Σύμφωνα με τα τραπεζικά μοντέλα, το επιτόκιο 4,95% του ελληνικού ομολόγου και το 5% του εταιρικού ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς δείχνουν ότι τα spread μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων θα μειωθούν 2 - 3 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που ναι μεν θα επιδράσει στα οργανικά αποτελέσματα των τραπεζών, αλλά θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και θα αντισταθμιστεί με τη δυνατότητα ευκολότερου διατραπεζικού δανεισμού αλλά και την καλύτερη αναχρηματοδότηση του παλαιότερου δανεισμού των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες εξόδους στις αγορές, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έκδοση της ΔΕΗ και μέσα στον επόμενο μήνα θα εξεταστεί από τον όμιλο Μυτιληναίου η σύναψη ομολογιακού δανείου με ιδιαίτερα καλούς όρους (μεγαλύτερη έκδοση και μικρότερα επιτόκια), που ουσιαστικά θα κατεβάσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το κόστος χρήματος για τον όμιλο.
Ήδη ο όμιλος Μυτιληναίου έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών του με επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που έσπασαν (και μάλιστα εν μέσω της κρίσης) τα επίπεδα επιτοκίου του 5% ήταν η Coca Cola, η «Τιτάν» και ο ΟΤΕ. Το σημαντικότερο γεγονός για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις είναι ότι πλέον θα μπορούν να «ανοίξουν» τις γραμμές χρηματοδότησής τους προς όλες τις ξένες τράπεζες, αφού θα έχουν πετάξει από πάνω τους την στάμπα του ελληνικού country risk.
Τι ζητούν οι ξένοι από τους ελληνικούς ομίλους
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν αντοχές αλλά χρειάζονται πολύ δουλειά ακόμη σε πολλά επίπεδα προκειμένου να σταθούν ανταγωνιστικά στην Ευρωζώνη», δήλωνε στέλεχος τραπεζικού ομίλου σε συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου. Οι κινήσεις που έγιναν στην ελληνική οικονομία κρίνονται καλές μεν από τους ξένους τραπεζικούς ομίλους αλλά θα συνεχίσουν να τις αξιολογούν προσεκτικά για μεγάλες περιόδους, προκειμένου να προχωρήσουν είτε σε ομολογιακές χρηματοδοτήσεις είτε για να μπουν ως θεματοφύλακες σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων οι ξένοι επενδυτές βάζουν ως σημείο αναφοράς την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης (σε μακροοικονομικό επίπεδο) και την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας σε μικροοικονομικό επίπεδο με ετησιοποιημένους ρυθμούς της τάξης του 5%-10% για ένα ορίζοντα 3-5 ετών. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η επιστροφή διψήφιων ποσοστών αύξησης λειτουργικής κερδοφορίας, η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η φθηνή χρηματοδότηση.
Αναδιάρθρωση δανείων
Οι ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα είτε έβρισκαν «κλειστές πόρτες» λόγω έλλειψης ρευστότητας είτε δανείζονταν με υψηλά επιτόκια, γεγονός που επιδείνωνε την κεφαλαιακή τους κατάσταση. Η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και ομολογιακών δανείων ουσιαστικά κάνει το χρήμα φθηνότερο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών θα υπάρξει «κύμα» αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού και μετατροπής των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μεσομακροπρόθεσμων με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι με χθεσινό τους δημοσίευμα οι Financial Times επισημαίνουν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας γίνονται περισσότερο ελαστικές σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του δανεισμού σε επιχειρήσεις προκειμένου να διοχετευθεί ρευστότητα στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό σύστημα.
Εισροές 250 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία
Η έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές για την αναζήτηση κεφαλαίων μέσω ομολογιακού δανεισμού αιφνιδίασε τους εγχώριους επενδυτές όχι μόνο για την φύση του εγχειρήματος αλλά κυρίως για το επιτόκιο 5%, που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό όχι μόνο για τράπεζα που βρίσκεται σε χώρα της Ευρωζώνης όσο και για μεγάλες τράπεζες που βρίσκονται σε αναπτυγμένες αγορές.
Ενδεικτικά, οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες δανείζονταν πριν από την κρίση με επιτόκια της τάξης του 3%, οι ιταλικές τράπεζες δανείζονται με 3,5-4% επιτόκια, οι ισπανικές τράπεζες δανείζονται με επιτόκια 3,75% όσο περίπου και οι ιρλανδικές. Εάν οι ανάγκες για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφωθούν στα επίπεδα των 3-5 δισ. ευρώ συνολικά, μία μείωση της τάξης του 0,5% στα επιτόκια σημαίνει όφελος της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που μπορούν να διανεμηθούν στην πραγματική οικονομία.
Tην έμμεση αυτή ρευστότητα θα την απολαύσουν μετά από ένα εξάμηνο οι «λίγοι και εκλεκτοί» των ελληνικών τραπεζών, αλλά σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις σταδιακά και σε ορίζοντα διετίας θα διευκολυνθούν και οι μικρές επιχειρήσεις αλλά και θα γίνουν ευκολότερες οι αναχρηματοδοτήσεις.
Ράλι των ελληνικών εταιρικών ομολόγων
Η έκδοση του νέου ελληνικού ομολόγου εκτόξευσε τις τιμές των «ηρωικών» ελληνικών ομίλων που είχαν τολμήσει να βγάλουν εταιρικά ομόλογα μέσα στην κρίση. Έτσι το ομόλογο της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» που λήγει το 2017 μέσα σε δύο εβδομάδες κατέγραψε άνοδο τιμής 5%. Αντίστοιχες ανοδικες κινήσεις έκαναν και τα υπόλοιπα ομόλογα όπως της Frigoglass, της Ιντραλότ αλλά και των ΕΛΠΕ. Πλέον τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα θα μπορούν να εκδίδονται με αντίστοιχες αποδόσεις με τις μεγάλες ισπανικές πορτογαλικές, ιρλανδικές και ιταλικές επιχειρήσεις.
Εξι μετοχές στο επίκεντρο
Στο πρόσφατο roadshow που διοργάνωσε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ μαζί με την τουρκική IS Investment ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για ΟΠΑΠ, Folli Follie, Motor Oil, ΕΧΑΕ, «Ελλάκτωρ», «ΓΕΚ Τέρνα» και «Σαράντης». Στις επαφές συζητήθηκαν όλες οι μορφές συνεργασιών όπως η σύναψη εταιρικών ομολόγων, placements μετοχών αλλά και τα κοινοπρακτικά δάνεια. Αυτό που πραγματικά έχει ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν κατέρρευσε (default) ούτε ένα ελληνικό εταιρικό ομόλογο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Αυτό οφείλετο κυρίως στο γεγονός ότι λόγω του φόβου της ελληνικής πτώχευσης ο έλεγχος (screaning) στα μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν εξονυχιστικός.
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: