Σε αυτό το ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ εντάσσονται φορολογούμενοι, των οποίων τα έσοδα κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχουν υπερβεί τις 500.000 ευρώ.
Αυτοί, πλέον, υποχρεούνται να καταβάλουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά τον χρόνο είσπραξης της αμοιβής-αντιπαροχής τους για τις φορολογητέες πράξεις τους, ενώ ο φόρος εισροών εκπίπτει κατά τον χρόνο πληρωμής του τιμήματος που καταβάλλουν για φορολογητέες πράξεις άλλων.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε αυτό το ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος σε ΦΠΑ, ο οποίος, αποδεδειγμένα, δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων, ή καταστάσεις πελατών- προμηθευτών, ή έχει υποπέσει σε φοροδιαφυγή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Αυτή η εξαίρεση ισχύει και για όσους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες δεν έχουν κλείσει χρόνο από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
Όπως ανέφερε σχετικά, στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, «η άμεση εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται ότι θα επιφέρει μία σειρά θετικών αλλαγών στο υπάρχον επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως την αύξηση των ταμειακών ροών και την ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τη δραστική μείωση των υποθέσεων που επιλύονται δικαστικά.»
» Παράλληλα, η εφαρμογή του συστήματος αυτού, που βασίζεται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, θα συμβάλει στην αποφυγή της δημιουργίας ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της απάτης που σχετίζεται με τον ΦΠΑ».
Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η τροπολογία επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: