Το 80% των αιτημάτων δανειοδότησης που κατατίθενται στις τράπεζες, απορρίπτονται για δύο κυρίως λόγους.
Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι ότι πλέον τηρείται κατά γράμμα η οδηγία της Τράπεζας Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του δανειολήπτη, δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% των καθαρών εισοδημάτων. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια τα εισοδήματα των νοικοκυριών, είτε είναι από μισθωτές εργασίες, είτε από ελεύθερα επαγγέλματα, έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%. Συνεπώς το σύστημα απορρίπτει την συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, αυτομάτως.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον κίνδυνο των επισφαλειών. Διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, η άνοδος των καθυστερούμενων δανείων έχει οδηγήσει τις τράπεζες στην υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων, σε ότι αφορά το πιστοληπτικό προφίλ των δανειοληπτών, όταν ζητούν να τους χορηγηθεί δάνειο. «Η πιστοληπτική συμπεριφορά του δανειολήπτη, όπως αυτή έχει καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, περνάει από μικροσκόπιο, όπως ενδελεχής είναι και η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής του κατάστασης. Και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι έχουν υποστεί σημαντική μείωση στα εισοδήματα τους, ενώ κάποιοι έχουν μπει και στη «μαύρη λίστα» είναι επόμενο το σύστημα να τους κόβει αυτόματα, καθώς «τρέχει» με συγκεκριμένες παραδοχές».
Οι τράπεζες λοιπόν, βαθμολογούν πολύ αυστηρά όσους καταθέτουν αίτημα για δάνειο, και αντλούν στοιχεία τόσο από τη «μαύρη» όσο και από τη «λευκή» λίστα του Τειρεσία. Ανάμεσα στα στοιχεία που ελέγχουν, είναι η ηλικία, το επάγγελμα, η οικογενειακή κατάσταση, αν κατοικεί σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο σπίτι και φυσικά το μηνιαίο εισόδημα.
Ιδιαίτερα εστιάζουν οι τράπεζες στο κατά πόσο ο δανειολήπτης ήταν συνεπής στις καταβολές του, κατά το παρελθόν, την εποχή προ κρίσης δηλαδή.
Έτσι από το αυστηρό τεστ του πιστοληπτικού προφίλ, παίρνει το «πράσινο φως» για δάνειο μόλις το 15% με 20% των δανειοληπτών. Διότι σκοπός είναι να δανειοδοτηθούν μόνο εκείνοι που από την συμπεριφορά τους αποδεικνύεται ότι είναι καλοπληρωτές.
Μάλιστα αν κάποιος θελήσει να μεταφέρει οφειλές από άλλες τράπεζες, ελέγχεται ακόμα και αν καθυστερούσε την καταβολή για διάστημα μίας βδομάδας.
Και πλέον μοιάζει με «παραμύθι» η τακτική των προηγούμενων ετών όταν τα προσωπικά δάνεια για ποσά 3.000 ευρώ -5.000 ευρώ δίνονταν μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και εκταμιεύονταν εντός 24 ωρών.
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι πολλοί ζητούν μεταφορές οφειλών της τάξης των 20.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η προσημείωση ακινήτου για να εγκριθεί το δάνειο, αν και εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τα παραπάνω κριτήρια.
(Πηγή: fpress.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: