To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο σύστημα του ΦΠΑ

Ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς πληρωμής του ΦΠΑ; Τι θα κερδίζουν; Πότε θα αποβάλλονται από τον μηχανισμό και πότε αυτός θα τεθεί σε λειτουργία; Πολλά από τα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες μικρομεσαίους, απαντώνται από την ίδια την τροπολογία για το νέο σύστημα του ΦΠΑ η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

1. Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στο νέο σύστημα του ΦΠΑ;

Φορολογούμενοι των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, δεν έχει υπερβεί το όριο των 500.000 ευρώ.

2. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος;

Ο φόρος πρέπει να αποδοθεί στην εφορία «κατά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής ή μέρους αυτής» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νομοθετική ρύθμιση. Αυτό ισχύει για αυτόν που εισπράττει τον ΦΠΑ (και κατά συνέπεια πρέπει να τον αποδώσει). Αυτός που αποδίδει τον ΦΠΑ (ο οποίος έχει το δικαίωμα να τον εκπέσει καθώς το τιμολόγιο αποτελεί επαγγελματική δαπάνη) μπορεί να αφαιρέσει το ποσό μόνο «κατά τον χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού».




3. Ποιοι συναλλαγές εξαιρούνται από το νέο σύστημα;

Στο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες πράξεις:

α) Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο
β) Εισαγωγές αγαθών
γ) Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.
δ) Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών.
ε) Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών
στ) Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

4. Ποιοι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το νέο σύστημα;

Εκτός από αυτούς που δεν πληρούν το κριτήριο τζίρου, εξαιρούνται και οι ακόλουθοι:

1. Φορολογούμενοι οι οποίοι αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και δήλωση εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών προμηθευτών.
2. Όσοι έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή.
3. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει ένα 12μηνο από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.

5. Πώς θα γίνεται η ένταξη των ενδιαφερομένων στο νέο σύστημα;

Με υποβολή σχετικής δήλωσης. Η ένταξη θα ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν θα μπορεί να τερματιστεί πριν τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου. Δηλαδή, όποιος μπει, δεν θα βγει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Στα τιμολόγια όσων ενταχθούν στο νέο σύστημα θα υπάρχει κάποια ένδειξη;

Ναι. Θα υποχρεούνται να αναγράφουν στα τιμολόγια που εκδίδουν, την ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής, άρθρο 226.7α Οδηγίας 2006 /112/ ΕΚ».

6. Ποιες υποχρεώσεις, πέραν της αναγραφής της σχετικής ένδειξης, αναλαμβάνει ο φορολογούμενος που θα ενταχθεί στο καθεστώς;

Όσοι ενταχθούν, θα υποχρεωθούν «να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές της αντιπαροχής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν ή λαμβάνουν και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω εισπράξεις και πληρωμές. Επίσης οι υποκείμενοι στο φόρο που λαμβάνουν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, από υποκείμενους του ειδικού καθεστώτος, υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι πληρωμές που πραγματοποιούν για τις εν λόγω πράξεις και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω πληρωμές».

7. Μπορεί να «αποβληθεί» κάποιος από το ειδικό καθεστώς;

Ναι, σε περίπτωση που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις (π.χ δεν στέλνει ηλεκτρονικά τα στοιχεία για τις εισπράξεις και τις πληρωμές) ή υποπίπτει σε παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή. Επίσης, το ειδικό καθεστώς παύει να ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο, σε περίπτωση που κάποιος υπερβεί το όριο τζίρου των 500.000 ευρώ

8. Μπορεί κάποιος να εξέλθει οικειοθελώς από το ειδικό καθεστώς;

Ναι, με υποβολή σχετικής δήλωσης. Ωστόσο, η έξοδος αυτή θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.

9. Δεν είχε ειπωθεί ότι το σύστημα θα ισχύσει και για επιχειρήσεις με έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ;

Δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Αυτό αποτελεί εξαγγελία του πρωθυπουργού η οποία θα υλοποιηθεί αργότερα και εφόσον εξασφαλιστεί σχετική έγκριση από την Κομισιόν

10. Το σύστημα θα ισχύσει άμεσα;

Το σύστημα στην πράξη θα ισχύσει από το 2015. Θα πρέπει να εκδοθούν αποφάσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων, με τις οποίες θα καθορίζονται:

α) Ο τύπος, το περιεχόμενο και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης ένταξης ή εξόδου από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου.
β) Ο τρόπος τήρησης των λογιστικών αρχείων, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της είσπραξης ή πληρωμής του οφειλόμενου φόρου.
γ) Ο τρόπος ηλεκτρονικής ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης.

(Πηγή: naftemporiki.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: