To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τεράστιο πρόβλημα για συνεπείς οφειλέτες του ΙΚΑ

Εξαπάτηση μεγατόνων από το ΙΚΑ προς χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι αν και πληρώνουν ανελλιπώς τις ρυθμισμένες οφειλές τους, ξαφνικά δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ το σύστημα τους «πετάει» εκτός ρύθμισης.

Μάλιστα, για να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να γλυτώσουν από τις διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) τους βάζουν στη ρύθμιση της νέας αρχής, αυξάνοντας υπέρογκα τις δόσεις, εξαναγκάζοντάς τους στην... παρανομία.

Αναλυτικά, εδώ και μήνες, έχει γίνει αρμοδίως αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για ανανέωση της ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία του νόμου 4087/2012, το υπουργείο δεν καταθέτει την απαιτούμενη διάταξη στη βουλή, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να θεωρείται λήξασα.

Αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους συνεπείς οφειλέτες, που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους από το 2012 και πληρώνουν ανελλιπώς τις δόσεις τους, εδώ και τόσους μήνες.

Μάλιστα, το ΙΚΑ δεν έχει ενημερώσει τους συγκεκριμένους οφειλέτες ότι η ρύθμιση έχει λήξει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ταμείο δέχεται κανονικά τις δόσεις, όμως ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα.

Όσοι το αντιλαμβάνονται, ενημερώνονται ότι αναγκαστικά, πρέπει να υπαχθούν στην ρύθμιση χρεών που εφαρμόζεται από το 2013 με τον μνημονιακό νόμο 4087. Πρόκειται για τη ρύθμιση «Νέα Αρχή» όπως την επέβαλε η Τρόικα, και η οποία εξ αρχής έγινε αντιληπτό ότι είναι πολύ χειρότερη από όλες τις προηγούμενες. Στην πράξη, όλες οι οφειλές, ανεξάρτητα από το ύψος τους, πρέπει να ρυθμιστούν σε δόσεις, έως τον Ιούλιο του 2017.

Πρόκειται για ένα... κενό νόμου που καταδικάζει επιχειρήσεις και εργοδότες που πληρώνουν τις οφειλές τους, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί ζητούμενο για το ΙΚΑ, αφού δεν είναι και πολλοί αυτοί που συνεχίζουν να πληρώνουν. Συνήθως, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια ξεχνούν τις δόσεις και συνεχίζουν τα χρέη. Άκρως αρμόδιες πηγές στο ΙΚΑ επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα απίστευτο – περίεργο καθεστώς, όπου η ρύθμιση λήγει ακόμη και για αυτούς που την εξυπηρετούν!!! Ο νόμος σταματάει να ισχύει! Για να συνεχιστεί η ρύθμιση, θα πρέπει να ανανεωθεί ο νόμος, με διάταξη, ή έστω τροπολογία σαν αυτή που εσπευσμένα το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε και τελικά (χθες) ψήφισε η κυβέρνηση, για την... αποποινικοποίηση της διοίκησης ενός άλλου ασφαλιστικού ταμείου, του ΟΑΕΕ, που πήρε τα λεφτά που προορίζονταν για επιδόματα ανεργίας και τα έκανε συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος 4152 του 2013, ορίζει ότι στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» των 48 δόσεων που σήμερα είναι 38, υπάγονται εφόσον το ζητήσουν οι ίδιοι οι οφειλέτες:

α) οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,
β) ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι την (συμπεριλαμβανομένης και την) 31.12.2012 τα οποία έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις που είναι σε ισχύ και πληρώνονται οι δόσεις χωρίς καθυστέρηση, εάν η παρούσα ρύθμιση έχει τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό δόσεων και δεν εκτείνεται πέραν της 30ής Ιουνίου 2017.

Και εδώ έγκειται η δεύτερη παγίδα. Γιατί όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις, έδιναν στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να διακανονίζουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις, με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις να εκτείνονται χρονικά και πέραν του 2017. Με την παραπάνω διάταξη, στην πράξη τους «πετάει» εκτός των προηγούμενων διατάξεων και τους αναγκάζει να ενταχθούν στην τρέχουσα, «τιμωρώντας» τους στην πράξη, για το ότι είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους νωρίτερα...

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: