Κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 οι προβλέψεις για την απασχόληση παρουσίασαν βελτίωση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως στους τομείς των Κατασκευών, στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο και λιγότερο στη Βιομηχανία.
Αναλυτικότερα:
Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των σχετικών προβλέψεων για την απασχόληση αμβλύνεται το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και διαμορφώνεται στις -10 μονάδες (από -16). Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση, ο τρέχον μέσος τριμηνιαίος δείκτης είναι επίσης υψηλότερος, κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό των βιομηχανικών επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο της απασχόλησής του το προσεχές χρονικό διάστημα παραμένει στο 5%, ενώ αντίθετα μειώνεται στο 15% (από 21%) το ποσοστό εκείνων που αναμένουν πτώση στον αριθμό των θέσεων εργασίας τους βραχυπρόθεσμα. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του τομέα (80% από 74%) προβλέπει και πάλι σταθερότητα σε όρους απασχόλησης.
Στις Κατασκευές, οι σχετικές προβλέψεις για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 βελτιώνονται σημαντικά σε σχέση με το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2013 και διαμορφώνονται σε θετικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 15 μονάδες, φθάνοντας στις +8, αισθητά ανώτερα σε σύγκριση και με το ίδιο διάστημα του 2013 (-33 μονάδες κατά μέσο όρο του αντίστοιχου τριμήνου). Οι επιχειρήσεις του τομέα που προβλέπουν λιγότερες θέσεις εργασίας μειώνονται στο 28% (από 37%), ενώ διευρύνεται στο 36% (από 30%) το ποσοστό εκείνων που αναμένουν άνοδο της απασχόλησης. Σε επίπεδο επιμέρους κλάδων, η άνοδος του συνολικού δείκτη του τομέα εκπορεύεται από τα Δημόσια Έργα, με το σχετικό μέσο δείκτη το εξεταζόμενο διάστημα να φθάνει τις +27 μονάδες (από +10). Στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης υποχωρεί οριακά το τρέχον τρίμηνο και διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις -45 μονάδες.
Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση κατά το α’ τρίμηνο του 2014 περιορίζονται σε σύγκριση με το μέσο όρο του προηγούμενου τριμήνου, αλλά και σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Έτσι, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κατά το τρέχον τρίμηνο στις -3 μονάδες (από -18 το δ’ τρίμηνο του 2013), ενώ από τις επιχειρήσεις του τομέα, το 1/5 (από 26%) αναμένει μείωση της απασχόλησης το επόμενο διάστημα, με το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν άνοδο να διπλασιάζεται στο 17%. Σε κλαδικό επίπεδο, οι σχετικές προβλέψεις έχουν βελτιωθεί σε όλους τους επιμέρους κλάδους, εκτός από τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπου καταγράφεται μικρή υποχώρηση στο σχετικό δείκτη. Πάντως, τα πρόσημα των επιμέρους μέσων τριμηνιαίων δεικτών είναι πλέον θετικά στις Διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και την Πληροφορική.
Βελτίωση όμως καταγράφουν και οι προβλέψεις για την απασχόληση στο Λιανικό Εμπόριο κατά το αρχικό τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, με το σχετικό δείκτη να κινείται πλέον σε θετικό πεδίο τιμών, στις +2 (από -10) μονάδες. Η επίδοση αυτή είναι αισθητά υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (-40 μονάδες ο αντίστοιχος μέσος όρος).
Tο 15% (από 17%) των επιχειρήσεων του τομέα αναμένει μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ αυξάνεται στο 18% (από 7%) το ποσοστό όσων προβλέπουν άνοδο της απασχόλησης, με εκείνους που αναμένουν σταθερότητα να αποτελούν το 67% του συνόλου (από 76%). Αναλυτικότερα στους εξεταζόμενους κλάδους, σημειώνεται σημαντική άνοδος στο ισοζύγιο των προβλέψεων της απασχόλησης στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός - όπου ο σχετικός δείκτης λαμβάνει θετική μέση τιμή - και μικρότερη ανάκαμψη στα Οχήματα & Ανταλλακτικά και τα Πολυκαταστήματα, στα οποία επίσης καταγράφεται θετικό ισοζύγιο. Αντιθέτως, ο σχετικός δείκτης υποχωρεί στο συγκεκριμένο διάστημα στα Είδη οικιακού εξοπλισμού και τα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση.
(Πηγή: matrix24.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: