομικό επιτελείο μπορεί σταδιακά να μειώσει τους φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον υιοθετηθεί το ανωτέρω σύστημα, σε πρώτη φάση θα μειωθούν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% και θα καταργηθεί το 2016.
Σημειώνεται ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει η πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης να γίνεται εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, επεκτείνει την πρόταση αυτή για το σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σχέδιο, οι φόροι θα καταβάλλονται ως εξής από τα φυσικά πρόσωπα:
1. Οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν. Θα πραγματοποιείται από την ΗΔΙΚΑ παρακράτησή τους τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις ανά μήνα. Αποτέλεσμα της νέα διαδικασίας είναι με την εκκαθάριση της δήλωσης να μην υπάρχει καμία οφειλή από τους συνταξιούχους.
2. Μισθωτοί με μπλοκάκια. Σήμερα ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται μηνιαίως επί των αποδοχών του κάθε μισθωτού και επιμερίζεται σε 14 μήνες. Οσοι έχουν και εισοδήματα από μπλοκάκι, πραγματοποιείται παρακράτηση 20% και με την εκκαθάριση της δήλωσης πληρώνονται οι επιπλέον φόροι. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν δύο μισθωτές εργασίες.
3. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η είσπραξη εντός του έτους του συνολικού φόρου που αναλογεί στους ελεύθερους επαγγελματίες απαιτεί επανασχεδιασμό του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους.
Παρακράτηση φόρων ανά μήνα
Με το νέο σύστημα η πληρωμή των φόρων θα γίνεται ως εξής:
Ολες οι εταιρείες θα αποστέλλουν τα στοιχεία των αποδοχών των εργαζομένων σε μηνιαία βάση.
- Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα εισοδήματα από κάθε πηγή που έχει ο υπόχρεος και θα υπολογίζεται ο φόρος στο σύνολο των εισοδημάτων.
- Η παρακράτηση του φόρου θα πραγματοποιείται κάθε μήνα από την επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος έχει μισθωτή σχέση εργασίας.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει την εισπραξιμότητα των φόρων στο 100%. Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα αρκετοί φορολογούμενοι είτε δεν κατάφερναν είτε απέφευγαν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης που προέκυπτε με την εκκαθάριση της δήλωσης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πλέον, με τη διαδικασία αυτή, δηλαδή με την παρακράτηση του συνόλου των φόρων ανά μήνα, δεν θα υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.
(Πηγή: Καθημερινή)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: