Το πρόγραμμα, σε πρώτη φάση, περιλαμβάνει την ανακαίνιση του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας στην πλατεία Βάθη, το οποίο θα είναι έτοιμο σε περίπου ενάμισι μήνα, προκειμένου να υποδεχτεί τους πρώτους άστεγους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν συνεργασίες με οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν κοινωνική δράση, αλλά και με ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν δωρεές.
«Γι' αυτό το λόγο μάλιστα, ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως. Και φυσικά, με τη συνεργασία και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Που εδώ μπορεί να αναδείξει – και αναδεικνύει - τον κοινωνικό της ρόλο» πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς.
Η ευθύνη της λειτουργίας του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων στην πλατεία Βάθη ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.
Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη επιλεγεί άλλα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν άστεγους, ενώ η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από το κοινωνικό μέρισμα.
Το επόμενο βήμα, είπε ο κ. Σαμαράς, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία.
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: