Εχει τη σφραγίδα και την αξιοπιστία της μεγάλης γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW και χθες οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της KfW Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε ανακοίνωσαν το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων.
Πιο συγκεκριμένα οι κ. Χατζηδάκης και Φούνκε υπέγραψαν συμφωνία για τη συμμετοχή της KfW με 100 εκατ. ευρώ στη σύσταση του ενός από τα τρία ταμεία που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Το ταμείο αυτό αφορά στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης αλλά και με τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων. Το ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά του βάζει άλλα 100 εκατ. ευρώ, από ένα συνολικό πακέτο 350 εκατ. ευρώ που έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει στο Ταμείο.
Κεφάλαια κίνησης
Το πρώτο προϊόν του συγκεκριμένου υπο-ταμείου, όπου συμμετέχει η KfW είναι η χορήγηση μέσω τραπεζών κεφαλαίων κίνησης, τα οποία θα αποπληρώνονται στη λήξη τους. Δηλαδή, στη διάρκειά τους, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι.
Ο κ. Φούνκε διευκρίνισε ότι για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων δεν θα τεθεί ως προαπαιτούμενο η γερμανική προέλευση ή συνεργασία με επιχειρήσεις της χώρας ή οι εξαγωγές προς αυτή.
Εκτός, όμως, από το υπο-ταμείο της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων θα δημιουργηθούν άλλα δύο. Το ένα αφορά στην κεφαλαιουχική συμμετοχή σε βιώσιμες μικρομεσαίες με προοπτικές ανάπτυξης, όπου εδώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί και σχετική συμφωνία με την ΕΤΕπ.
Το άλλο υπο-ταμείο είναι εκείνο που θα χρηματοδοτεί περιφερειακά έργα υποδομής.
Στο εγχείρημα αυτό του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου έχει δηλώσει παρόν και το Ιδρυμα Ωνάση. Θα συμμετάσχει με 30 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Χατζηδάκη:
•Υπάρχει ισχυρή βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να συμμετέχει επίσης στο IfG μέσω του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή BPI της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων (Banque des Public Investiments).
•Εχει εκφρασθεί κατ' αρχήν ενδιαφέρον από την κυβέρνηση του Abu Dahbi καθώς και την China Develop-ment Bank.
•Είναι σε εξέλιξη επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο Ταμείο.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από την πλευρά του δήλωσε για τη χθεσινή συμφωνία: «Συμβάλλει στη μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τη γερμανική κυβέρνηση και θα είναι καταλύτης για προσέλκυση κι άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές. Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο δημόσια χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ τα οποία τα έχουμε εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό, είναι πώς να προσελκύσουμε κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας από τον ιδιωτικό τομέα».
Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη:
•Kεφάλαια από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα διαρθρωτικά ταμεία.
•Αμεσες χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).
•Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
(Πηγή: Έθνος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: