To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Πρόστιμο 100 ευρώ και έξτρα φόρος για εκπρόθεσμη υποβολή του Ε9

Πρόστιμο 100 ευρώ αντιμετωπίζουν όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ενώ κινδυνεύουν και με έξτρα φόρο κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, στο βαθμό που διαθέτουν ακίνητα τα οποία εξαιρούνται από το φόρο.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή πρόθεση να δώσει παράταση στην προθεσμία που λήγει την προσεχή Παρασκευή, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα φοροτεχνικών και λογιστών, καλώντας «όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποχρέωση υποβολής της δήλωσης να το πράξουν έγκαιρα ώστε να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα». Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 30 Μαΐου.




Μετά τις αλλαγές στα φοροπρόστιμα, η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης Ε9 συνεπάγεται πρόστιμο 100 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα από την οποία δεν απορρέει υποχρέωση καταβολής φόρου. Αυτός είναι ο πρώτος κίνδυνος που διατρέχουν όσοι χάσουν την προθεσμία.

Ο δεύτερος συνδέεται με τον ΕΝΦΙΑ. Οι νέες δηλώσεις Ε9 θα ληφθούν υπ' όψιν προκειμένου να υπολογιστεί ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος στα πρότυπα του ΦΑΠ (για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ), που θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε έξι μηνιαίες δόσεις για φέτος, από τον Ιούλιο.

Αν έχουν μεταβληθεί τα περιουσιακά στοιχεία ή υπάρχουν ακίνητα τα οποία εξαιρούνται από το φόρο ή οφείλουν μειωμένο φόρο και δεν δηλωθούν έγκαιρα οι αλλαγές, τότε προφανώς ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα είναι μεγαλύτερος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν νέο έντυπο Ε9 όσοι έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν νομιμοποιήσει αυθαίρετα τα οποία και δεν έχουν δηλώσει τις μεταβολές αυτές σε προηγούμενη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου, επομένως αφορά και ημιυπαίθριους χώρους ή αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: