To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Στην εφορία θα χρωστούν όσοι δεν εξόφλησαν δάνεια ΤΕΜΠΜΕ-ΕΤΕΑΝ

Μια νέα γενιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του πρώην ΤΕΜΠΜΕ και νυν ΕΤΕΑΝ αναμένεται να δημιουργηθεί μετά τις στις 30 Μαΐου, καθώς λήγει η παράταση ρύθμισης των καθυστερούμενων δανείων που δόθηκε από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012 σε όσους επιχειρηματίες δεν τα εξοφλούσαν εμπρόθεσμα. Και η νέα αυτή γενιά επιχειρήσεων δεν θα χρωστά στις τράπεζες αλλά στην εφορία. Αυτό θα συμβεί καθώς το ΕΤΕΑΝ είναι υποχρεωμένο να εξοφλεί στις τράπεζες το δάνειο που έλαβε η επιχείρηση και κατέπεσε, αφού έχει εγγυηθεί για το 80%.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει με τη σειρά του να διεκδικήσει από τις επιχειρήσεις το οφειλόμενο ποσό που έχει γίνει πλέον απαιτητό, στο σύνολό του. Δηλαδή αν ο επιχειρηματίας δεν ρυθμίσει το δάνειο του στην τράπεζα και αυτό καταγγελθεί και γίνει απαιτητό, τότε ναι μεν εξοφλείται από το ΕΤΕΑΝ και ξεμπλέκει ο ίδιος από την τράπεζα, όμως μπλέκεται στον ιστό της εφορίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το ΕΤΕΑΝ δεν δίνει την δυνατότητα ρύθμισης στον επιχειρηματία, ούτε έχει εισπρακτικό μηχανισμό για να διεκδικήσει το οφειλόμενο ποσό. Τι κάνει όμως για να εισπράξει το ποσό; Το ΕΤΕΑΝ μεταβιβάζει την απαίτησή του στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στην υπηρεσία Δ25 που στεγάζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία με τη σειρά της, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, μεταφέρει την οφειλή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ετσι, ενώ ο επιχειρηματίας δεν έχει καμία υποχρέωση έναντι της τράπεζας, μπαίνει στα μαύρα κατάστιχα της εφορίας, η οποία ενεργοποιεί τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για να εισπράξει τα οφειλόμενα και η οποία δεν έχει καμία απολύτως δέσμευση και απαγόρευση να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και ούτω καθεξής.

Και για να αντιληφθούμε την δυσκολία αποπληρωμής του χρέους προς την εφορία, θα πρέπει απλά και μόνο να σημειωθεί το εξής: Αν μια επιχείρηση δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώνει στην τράπεζα ένα δάνειο αρκετών ετών και σε πολλές περιπτώσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο, δηλαδή μια πολύ χαμηλή δόση, πώς θα αποπληρωθεί το συγκεκριμένο ποσό στην αρμόδια εφορία μέσα σε λίγους μήνες, όπως προβλέπει η πάγια ρύθμιση για χρέη προς το δημόσιο; Η απάντηση είναι απλή όπως αντιλαμβάνεστε. Δύσκολα θα αποπληρώσει, ίσως και ποτέ. Κάτι που σημαίνει ότι μία επιχείρηση αν δεν ρυθμίσει την οφειλή της στην αρμόδια εφορία δεν θα μπορέσει να πάρει ποτέ φορολογική ενημερότητα για να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία βέβαια δεν θα ακολουθηθεί για πρώτη φορά. Ηδη το ΕΤΕΑΝ έχει εξοφλήσει όλες τις οφειλές που είχαν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες και είχαν γίνει απαιτητές έως τις αρχές του 2013. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΕΤΕΑΝ Γιώργο Γεροντούκο όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΤΕΑΝ προς τις τράπεζες για λογαριασμό επιχειρήσεων που δεν πλήρωναν ανέρχονταν στο ποσό των 270 εκατ. ευρώ. Και δυστυχώς πολλές από αυτές τις οφειλές έχουν φτάσει στις κατά τόπους εφορίες με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Ετσι πολλές επιχειρήσεις λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση και λόγω της έλλειψης ρευστότητας έχουν κατεβάσει ρολά και πολλές άλλες δυσκολεύονται να παραμείνουν ζωντανές, αφού οι τόκοι υπερημερίας και τα πρόστιμα είναι εξαντλητικά.

Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις για το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να εξοφλούν τα δάνεια τους ανέρχονται στο 15%. Στο πρώτο δίμηνο του 2013, δηλαδή όταν ενεργοποιήθηκε η παράταση ρύθμισης είχαν υποβάλλει 750 επιχειρήσεις την σχετική αίτηση όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Γιώργος Γεροντούκος.

Το ποσό των εγγυήσεων που έχει δώσει το πρώην ΤΕΜΠΜΕ, ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Από το 2004, μέσω των προγραμμάτων εγγυήσεων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ έχουν επωφεληθεί περισσότερες από 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

(Πηγή: fpress.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: