To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Δημόσιο: Πλαφόν υπερωριών στις 120 ώρες ανά εξάμηνο

Πλαφόν υπερωριών 120 ωρών ανά εξάμηνο για δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί στις 150 ώρες ανά άτομο με την προϋπόθεση ότι σε ετήσια βάση δεν θα ξεπερνούν τις 240 ώρες θέτει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4261/2014.

Επί της ουσίας με τη εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης των υπερωριών σε εξαμηνιαία βάση καθώς το προηγούμενο καθεστώς με το πλαφόν των 20 ωρών ανά μήνα δημιουργούσε τον κίνδυνο ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι να μην αμειφθούν για την έξτρα εργασία τους.




Σύμφωνα με την απόφαση, οι ώρες απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του Κεφαλαίου Δεύτερου του ν.4024/2011 (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ του κεφαλαίου Α΄ του ν.3429/2005 και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού), δεν μπορούν να υπερβαίνουν κατ΄ανώτατο όριο τις εκατόν είκοσι (120) ώρες ανά υπάλληλο για το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους και εκατόν είκοσι (120) για το δεύτερο.

Το κατά εξάμηνο ανώτατο αυτό όριο των εκατόν είκοσι (120) ωρών δύναται να αυξηθεί περαιτέρω έως τις εκατόν πενήντα (150) ώρες κατ΄άτομο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για την έκδοση της σχετικής απόφασης έγκρισης υπερωριακής απασχόλησης οργάνου και με ισόποση μείωση του αριθμού των ωρών του δευτέρου εξαμήνου.

Οι ίδιες διατάξεις προβλέπουν επίσης ότι, σε υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν βάσει νόμου όλες τις ημέρες του μήνα ή σε δωδεκάωρη ή σε εικοσιτετράωρη βάση, ο αριθμός των καθ΄υπέρβαση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας ωρών νυκτερινής, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις ενενήντα έξι (96) ώρες κατά το πρώτο και ενενήντα έξι (96) ώρες κατά το δεύτερο εξάμηνο, οι οποίες δύναται να αυξηθούν μέχρι τις εκατόν είκοσι (120) ώρες με ισόποση μείωση των ωρών του δευτέρου εξαμήνου, με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για την έκδοση της σχετικής απόφασης έγκρισης υπερωριακής απασχόλησης οργάνου και με ισόποση μείωση των ωρών του δευτέρου εξαμήνου.

Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η μεταβολή των ανωτέρω εξαμηνιαίων ορίων χωρίς υπέρβαση σε κάθε περίπτωση του ετήσιου ορίου για κάθε υπάλληλο.

Για την έκδοση της απόφασης αυτής απαιτείται η προηγούμενη πλήρως αιτιολογημένη πρόταση του αρμόδιου για την έγκριση της υπερωριακής απασχόλησης οργάνου.

Εξυπακούεται ότι για τις αποφάσεις έγκρισης υπερωριακής απασχόλησης, που τυχόν εκδοθούν εντός του α΄ εξαμήνου 2014 για το ανωτέρω όριο θα συνυπολογιστούν και οι ήδη εκδοθείσες για το διάστημα αυτό.

Για το προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ α΄ βαθμού που λειτουργούν βάσει νόμου σε εικοσιτετράωρη βάση, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις τις παρ.2 του άρθρου 31 του ν.4258/2014 (ΦΕΚ 94/Α) που ορίζουν ανώτατο όριο υπερωριακής εργασίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες καθώς και κατά τις νυκτερινές ώρες, τις τριάντα (30) ώρες κατά μήνα, χωρίς δικαίωμα ανακατανομής εντός του έτους.
Επίσης προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται η καταβολή υπερωριακής αμοιβής μόνο για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης. Συνεπώς από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της εν λόγω διάταξης (5-5-2014) και εφεξής, είναι πλέον δυνατή η καταβολή αμοιβής υπερωριακής απασχόλησης και στους προϊσταμένους Διεύθυνσης.

Τέλος διευκρινίζεται ότι η απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής απασχόλησης εκδίδεται:

α) για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ α΄ βαθμού από το αρμόδιο για διορισμό όργανο, ενώ για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ β΄ βαθμού από τον Περιφερειάρχη.

β) για τους υπαλλήλους ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ του κεφαλαίου Α΄ του ν.3429/2005 (Α΄314) εκδίδεται από το Δ.Σ. του κάθε φορέα και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: